Body Check

Dylan 發表於 2012-04-03 12:10|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
各位兔兔友知唔知其實會 check d 咩嫁
會唔會好詳細好深入呢
我都想去 Dr Ma 道 check 1 check
syt174698 2012-4-3 04:37:04 PM
要睇兔兔幾多歲,之前我都問過DR. MA, 年紀大的兔兔要驗血,佢會詳細咁做BODY CHECK, 建議4歲以上就每年要做,但擔心既話,都可以帶兔兔去BODY CHECK
奶茶媽 2012-4-3 05:00:42 PM

你body check就拎去dr ma度做啦~
我個女係dr gerry度做
真係好唔詳細
入左去5mins都冇就出返黎
佢就咁睇左身體上好表面ge野
睇左有冇"失", d牙仔合唔合得埋之類ge野
反正就係好快好表面
每樣睇左5秒都冇
如果唔係我問左咁多問題
我諗我2分鐘出得返去
呢d我都識睇啦, 我係唔識聽佢個肚姐
佢check果d野, 而家我日日都有同個女check

雖然可能呢d係標準ge程序,我冇話佢錯
只可以講比我ge感覺唔太仔細,但係佢係幾有愛心ge,呢d睇得出

如果你的兔冇咩大問題, 只係body check的話
建議你點都睇dr ma or 兔友比較推薦的dr
等下都唔緊要啦, 我果時就係貪近同快
反正診金差唔多, 大家都係250 or 260 咁上下
蝕左啦

不過正面d諗, 可能因為果時我個女健健康康先咁快呢
可惜我下個禮拜又要帶佢去睇醫生
yanyi:) 2012-4-4 01:30:20 PM
Dr Ma body check我做過兩次喇~
首先問下咩名幾大...
跟住就..(其實唔係好記得次序-_-)
摸下肚仔睇下多唔多"存貨",
打開個咀仔望下門牙會唔會太長,有冇咬合不正,
跟住又會望下入面d牙仔~(佢會俾你睇架!)
又望下d皮膚睇下有冇蚤丫寄生虫丫....
睇下個鼻仔有冇鼻水丫..
磅下重睇下有冇超重丫..
摸摸手手腳腳睇下有冇腳瘡啦...
督下眼仔附近睇下反應好唔好..
聽下心跳有冇太快丫..
(其實多數兔仔出去睇醫生都好鬼驚,
以我呠呠為例,上星期去絕育,
我同佢講:痛就要痛架喇~不過搵左個令仔醫生俾你當補償啦~
跟住入到去見dr ma..
嘩,,佢心跳上左300,勁緊張xd)
大致上就係咁啦~
其實有咩唔明/擔心可以盡情問dr ma~
佢絕對會答你又唔會嫌你煩xd
body check冇病冇痛250蚊~應該冇加價掛-o-

快速發帖