1P 幣

好難同我個女剪毛,其實佢d毛都幾唔長架啦
本身係中毛, 而家比我剪短左d, 但係一岩一忽
則邊都係有d長, 同埋唔係好識同佢剪個肚(同埋我係唔知洗唔洗剪)
但係又擔心pet shop的人會好粗暴
大家有冇去開的pet shop推介??
or 有冇人知道元朗8號兔的人會不會很粗暴?
我個女上次去另一間pet shop, 比人好大力咁lin住條頸吊起左(不是皮,而真係lin住頸,郎住個頭果種!!)
跟手又捉住佢個肚,總之就係d唔岩ge手勢啦!仲要唔輕力架!
我當堂嚇到叫停
佢返黎都驚左成晚!!!

而家就對pet shop冇咩信心
但係剪毛我又真係handle唔到

ps: 木瓜丸對兔兔有冇害?我手上有一瓶, 未肯定so不敢比兔食
syt174698 2012-4-3 05:30:16 PM
我去8仔剪毛,大多數搵老板同老板娘幫兔兔剪,你去之前可以打電話比佢哋,問佢哋係邊間舖,星期日啱啱同兔兔剪完,我唔可以同兔兔剪,大部分兔兔都蝦主人
syt174698 2012-4-3 05:33:43 PM
我無比呢D零食比兔兔,除非同佢哋剪完甲,奬勵佢哋先比,呢D只可以當零食,多食無益,啱啱過左3月份,8號仔無左優惠,之前做緊480/6次,依家起番價,不過樓主你可以打8號仔老板,問可唔可以比埋呢個優惠你
奶茶媽 2012-4-3 05:43:39 PM
syt174698 發表於 2012-4-3 05:33 PM
我無比呢D零食比兔兔,除非同佢哋剪完甲,奬勵佢哋先比,呢D只可以當零食,多食無益,啱啱過左3月份,8號仔無左優 ...

老板老板娘係邊個?
而家冇優惠唔緊要, 最緊要佢輕手d,我有陰影
更加怕d pet shop staff會對主人不滿, 遷怒係兔兔身上,唔敢要求咁多
(但係見過8號仔的人, 相信應該不會的)
我可以點搵到老板老板娘?
syt174698 2012-4-3 05:54:39 PM
你可以企係度睇住佢剪,我兔兔咁耐,都係由佢哋剪.
奶茶媽 2012-4-3 06:10:37 PM
syt174698 發表於 2012-4-3 05:54 PM
你可以企係度睇住佢剪,我兔兔咁耐,都係由佢哋剪.

依你所見, 老板定係老板娘好d?
all_loving_it 2012-4-3 06:59:47 PM
我無去過pet shop剪毛, 其實一般pet shop都唔係敢識同兔兔剪毛 (包括佢地既動作同方法)

另木瓜丸方面係零食一種, 我唔知你係咪Oxbow個只, 有d人亦叫佢做排毛丸, 其實之所以叫佢做排毛丸, 係因為本身O記木瓜丸中含有酵素, 可以幫助小動物腸胃蠕動, 令吞落腸胃既毛毛可以排出體外

其實只要兔兔係腸胃健康, 纖維攝取量足夠, 蠕動良好, 已經係可以有助毛髮排出體外
奶茶媽 2012-4-3 07:12:36 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-3 06:59 PM
我無去過pet shop剪毛, 其實一般pet shop都唔係敢識同兔兔剪毛 (包括佢地既動作同方法)

另木瓜丸方面係零 ...

係oxbow呀
我想問如果比,應該幾耐比一次?
all_loving_it 2012-4-3 07:20:25 PM
997134 發表於 2012-4-3 07:12 PM
係oxbow呀
我想問如果比,應該幾耐比一次?

一星期唔好超過1粒比較好
奶茶媽 2012-4-3 07:22:30 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-3 07:20 PM
一星期唔好超過1粒比較好

THANK YOU!!!
little_connie 2012-4-3 09:22:50 PM
我都去開屯門雅都8仔,,次次都可以睇住佢地剪毛,,算係有心機去剪.....
另外,check pm~
花無缺 2012-4-5 06:54:28 AM
8號應該ok 架, 不過識兔仔屬性多過猫狗店,
木瓜丸俾成兔間唔中食下無乜大問題,
但若果兔兔鐘意食....有時都要狠下心腸喔
warm_warm 2012-4-7 12:57:52 PM
我幫仔仔book左去兔協剪毛毛,不過要排到6月

快速發帖