兔仔見到好鐘意食,
花芝媽 2012-4-10 07:56:11 PM
比多D草佢食 @@   中意食草既兔仔最乖                   記得糧唔好比咁多呀

DannyWong  我驚兔仔食草唔飽,比兔仔食乾糧會飽點  2012-4-10 08:03:05 PM
奶茶媽 2012-4-10 09:17:54 PM
我都控制緊糧
次次見到奶茶個樣
都忍唔住手>_<
花芝媽 2012-4-11 12:40:15 AM
食太多糧  對腸胃唔好.. 仲有會食少左草..   太多會屙爛屎
就好似1個小朋友靜係食零食唔食正餐.....       草= 兔仔佢既正餐

草有利磨牙 腸排便  好多好多好野 ...

食乾糧...  早同晚 各一匙

兔仔飽會停...肚餓會食草......  
all_loving_it 2012-4-11 01:45:39 AM
兔兔每日食干糧唔可以多過2匙, 而T草每日最少要比佢體型大小既兩倍

干糧係兔兔飲食之中既角色係屬於營養補充

牧草可以提供粗纖維, 營養, 同時可以磨牙 (因兔兔的牙仔是不停生長) 必需透過食草是將牙仔磨短, 否則會做成牙齒過長, 咬合不正既問題

而且兔兔需要透過食草吸收纖維, 若吸收的纖維不足, 會令腸道蠕動減慢, 令兔兔在清潔身體時吞下的毛毛不能排出體外, 留在腸胃, 再加上腸胃食下的食糜未經過正常消化, 吸收再排出體外, 會因此令腸胃產生毒素, 形成害菌, 引致各種腸胃問題

兔兔係會食飽, 而且只要提供足夠既草比佢食, 絕對5會餓親

DannyWong  哦!謝謝!明白  2012-4-11 07:49:59 PM
靜妍媽 2012-4-11 04:33:12 AM
糧唔可以食太多架~~同埋食番oxbow會好啲~~
草就反而要食多啲~~
all_loving_it 2012-4-12 12:55:48 AM
T草你一次買多D, 5.5磅唔可以食幾耐................

如果你買Momi 11磅好似係$234

happyyuki 2012-4-12 01:09:12 AM
997134 發表於 2012-4-10 09:17 PM
我都控制緊糧
次次見到奶茶個樣
都忍唔住手>_

我都面對緊呢個問題!
一見佢走埋黎, 鬼咁聰明可愛得人錫又為食果個樣 就會心軟

不過今日DR MA 話雖然兔兔得半歲, 但佢肯食T草都可以CUT A草, 佢叫我食埋呢包ALFAFA就算*
所以我打算下次心軟既時候就俾條A草既粗支佢*
起碼佢要慢慢"妹", 唔可以不停發動可愛攻擊!!  (又可以慢慢清埋包A草)
happyyuki 2012-4-12 01:10:37 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-12 12:55 AM
T草你一次買多D, 5.5磅唔可以食幾耐................

如果你買Momi 11磅好似係$234

MOMI 11lbs 係 Q-PXTS 買開$258, 仲500蚊先送貨!!!!!!!!!!!
all_loving_it 2012-4-12 01:21:19 AM
happyyuki 發表於 2012-4-12 01:10 AM
MOMI 11lbs 係 Q-PXTS 買開$258, 仲500蚊先送貨!!!!!!!!!!!

噢!  唔知兔協幾$, Station R 就係$234
all_loving_it 2012-4-12 01:22:04 AM
happyyuki 發表於 2012-4-12 01:10 AM

$500 先送貨
奶茶媽 2012-4-12 10:45:58 AM
happyyuki 發表於 2012-4-12 01:09 AM
我都面對緊呢個問題!
一見佢走埋黎, 鬼咁聰明可愛得人錫又為食果個樣 就會心軟

係呀!! 我個女成日跟住我之後企係身搵隻手仔掂我
之後就出迷人絕招..............

如果我坐係度就走上我大比
然後哄埋我塊面度......................

嗚..一切都為了吃

快速發帖