大前日帶了兔bb到九龍動物醫院做身體檢查,
這次是我第二次帶她來身體檢查(每年一次)。

醫生首先替她檢查一下雙眼(因為之前左眼曾經突然閉上,擔心之下就連忙帶去檢查了)。

不過雙眼竟然咩事都無,聽到我都鬆左一口氣。

只不過,今次檢查卻發現佢隻腳底下面生左腳枕,因為地板太硬同佢近日肥左隻腳受唔到力;同埋今次檢查發現佢牙齒有一點兒咬口不正。

不過醫生過應該係因為侏儒兔牙齒構造比較差既原因,牙根無咩問題所以應該無事(因為兔子平常吃好多草的)。

跟住醫生就建議我去用另一隻比較軟綿綿既墊黎代替紙砂吸尿,同埋買d軟墊俾佢,盡量唔好令佢行係d硬既地方上面,仲俾左支藥膏我,要我同佢早晚塗一次,直到紅腫消失。

之後講完買埋一個軟綿綿既梳,同幫我隻兔兔剪埋指甲(提出叫佢幫我兔兔剪指甲真不好意思(汗)誰叫我家兔子欺負我,要去到陌生人手上同陌生地方先敢乖乖俾人剪指甲(仲要兩個人捉實佢)。

上次身體檢查發現既蝨都無哂lu!自從塗左上次dr.ma俾既藥之後XD。

今天身體檢查醫生護士既態度都係超好XD不過醫生是外國人,由於我英文超差,所以當中要靠另一個護士幫忙翻譯--呵呵。

另外,其實我有個額外問題想問一問(重點):

佢介紹我用果隻墊料,我問左個名,但唔記得左點串,唔知有無兔爸兔媽有用緊呢隻牌子呢?

點串我就唔記得啦,但係係軟綿綿的,咩色都有,個名個音叫:care fash(串法錯誤,但音大致差不多啦)。

佢話彩色有,白色有,咩色都有,係寵物店可以買;但我之前去樓下果間問,就無(汗)。

另外我打算買d abc墊擺係屋企,但abc墊在好大陣膠味,我驚兔兔聞到唔舒服,唔知有咩方法可以等佢無咁大陣膠味呢?同埋以後可能點清理?

好啦,拜託各位兔爸兔媽告訴我><!
Dylan 2012-4-6 08:32:32 PM
Carefresh 有好多顔色軟綿綿不過白色漂白味重
Abc 膠放內咗吹吹風就無味
chuk 2012-4-6 08:36:04 PM
冇事就好啦
佢應該係話care fresh 係環保紙碎..我覺得白色幾好用幾吸=D  R記個D都有嫁啦~
小穎穎 2012-4-6 10:46:05 PM
那麼不知道q-pet有無得買呢?
因為我樓下得間q-pet。
ccychoy 2012-4-7 03:43:09 PM
mini zoo有
threefour 2012-4-7 04:57:14 PM 來自手機
兔協可訂,$300或以上有送貨
Dylan 2012-4-7 09:49:33 PM
我樓下間 Q-pet 有得賣阿

快速發帖