昨日買左D新兔糧比啊仔食
但佢個衰仔
混D舊糧佢先食少少
今朝超餓才食D新糧
但見佢又好似咬得幾辛苦咁
sharonlai 2012-4-9 10:37:09 AM
轉糧要慢慢轉,唔可以一次過轉晒,你小小新糧溝舊糧比佢
一開始1:9咁慢慢轉晒,兔地腸胃好弱,一下子轉晒佢會適應唔到嫁
奶茶媽 2012-4-9 10:57:08 AM

要用1星期呀!!!!!
我之前轉草就係奶左野
只用4日

愛糖糖 2012-4-9 03:33:48 PM
就黎冇晒D舊糧
sharonlai 2012-4-9 03:47:25 PM
愛糖糖 發表於 2012-4-9 03:33 PM
就黎冇晒D舊糧

都無辦法,買包同佢轉,因為轉草轉糧都好唔可以急
要慢慢比佢適應,同埋要睇你隻兔要幾耐先轉晒新糧
你之前食邊隻舊糧嫁?睇下買包細既得唔得囉
愛糖糖 2012-4-9 04:09:09 PM
五知-33-
好似叫愛利
佢上手果個主人用密實袋比我= =
奶茶媽 2012-4-9 07:13:20 PM
愛糖糖 發表於 2012-4-9 04:09 PM
五知-33-
好似叫愛利
佢上手果個主人用密實袋比我= =

咁就要小心d啦!!!!!
all_loving_it 2012-4-9 07:41:35 PM

無論兔兔要轉糧定轉草, 或者開始食菜菜都好, 特別係轉糧, 都要經過轉糧既過程, 依照比例做, 轉得太快或者比例上跟標準相差有距離, 對兔兔既腸胃有一定壓力, 因為唔同牌子既干糧既成份都唔同, 要一步一步等佢腸胃慢慢適應過黎, 其次, 干糧味道改變要等兔兔習慣, 當然, 有時候想同兔兔轉第2只牌子既糧, 有可能因為味道兔兔唔鐘意 亦有可能唔食

兔兔之前食開既糧仲剩幾多?  另外, 無聽過同見過"愛利"依只牌子既兔糧, 有個利字只聽過<Kerry凱莉>或者係<Jolly祖利>?  你最好問清楚前主人兔糧既牌子, 係邊度可以買到?  如果無細包, 只有大包, 都無辦法都要照買......

你想同兔兔轉邊只牌子既糧?

另外你話見到兔兔食糧好似咬得好辛苦, 你要留意佢牙仔同口腔有無問題, 你約左邊個醫生同兔兔Body check?

愛糖糖 2012-4-9 08:00:25 PM
未約去check 因為要考試~
佢轉momi nature T
我再問下舊主人
但佢之前個糧should好多味精咁
呀仔不停飲水
但個舊主人佢咩都話五知-33-
話平就買wo
yanyi:) 2012-4-9 08:26:12 PM
平就買..........又一個....
你有冇問下兔兔佢幾大丫?
會唔會仲係半歲唔夠既bb?
最好真係要問問舊主人食開咩糧...
忽然間轉哂另一種糧兔兔腸胃受唔起架!
愛糖糖 2012-4-9 10:23:56 PM
好彩仔仔都8個月
問反佢先知
佢從未比還啊仔食草草
only食糧
係wo
change左糧
啊仔D臭臭深色左
係五係因為change左糧??
yanyi:) 2012-4-9 11:41:21 PM
下未食過草?
咁佢食糧有問題可能真係牙仔有事喎!
及早帶佢去檢查下啦!
咁你宜家有冇俾草佢食?
愛糖糖 2012-4-10 01:52:43 PM
有~我遲下去check-33-

快速發帖