我帶左兔兔去睇e生
因為佢打黑痴同有少少鼻水
(話說我about 1- 2 weeks ago 已經係第2度做過body check, 當時果位e生係話佢完全冇事, 好健康)

帶到去dr ma度
我只係講佢有打黑痴同氣促
但佢仍然幫我個女check哂所有野
1d都冇怠慢!!!

仲係check ge同時一路解釋所有check ge部份為左證實係咪有邊d病, 成因, 現象, 而我個女的情況
真係好細心!!!! 不得不比100分!

dr ma check到我個女淋巴腫左
我唔記得左問咁樣嚴唔嚴重
有冇兔友有經驗?
奶茶媽 2012-4-11 10:06:23 PM
有樣野對我黎講都算係好消息
因為e生話兔兔的感染只是十分輕微
食哂藥, 如冇大礙就不用覆診了
而且, 萬幸的是, 兔兔對藥很好奇
而且很喜歡
都唔洗hold住佢
一開藥袋就自己走黎坐定定等餵
可能因為有一隻藥係甜,佢應該幾鐘意,hahaha
花芝媽 2012-4-11 10:09:13 PM
咁DR.MA有無話要點處理?
奶茶媽 2012-4-11 10:28:41 PM
花芝媽 發表於 2012-4-11 10:09 PM
咁DR.MA有無話要點處理?

我就是忘了有沒有
已在他fb問了~
希望有答覆^^
我在yahoo search過都很少呢方面的資料
花芝媽 2012-4-11 10:37:55 PM
兔兔食甜藥易入口..  所以大部分都係甜甜地a___a   方便好多     ...  好似小朋友咁..
happyyuki 2012-4-12 01:00:08 AM
我今日都帶左兔兔去DR MA 到BODY CHECK*
佢真係好好人* 出面好幾個客都係等緊佢..有兔兔有貓貓有狗狗*(證明個個主人都好信得過DR MA)
佢解釋得好詳細, 仲讚兔兔好健康, 有哂健康敏捷兔兔既所有條件, 仲話兔兔好大膽*

我係出面等既時候, 見到姑娘開藥俾另一隻兔兔 佢都有MENTION 果隻藥幾好味, 兔兔會好鍾意食*
所以奶茶一開藥就坐定定咁乖
all_loving_it 2012-4-12 01:28:50 AM
happyyuki 發表於 2012-4-12 01:00 AM
我今日都帶左兔兔去DR MA 到BODY CHECK*
佢真係好好人* 出面好幾個客都係等緊佢..有兔兔有貓貓有狗狗*(證明 ...

可以遇到個好醫生真係幾好彩

你個女好大膽可能見慣世面
all_loving_it 2012-4-12 04:59:30 AM
997134 發表於 2012-4-11 10:28 PM
我就是忘了有沒有
已在他fb問了~
希望有答覆^^

兔兔淋巴腫大有機會係兔熱症, 實質情況你問問Dr. Ma

兔熱症係由土拉倫氏杆菌引起的感染, 如果真係兔熱症會這種病菌可以感染動物和人類。美國每年經報告的人類兔熱症病例約有200宗。美國的大多數兔熱症是由於攜菌蝨子叮咬及接觸染病兔子所致。如果兔熱病菌被故意釋放,例如在生物恐怖主義事件中,則病菌最有可能被釋放到人們呼吸的空氣中。

預防措施 :
■ 如果出現症狀,應儘快諮詢醫療機構。  如果認為自己遭到故意的兔熱症攻擊,請立即與執法人員聯絡。

■ 如果曾與兔熱症接觸過,可以使用抗生素療法來預防感染(預防療法)。兔熱症目前沒有普遍使用的疫苗兔熱症如何傳播?有何症狀?

■ 與染病動物接觸、食用被污染的食物或水或吸入被污染的灰塵或飛沫,均會感染兔熱症。兔熱症不能在人類之間相互傳染。

視接觸方式而定,兔熱病有以下幾種發病形式:

● 肺部感染(肺炎) - 這是透過攜菌灰塵或浮質而吸入病菌後最常見的
形式。
● 頸部淋巴腺腫大及咽喉發炎 - 這是攝入攜菌食物或水之後最常見的
形式。
● 淋巴腺腫大,且伴有或不伴有皮膚潰瘍 - 在接觸攜菌物質或被攜菌蒼
蠅或蝨子叮咬後會出現這種症狀。

■ 所有形式的兔熱病均伴有類似流感的症狀,例如發燒、寒戰、頭痛、身體
疼痛和虛弱,這些症狀通常在與病菌接觸後三至五日內出現。兔熱症患者可能出現胸部疼痛、呼吸困難及呼吸衰竭。

mizumi 2012-4-12 08:29:28 PM
係呀, DR MA真係一個好好的醫生, 又細心又溫柔又靚仔 , 不過佢太紅, 所以次次約都要至少一兩個禮拜, 急病就未必可以睇佢囉
我兔豬今日都返咗去覆診, 情況令人滿意, 而且DR MA都係幫佢CHECK晒所有嘢, 好健康~~
奶茶媽 2012-4-12 08:44:59 PM
mizumi 發表於 2012-4-12 08:29 PM
係呀, DR MA真係一個好好的醫生, 又細心又溫柔又靚仔 , 不過佢太紅, 所以次次約都要至少一兩個禮 ...

係咪佢叫你返去覆診架?
我都諗緊如果我個女食埋呢2weeks 藥好唔好返去check多次
但dr ma就話冇咩大礙就唔洗返..
我仲諗緊~
mizumi 2012-4-14 01:36:36 AM
997134 發表於 2012-4-12 08:44 PM
係咪佢叫你返去覆診架?
我都諗緊如果我個女食埋呢2weeks 藥好唔好返去check多次
但dr ma就話冇咩大礙就唔 ...

我兔豬係因為比我發現甩咗忽毛, 所以帶佢去睇醫生, dr ma 開咗三個weeks藥, 係後尾我攞藥時問姑娘駛唔駛返去覆診, 跟住姑娘入返去問醫生, 佢就叫我返去覆診睇一睇, 所以我諗如果你見兔兔好返, 應該都可以唔駛返去睇啦

快速發帖