1P 幣
今日成23度至24度,如果明天下午帶佢出街3小時左右,要唔要加冰種呢?但係又怕佢凍親,係咪用毛巾包住放入兔袋即可?求教於各位呀...
靜妍媽 2012-3-27 02:48:31 PM
廿幾度梗係要啦,係個袋好焗架!
all_loving_it 2012-3-27 04:16:31 PM
要帶, 用毛巾包好再放入盒, 因為冰種溶既時候會有水出, 如果唔放入盒到, 條毛巾會兔整濕兔兔     
貓仔兔 2012-3-27 05:58:44 PM 來自手機
明白日西,想問如果入到地鐵呢啲冷氣強勁嘅地方,使唔使拎番出黎架?唔好意思,好少帶佢去街所以想問清楚啲...
Dylan 2012-3-28 02:07:57 PM
你唔好打開個袋佢跳出黎就出事喇一黎怕佢走咗二黎怕比其他人見到
貓仔兔 2012-3-30 02:01:33 PM
Dylan 發表於 2012-3-28 02:07 PM
你唔好打開個袋佢跳出黎就出事喇一黎怕佢走咗二黎怕比其他人見到

我結果將冰種放入兔袋兩旁嘅袋口,兔兔都幾涼...不過都係發左脾氣(因為唔鍾意出街)....佢真係好小氣同細膽...
Dylan 2012-3-30 03:03:15 PM
其實兔兔係唔適宣出街嫁因為佢地好膽小出街有壓力就容易生病
貓仔兔 2012-3-30 03:10:24 PM
Dylan 發表於 2012-3-30 03:03 PM
其實兔兔係唔適宣出街嫁因為佢地好膽小出街有壓力就容易生病

我都知呀,不過屋企有小裝修要拆野,我怕嘈親佢仲大獲呀...咁咪等佢地拆晒至帶兔返屋企囉....今日都仲嬲緊呀...
Dylan 2012-3-30 03:30:26 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-30 03:10 PM
我都知呀,不過屋企有小裝修要拆野,我怕嘈親佢仲大獲呀...咁咪等佢地拆晒至帶兔返屋企囉....今日 ...

你真係用心良苦 希望兔兔好快唔嬲你啦有個同層老遠既鄰居大裝修全間屋拆曬 搞咗成個月
我夜晚返黎 bB 夜夜都發脾四用口擔 d 木玩具丟來丟去
我禁 arm 清假成個聖誕起屋企臭到 d 天拿水味 頂 5 住都即刻飆落樓
我先知原來 bB 好慘
難為 bB 日日比 d 粉塵拆野聲天拿水味蝦咗足足 1 個月

貓仔兔 2012-3-30 08:35:38 PM 來自手機
裝修同兔兔係永遠嘅敵人呀...不過兔兔次次都係輸嗰個....無奈呀!咁bb佢淨係發皮4都好勁架喇,我聽過有啲兔兔會腸停架....真係好可憐...
all_loving_it 2012-3-30 08:49:07 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-30 08:35 PM
裝修同兔兔係永遠嘅敵人呀...不過兔兔次次都係輸嗰個....無奈呀!咁bb佢淨係發皮4都好勁架喇,我聽過有啲兔 ...

如果因為係要避開屋企裝修問題, 你日後可以考慮帶佢去返屋企附近, 搵個穩定既地方, 坐係旁邊陪住佢, 只要可以遠離裝修中既環境即可, 兔兔實在不宜又去搭地鐵, 要踏交通工具去避裝修, 禁樣兔兔好鬼辛苦同不安
all_loving_it 2012-3-30 09:01:26 PM
Dylan 發表於 2012-3-30 03:30 PM
你真係用心良苦  希望兔兔好快唔嬲你啦有個同層老遠既鄰居大裝修全間屋拆曬  搞咗成個月 ...

我屋企附近都試過好似你既情況, 我只好24小時全屋開冷氣同2大部空氣清新機, 因為突然環境多左禁多對兔兔不利既因素, 兔兔情緒會受影響, 最大可能就係發脾氣同受驚而食慾影響, 我都怕佢會腸停或因此出現腸胃問題, 所以哦段時間, 我每日早晚都餵佢食益生菌, fiberplex同草粉, 希望對佢腸胃有幫助, 幸好最終都平安過渡......
貓仔兔 2012-3-31 09:38:11 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-30 08:49 PM
如果因為係要避開屋企裝修問題, 你日後可以考慮帶佢去返屋企附近, 搵個穩定既地方, 坐係旁邊陪住佢, 只要 ...

我只係搭一個站去兔婆度俾佢玩(唔想困兔袋3個鐘咁耐嘛)...下次我同佢去公園/快餐廳算lu....
貓仔兔 2012-3-31 09:40:34 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-30 09:01 PM

我屋企附近都試過好似你既情況, 我只好24小時全屋開冷氣同2大部空氣清新機, 因為突然環境多左禁多對 ...

我就係怕佢嘈得滯腸停呀...不過下次搞啲咁野可以用你個方法

不過最好無下次
all_loving_it 2012-3-31 06:12:16 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-31 09:40 AM
我就係怕佢嘈得滯腸停呀...不過下次搞啲咁野可以用你個方法

不過最好無下次 ...

無計啦, 兔兔好受外在既環境影響情緒, 而情緒對佢健康同飲食有影響......

我都5想有下次

依d情況, 好令人擔心

快速發帖