1P 幣
兔兔已回來十天了, 其實已看了新手區及兔友協會很多資訊但因第一次養所以還有很多疑問:
1便便盤一直也是放白楊木片,是否對兔兔不好?應該用邊種最好?
2.兔兔的便便黏住了,輕力整唔走,但怕大力會整痛佢,應該點做好?
3.新養的兔兔要帶去body check嗎?
4.梳毛的話要梳肚的位置嗎?
5.是否兔兔的抓會抓傷我的話就等於要帶佢去剪甲?
6.兔兔經常睡在厕所盤,我應否買其他墊给她睡?買那些較好?
wesky 2012-4-10 01:55:08 PM
1. 木粒較吸味吸水
2. 黏住毛的話,可以用剪刀小心剪掉,或用濕毛巾抹
3. 最好丫,買個安心
4. 梳到就梳吧
5. 兩星期剪一次差不多了,練習自己剪吧
6. 鋪一些草枝在廁網上就可以

詳細等其它人補充
threefour 2012-4-10 03:01:23 PM 來自手機
梳毛及剪甲到兔協上堂啦,好有用!廁所我放了紙粒加catefresh,紙粒吸水好啲!剪兔pat pat 剪毛要好小心,因為他們的皮皮是有很多摺位的
Dylan 2012-4-10 05:25:43 PM
我用無格網既厠所, 舖一層 back 2 nature 紙砂起底, 上面再舖一層大片木槺
紙砂又吸水又吸臭味, 大片木槺小 d 塵又唔會鈎起兔兔個面仔同軟林林, 減輕對腳仔既壓力
你可以用手拿緊 d 毛, 再用剪梳輕輕梳甩 d 便便
早 d body check 如果有病既就早 d 醫, 早 d 注意飲食, 好返機會又大 d
肚仔輕輕梳下就好咧
指甲 keep 住離開血管 1 mm 陽光下睇得清楚 d
將比佢食既草放起籠道就可以啦, 可以食又可以瞓
樓主你係唔係放養嫁, 你可以買張 vetbed 放籠出面比佢瞓嫁

ElkeLau 2012-4-10 05:32:28 PM
謝謝大家!!
1.請問用木粒是用有貓樣嗰種定用小麥做的好?
2.紙粒同木粒有咩分別?邊種對兔兔好d?
ElkeLau 2012-4-10 05:42:29 PM
Dylan 發表於 2012-4-10 05:25 PM
我用無格網既厠所, 舖一層 back 2 nature 紙砂起底, 上面再舖一層大片木槺
紙砂又吸水又吸臭味, 大片木槺小 ...

謝謝!!
請問vetbed响邊度買好,我打算sunday去兔協,會有賣嗎?
threefour 2012-4-10 06:16:45 PM 來自手機
ElkeLau 發表於 2012-4-10 05:42 PM
謝謝!!
請問vetbed响邊度買好,我打算sunday去兔協,會有賣嗎?

兔協有得賣,我都買了一張,不過我家兔兔第一天便咬爛了,我反覆給他們用好讓習慣,可惜都是不停咬咬,冇用了
Dylan 2012-4-10 08:47:41 PM
threefour 發表於 2012-4-10 06:16 PM
兔協有得賣,我都買了一張,不過我家兔兔第一天便咬爛了,我反覆給他們用好讓習慣,可惜都是不停咬咬,冇 ...

你不如試我個款!
一間屋敢既樣,兔兔會有安全感。
Dylan 2012-4-10 09:07:33 PM
ElkeLau 發表於 2012-4-10 05:32 PM
謝謝大家!!
1.請問用木粒是用有貓樣嗰種定用小麥做的好?
2.紙粒同木粒有咩分別?邊種對兔兔好d? ...

木粒比紙粒更吸水但貴3分1
threefour 2012-4-10 10:16:55 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-4-10 08:47 PM
你不如試我個款!
一間屋敢既樣,兔兔會有安全感。

咁係邊到買?佢哋四周vv 的,放尿片在屋底外面,會像vet bed 可以疏水嗎
Dylan 2012-4-10 10:43:03 PM
threefour 發表於 2012-4-10 10:16 PM
咁係邊到買?佢哋四周vv 的,放尿片在屋底外面,會像vet bed 可以疏水嗎

狗狗竉物店就有
你有無教佢地尿尿要上廁所
佢地係咪重係bb瀨尿呀
Dylan 2012-4-10 10:43:29 PM
threefour 發表於 2012-4-10 10:16 PM

狗狗竉物店就有
佢地係咪重係bb瀨尿呀
Dylan 2012-4-10 10:43:56 PM

狗狗竉物店就有
佢地係咪重係bb瀨尿呀
all_loving_it 2012-4-11 12:14:14 AM

如果用vetbed天熱又5係開冷氣, 兔兔會好熱

快速發帖