1P 幣
我想問下你地梳毛既經驗....因為我昨晚捉佢梳毛...比佢走甩左...好怕整到佢..
用毛巾包住佢梳下腳底.....我又包得唔夠好...又比佢走甩...想分享下經驗..
Daniel823 2012-3-20 10:00:28 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-19 08:50 PM
其實絕大部份既兔仔都好擴拒梳毛, 可能因為你以前無咩經驗, 所以更手忙腳亂, 你唔可以等令到只兔兔好驚先 ...

我有同佢溝通架..我同佢講...同佢梳毛...唔洗驚呀..乖乖呀.一路摸頭仔一路同佢講..講左一輪後..
捉佢黎梳...但我一捉佢就黎料...今晚我又要同佢大戰一番...目標係梳晒佢四隻腳板底...
有朋友見議我等佢訓覺時間同佢梳毛..因眼訓.佢會反抗得無咁勁...會易梳d...
好難想像佢換毛個陣日日同佢大戰個種情景..
奶茶媽 2012-3-20 09:08:10 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-19 10:33 PM
我係先將兔兔平放係毛巾上, 將兔兔既身體緊緊包住(但唔可以太緊!!), 再以對角線的方向來斜包兔兔(即 ...

將兔兔既身體緊緊包住
呢個step係點樣?? 我唔係好明白..sorry>_< 我太蠢
all_loving_it 2012-3-21 01:02:32 AM
997134 發表於 2012-3-20 09:08 PM
將兔兔既身體緊緊包住
呢個step係點樣?? 我唔係好明白..sorry>_< 我太蠢

就係用毛巾將兔兔包住
Daniel823 2012-3-21 10:01:09 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-21 01:02 AM
就係用毛巾將兔兔包住

我個衰仔好似好驚塊毛巾咁..一包就喪逃...
依家我暫時係個籠到同佢梳住先咋..係個籠到佢就坐定定比我梳...
但梳佢patpat佢就唔鐘意..係咁閃開...
貓仔兔 2012-3-21 11:05:00 PM 來自手機
慢慢梳啦!我隻兔都係唔鍾意梳毛架,所以我次次都等佢伏喺廳至梳下,走兔就由得佢,等佢再伏至梳過,千祈唔好嚇親兔呀,亦唔使太急一次梳日西,等佢慢慢習慣啦,唔係嚇死兔又或者破壞左人兔關係就唔好喇...

快速發帖