1P 幣
我想問下你地梳毛既經驗....因為我昨晚捉佢梳毛...比佢走甩左...好怕整到佢..
用毛巾包住佢梳下腳底.....我又包得唔夠好...又比佢走甩...想分享下經驗..
Dylan 2012-3-16 12:19:38 PM
腳底唔洗梳嫁, toto 大多數都有腳枕.腳底長時間受壓,會梳痛佢嫁.你抱住佢兩隻手手,梳佢背背同屁屁就好啦,用手蓋住佢隻眼仔梳下面仔頭仔同頸巾,輕輕力順毛梳一次逆一次順毛再梳多一次.肚仔 d 毛毛太薄,唔好梳到皮膚同丁丁啊,佢會好痛嫁
hh0 2012-3-16 03:05:46 PM
腳板底一定要梳先可以防止生腳蒼,  有腳枕就梳輕力d
我係放塊cushion係籠頂, 再放兔兔係cushion上面, 就會全程企定定任梳,  梳完就抱番入籠
梳腳板底就反轉抱, 有時會用毛巾包住, 露隻腳板底出來梳
all_loving_it 2012-3-16 03:21:19 PM
Dylan 發表於 2012-3-16 12:19 PM
腳底唔洗梳嫁, toto 大多數都有腳枕.腳底長時間受壓,會梳痛佢嫁.你抱住佢兩隻手手,梳佢背背同屁屁就好啦,用 ...

好多人以為腳底5洗梳, 其實係要梳, 因為腳板仔既毛一樣會打結, 而且, 腳板仔踩地, 最容易接觸地板, 踩到地上污糟, 塵埃, 細菌, 更可能有蟲卵等等, 如果唔梳就無法除去依D唔好既野, 到兔兔用口清潔腳板仔, 長期吞下落肚, 如果蟲卵附在腳板, 又無清走, 結果寄生蟲就會係腳板上生長, 將有一系列不好的後果及問題!

腳板仔有腳傖, 可以儘量輕力梳, 唔好大力梳, 接觸生腳傖部份, 而且用密齒梳輕力梳理, 係可以做到的, 如果唔梳就真係有問題
ccychoy 2012-3-16 06:02:49 PM
腳底可以試下快而輕甘梳
梳既時侯找人蓋住佢隻眼
奶茶媽 2012-3-16 06:13:51 PM
我就唔建議你坐sofa
因為如果真係走兔
佢跌落黎就唔好啦
所以我係坐地下
不過咁樣好攰, 梳得辛苦d
你搵條毛巾, 擺係腳上
再用平時抱兔兔果種方法
慢慢轉向自己
再慢慢放係腳上
打開少少腳夾住
毛巾就係等佢唔好掉落去
姐住眼會靜d
但係我冇姐, 我餵糧
我就唔建議你坐sofa
因為如果真係走兔
佢跌落黎就唔好啦
所以我係坐地下
不過咁樣好攰, 梳得辛苦d
Daniel823 2012-3-16 11:03:35 PM
等我試梳下先,佢走又再捉佢再梳,
等佢習慣為止。
Daniel823 2012-3-19 09:44:37 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-16 03:21 PM
好多人以為腳底5洗梳, 其實係要梳, 因為腳板仔既毛一樣會打結, 而且, 腳板仔踩地, 最容易接觸地板, 踩到 ...

我今日同佢梳毛好似打扙咁..佢走兔我又捉佢成十次有多...先梳到一隻腳板底...真係唔明你地初初點同兔兔梳..
仲比我攪到眼仔凸同賴便便..好似失禁咁..我即刻安撫佢...比小小糧佢當獎勵..其實我隻兔兔有咁大反應...好唔好強迫日日咁樣同佢梳呢??..我驚比我嚇到佢病呀...
all_loving_it 2012-3-19 08:50:03 PM
Daniel823 發表於 2012-3-19 09:44 AM
我今日同佢梳毛好似打扙咁..佢走兔我又捉佢成十次有多...先梳到一隻腳板底...真係唔明你地初初點同兔兔梳 ...

其實絕大部份既兔仔都好擴拒梳毛, 可能因為你以前無咩經驗, 所以更手忙腳亂, 你唔可以等令到只兔兔好驚先安撫佢, 你要係準備梳前已經同兔兔溝通, 好好令佢情緒可以安心, 比同信心佢, 你只兔兔有眼仔突出, 就真係驚得好緊要, 而你所講瀨便便既問題, 唔係瀨尿尿, 係兔兔其中一種行為表現, 對外來事物好感到不安更有可能是反感, 宣示主權時都有可能會噴出尿尿, 但要知道, 如果兔兔噴出尿尿之後, 你比野食獎勵/鼓勵佢, 兔兔會意識你認同佢既做法, 以後會用依種方式去表達佢既不滿......

而係咪每日梳毛, 要視乎係長毛定短毛, 係咪換毛期, 如果係長毛, 換毛期間, 最起碼要隔日梳一次

如果你有認識養兔兔護理小動物既朋友, 你可以搵佢地親身詳細試範一下, 如果無既, 亦可以去兔協, 佢地好有心機, 而且都有專門開設既護理課程......
all_loving_it 2012-3-19 08:57:27 PM
997134 發表於 2012-3-16 06:13 PM
我就唔建議你坐sofa
因為如果真係走兔
佢跌落黎就唔好啦

我見你話反轉兔兔會餵糧, 但事實上唔可以將兔兔反轉後餵食, 有機會令咬碎既干糧落到食道令兔兔嗆著, 更可能會影響呼吸, 有一定危險性
all_loving_it 2012-3-19 09:02:47 PM
包毛巾, 你可以搵條大d既毛巾, 再將兔兔平放捲好, 到最後可以將毛巾用對角方式包好, 會包得較為緊實
奶茶媽 2012-3-19 09:33:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-19 08:57 PM
我見你話反轉兔兔會餵糧, 但事實上唔可以將兔兔反轉後餵食, 有機會令咬碎既干糧落到食道令兔兔嗆著, 更可 ...

ohoh~~~thanks ^^
奶茶媽 2012-3-19 09:35:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-19 09:02 PM
包毛巾, 你可以搵條大d既毛巾, 再將兔兔平放捲好, 到最後可以將毛巾用對角方式包好, 會包得較為緊實
...

呢個我唔識呀~
我平時都只係打開夾住等佢唔好掉za~
你可唔可以講得詳細點呢??
thanks ^^
all_loving_it 2012-3-19 10:33:35 PM
997134 發表於 2012-3-19 09:35 PM
呢個我唔識呀~

我係先將兔兔平放係毛巾上, 將兔兔既身體緊緊包住(但唔可以太緊!!), 再以對角線的方向來斜包兔兔(即係毛巾由兔兔肩膀往兔兔pat pat 包, 可以包得更紮實, 新鮮出爐既兔兔糯米卷就大功告成!

all_loving_it 2012-3-19 10:37:17 PM
997134 發表於 2012-3-19 09:35 PM
呢個我唔識呀~

我個人覺得點包點梳都唔緊要, 只要係可以梳到, 又5會整親/傷害到兔兔就可以, 講真只只兔兔性格都5同, 可能需要用既方法亦會有分別

快速發帖