今天原先想打帶牠們去兔恊的奇幻兔遊樂場 但檢查時發現生蚤上星期六帶過去那時檢查還是沒事
(不過這2-3日的而且確覺得牠們抓癢次數比平時多了)已約星期一九龍動物醫院看醫生
在這想問大家平時清洗兔蘢時有用什麼清潔劑嗎?(我平時是用熱水沖洗 白醋抹底 之後再過1次水 抹乾)
而1星期洗1次是否不足?(我底是放尿墊 早晚換新的 廁所是天天都用水沖洗換新墊料  )
牠們蘢外活動地方 一玩完我都拖1次地 還有什麼注意?
sharonlai 2012-4-7 08:06:38 PM
我今日都帶左DOR DOR去個度玩
宜家夏天好容易生蚤,就夏天個時,我已經幫DOR DOR滴定蚤水
奶茶媽 2012-4-7 08:20:20 PM
sharonlai 發表於 2012-4-7 08:06 PM
我今日都帶左DOR DOR去個度玩
宜家夏天好容易生蚤,就夏天個時,我已經幫DOR DOR滴定蚤水 ...

蚤水係邊度買?
係咪獸醫?
要幾$架???~~
深紅蒼月 2012-4-7 08:25:40 PM
蚤水係?那有賣?
sharonlai 2012-4-7 08:41:16 PM
997134 發表於 2012-4-7 08:20 PM
蚤水係邊度買?
係咪獸醫?
要幾$架???~~

係獸醫度配,前排同DOR DOR去DR MA度BODY CHECK,順便配埋!
深紅蒼月 2012-4-7 08:46:47 PM
那這次順便配定
花芝媽 2012-4-7 10:01:35 PM

其實夏天係好易有依D野@@        同埋E加落雨..    唔好比佢去D角落到  有D位潮濕係有一只只野嫁

同埋你尿墊放既地方都要通風..  因為我之前有包放個個位唔好..  發現有一只只野係上面.. 嚇到我成包扔左

一日一次掃地吸塵/掃地 ..   檣角位一定要掃好D..     可以買D漂白水返黎抺下D角位@@   

同埋剪毛同梳毛@@   

all_loving_it 2012-4-7 10:44:33 PM
兔籠, 籠具附近既位置, 廁所, 所有用具, 包括 : 梳毛用具, 指甲剪刀, 都要定期清洗消毒, 我5知你只兔兔會5會係籠入面尿尿, 如果會既話, 你要清洗更頻密, 一星期先洗一次5足夠

我每兩日會洗一次籠, 每日抹一次, 廁所每日洗2次, 至於你講既清潔劑, 可以用碘酒, 藥房可以買到, 你稀釋之後就可以用, 碘酒有殺菌作用, 而且唔會好似一般家居用既漂白水同消毒藥水有刺激性同對兔兔有害既化學物質, 洗干淨之後再用清水沖沖, 我係每日會全屋吸塵, 再拖地, 只係拖兔兔活動既範圍并5足夠, 因為寄生蟲同細菌好多時會係你眼見唔到既地方

清潔地方既用具, 好似地拖掃把抹布, 亦要經常清洗干淨, 以免細菌滋生, 如果平日依D用具放係廁所, 用前用後都要清洗, 用完洗干淨之後亦要放在通龍風既地方等佢徹底干透先可以放返入廁所
syt174698 2012-4-7 11:22:02 PM
買驅虱藥,pet-lxne,呢間pet shop有得賣,好似hkd160/盒
深紅蒼月 2012-4-9 08:27:16 PM

今天看了醫生 開了杜蚤藥(revolution) 姑娘還教我們怎用 而且還提議如可以2隻用到一盒就不用買多盒 醫生還說蒂娜絲體重過輕 要增肥(本來買回來其實更輕 初時就如一隻手掌大小)要餵A草增肥(不過之前我餵很小A草 怕牠們習慣吃A草 不吃T草 [3個月先一包 2隻]而T草是大約3星期吃了1包[40安士]+1包有機草 2隻 )等多2個月(應該大約夠6個月)開始想餵牠們試下吃菜
不過現在先增肥

快速發帖