我在3天前買了一隻熊仔鼠

只有1個月左右大

剛買回來時不停跑輪子

但因為是新鼠我沒有去觸摸他

第2天見他躲在屋內

而且屋發出十分臭的氣味

而且他從早上到夜晚,

也完全沒有出來, 也沒有吃東西, 我叫他的名字他也像聽不到似的

由於太臭 我倒他出來洗澡並洗籠子

但洗完後 發現他身上仍然很臭

而且他全天都繼續躲著

沒有吃東西

到了第3天

仍然一直躲起來睡教

仍然沒有吃東西

身體十分瘦

把食物放到他面前也不吃

連鼠最愛吃的瓜子..小食..也不吃

只是一直睡

而且身體也臭臭的..

比其他熊仔鼠有更臭的氣味

另外發現他尾巴附近較小毛

而外露很長部份..

常常很累的樣子..

又沒有吃東西..

真的很擔心

請問是什麼病嗎? 應怎樣解決?

wesky 2012-4-6 12:42:02 PM
病就肯定, 至於係咩問題, 我相信只有獸醫先幫到佢
hamstertroy 2012-4-7 03:12:26 AM

不知是否肚瀉, 如果肚瀉是可以有很多原因的, 不同誘因治療也有不同...
比較多的情況是壓力問題, 飲食不潔, 有時則可能是其他身體問題
以年紀小又剛轉換環境的熊仔鼠來說, 壓力誘發不出奇!

最重要是留意鼠寶的精神和食慾方面如何, 沒精神沒食慾可是很嚴重!

建議餵小米對腸胃有幫助, 小米本身都是營養非常好, 性質又溫和
不含一般穀物含有的''麩質''亦更好消化吸收, 同時是穀物中罕有屬於鹼性的

另外據說可以餵些生蘋果

還有這種情況是很容易脫水, 必要時用針筒慢慢餵鼠寶喝水
可以拉拉其頸背皮看看會否立刻縮回, 如果身體水分不夠會沒甚麼彈性

有甚麼不舒服時絕對要更加注意保暖, 可以多給厚厚的廚房抹手紙!
同時注意衛生問題, 有爛便的屁屁和墊材要清得比較密!

不過最好就爭取黃金救援時間, 睇醫生對症下藥, 尤其新手本身好多野唔識分
講真實際網上冇人可以答到你
就算醫生隔空都唔能夠肯定, 一樣要當面摸當面check當面做test

大圍Tiger (初診金 - HK$290):
http://www.taiwaiexotic.com/cn_contact

屯門Gerry (初診金 - HK$2X0):
http://www.victoriavet.com.hk/chi/contact.html
alwong3533 2012-4-7 09:01:52 AM
hamstertroy 發表於 2012-4-7 03:12 AM
不知是否肚瀉, 如果肚瀉是可以有很多原因的, 不同誘因治療也有不同...
比較多的情況是壓力問題, 飲食不潔, ...

網友你好!
多謝你咁詳細既回答..
其實尋日見佢咁虛弱已帶佢睇醫生

醫生話佢買番黎已經病左
而且佢嚴重缺水
又有濕尾症同細菌感染
已經好難醫得好
食藥都未必會食/好番

怡家佢已經離開左我了.
janiceyan 2012-4-8 01:05:33 AM
rip        .
J.Milner 2012-4-8 05:34:21 PM 來自手機
是否係旺角的鋪買?
佢地已經出左好多次好多批有濕尾的熊仔鼠
我已經打去總行反映過好多次要佢地注意 但都無用
wesky 2012-4-8 05:53:26 PM
rest in peace
熊仔女小茶 2012-4-17 11:07:41 PM
我走之前果只鼠鼠( 小拉) 身上都發出臭味,
到了第二只 ( 得意西) ,
剛剛同她熟了5夠一個月,
發覺佢身上又發出果種味,
我心知不妙, 帶佢去大圍睇醫生,
最終又是比佢安樂走了,
E+得返小茶陪我,
我祝小茶身體健康 .
J.Milner 2012-4-18 10:50:37 PM 來自手機
熊仔女小茶 發表於 2012-4-17 11:07 PM
我走之前果只鼠鼠( 小拉) 身上都發出臭味,
到了第二只 ( 得意西) ,
剛剛同她熟了5夠一個月,

養定左應該唔會肚痾架啦
除非食物同衛生有問題
加油 好好養大佢!

快速發帖