1P 幣
佢咁正唔正常?
all_loving_it 2012-3-29 10:48:45 PM
你想問咩正5正常?
花芝媽 2012-3-29 11:15:42 PM
趴係到訓好正常..  有時佢地中槍訓仲會反白眼= =
tom1996731 2012-3-29 11:44:10 PM
咁都好D.....但係呢佢好多時都跳離跳去就係唔知佢有冇是

花芝媽  想知佢有冇事 拎D糧 / 新草 引下佢睇下佢有冇反應\W=  2012-3-30 12:18:29 AM
花芝媽  係米玩到攰呀  2012-3-30 12:18:05 AM
Vinkivan 2012-3-30 01:35:22 AM
兔兔對環境熟識咗之後, 就唔會再捕蛋咁咖喇~ 有時係會咁攤喺度, 想知兔兔有冇問題, 初部可以由兔兔嘅飲食同便便度留意一下, 兔兔食草量正唔正常呢? 多唔多飲水呢?? 便便係咪梗兼圓身大粒, 而且粒粒都差唔多大呢?? 如果以上三點一切正常都唔駛太擔心喇~!!

不過, 想提一點就係兔兔個籠似乎有點細, 兔兔係放養嗎? 如果唔係嘅話, 建議換一個大啲嘅籠等兔兔住得舒服啲, 同埋可以用外掛式草架, 咁亦可以騰出較多空間出嚟俾兔兔~!! 貓砂唔好直接舖籠底, 放喺廁所入面做墊料啦~ 因為對兔兔唔好咖~ 萬一兔兔食咗落肚就大件事, 如果兔兔未識去廁所, 建議舖尿片會較好~!!
Dylan 2012-3-30 11:15:55 AM
佢開始適應新環境有安全感
你個厠所唔好冚蓋呀佢點去屎便便尿尿哩你個籠真係好細你最好放養
放養會健康 d 開心 d
貓仔兔 2012-3-30 11:44:42 AM 來自手機
買個圍欄,加大佢活動空間,唔係佢腳仔都唔夠伸會影響發育呀!
靜妍媽 2012-3-30 12:51:21 PM
佢攤係度姐係熟悉左環境,唔洗好似捕雞咁隨時受襲,起身走人
tom1996731 2012-3-30 07:48:45 PM
圍欄可以係邊到買....
LittleBunny 2012-3-30 08:44:02 PM
tom1996731 發表於 2012-3-30 07:48 PM
圍欄可以係邊到買....

旺角q兔有得賣,好平咋,二百蚊左右
tom1996731 2012-3-30 11:06:51 PM
LittleBunny 發表於 2012-3-30 08:44 PM
旺角q兔有得賣,好平咋,二百蚊左右

THX.....我得閒一定要去買
all_loving_it 2012-3-31 12:31:46 AM
Vinkivan 發表於 2012-3-30 01:35 AM
兔兔對環境熟識咗之後, 就唔會再捕蛋咁咖喇~ 有時係會咁攤喺度, 想知兔兔有冇問題, 初部可以由兔兔嘅飲食同 ...

其實之前都已經提過, 貓砂係比貓用, 唔可以用係兔兔方面

比兔兔做墊材只可以用木粒, 紙粒, Oxbow麥草粒, 紙棉, 因貓砂絕大部份係含有石灰, 吸入當中物質對兔兔健康有十分5好既影響, 即使兔兔唔食落肚, 只係用於廁所, 都不應使用, 如果係用正確既墊材, 如果兔兔并不是大量食落肚仔, 係可以透過腸道既蠕動排出體外

另提到只係將墊料放廁所內, 唔放籠底, 此舉對完全學識只係廁所內尿尿既兔兔合適, 若兔兔未學懂上廁所, 則籠底內必需鋪有墊材, 否則兔兔身體及腳仔長時間會接觸尿尿, 做成尿灼傷, 毛囊受損, 毛髮脫落, 嚴重更會引致皮膚病, 若腳板仔是踩著尿尿問題更大, 會因為腳板毛毛脫落, 再沒有毛毛來保護腳板仔, 很容易受傷, 引致細菌容易入肉, 後果是十分極之嚴重  
貓仔兔 2012-3-31 09:32:52 AM 來自手機
tom1996731 發表於 2012-3-30 11:06 PM
THX.....我得閒一定要去買

Q兔嗰啲唔夠高,會jail back架(我隻兔會跳得高),我係淘買左個for小狗用有90高80寬有6塊,人仔連運費都係195渣,平香港好多,你可以去睇睇!^^
tom1996731 2012-3-31 11:27:00 AM
貓仔兔 發表於 2012-3-31 09:32 AM
Q兔嗰啲唔夠高,會jail back架(我隻兔會跳得高),我係淘買左個for小狗用有90高80寬有6塊,人仔連運費都係1 ...

OK...THX
Vinkivan 2012-3-31 01:04:37 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-31 12:31 AM
其實之前都已經提過, 貓砂係比貓用, 唔可以用係兔兔方面

我呢邊唔會有木粒買, 只係得紙粒同木糠, 但兩樣對兔兔都唔好, 咁醫兔嘅獸醫同呢度嘅兔協都建議可以用貓嘅環保貓砂, 話放有架廁所內係冇問題, 咁你覺得係咪連醫兔嘅獸醫同呢度嘅兔協都有錯?? 如果你都覺得係有問題, 咁呢度冇其他嘅墊料可以買倒, 咁我可以用咩?? 我養咗兔兔差唔多四年了, 一直都冇事, 好健康, 証明環保貓砂用喺有架嘅廁所內係冇問題, 你講唔用得嘅貓砂係普通貓砂, 兔兔就真係唔用得喇~!!

同埋請你睇清楚我回覆樓主, 我唔係叫佢唔舖墊料, 如果兔兔未識去廁所, 建議佢舖尿片, 唔係乜都唔舖!! 謝謝!!

快速發帖