今晚回來餵晚餐(兔糧)2隻都不怎吃 一隻通屋走 走到累 就直身趴下(伸直腳那種) 另一隻跳兔子舞 跳來跳去 之後去另一隻一起趴下(側身睡) 但一拿小吃出來就立即撲過來(沒餵) 一小時還吃剩(2匙分量) 摸牠們肚子是脹的 之後放回蘢 就等了一會先開始再吃一下A草 想問牠們是吃飽還是腸停/腸胃變差嗎?(早二天看醫生說過輕 所以這2天加多了A/T草給牠們 我回到家還吃剩T草 昨天都2匙都是吃剩 便便還是一粒粒跟平時一樣 如果是沒加之前 T草吃剩小量枝莖 我餵晚餐 牠們就很專心吃糧 要吃光先開始通屋走)

我用手餵牠們(兔糧)就肯吃
深紅蒼月 2012-4-12 11:19:51 PM

現在二隻好像小狗對摺側身睡 其實會不會反過來吃飽草而不怎吃糧
花芝媽 2012-4-12 11:35:18 PM
有時食飽野係唔食糧嫁...  我2隻兔兔都試過
深紅蒼月 2012-4-12 11:45:01 PM
花芝媽 發表於 2012-4-12 11:35 PM
有時食飽野係唔食糧嫁...  我2隻兔兔都試過

謝謝 因為通常我一拿晚餐出來 一隻就咬蘢 另一隻就前腳抓動 一開就沖上去吃 但這2天對糧反應變淡下來反而A草很喜歡

all_loving_it 2012-4-13 12:14:59 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-12 11:19 PM
現在二隻好像小狗對摺側身睡 其實會不會反過來吃飽草而不怎吃糧

兔兔便便量比平日有無減少?
all_loving_it 2012-4-13 12:17:39 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-12 11:45 PM
謝謝 因為通常我一拿晚餐出來 一隻就咬蘢 另一隻就前腳抓動 一開就沖上去吃 但這2天對糧反應變淡下來反而A ...

另有關飲水量方面同平日有無減少?

還有, 仔細觀察一下便便中會5會有毛?
貓仔兔 2012-4-13 12:20:15 AM 來自手機
謝謝 因為通常我一拿晚餐出來 一隻就咬蘢 另一隻就前腳抓動 一開就沖上去吃 但這2天對糧反應變淡下來反而A ...

兔兔飽就會唔食/食少少就算,可能佢食多左a草已經飽日西呢!見你講佢地好似好有胃口,應該無咩事嘅...
另外要留意係咪啲糧熱得滯變左?定天氣熱唔食咁...
貓仔兔 2012-4-13 12:20:50 AM 來自手機

兔兔飽就會唔食/食少少就算,可能佢食多左a草已經飽日西呢!見你講佢地好似好有胃口,應該無咩事嘅...
另外要留意係咪啲糧熱得滯變左?定天氣熱唔食咁...
深紅蒼月 2012-4-13 12:48:48 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-13 12:14 AM
兔兔便便量比平日有無減少?

便便量差不多
水都一樣
這個很難說因為牠們不是在廁所....如果在廁所中的便便很正常(因為牠們不會接觸到)

抱歉 上傳不雅照

現在A草吃光 再餵半匙(試下)就搶往吃(很專心清光)

剛才應該是吃飽不想吃 感謝大家(但平時搶往吃的東西 居然走去睡都不吃 是我有點怕 )順便問下如果反而吃小糧會否增不到肥?

all_loving_it 2012-4-13 01:16:48 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-13 12:48 AM
便便量差不多
水都一樣
這上個很難說因為牠們不是在廁所....如果在廁所中的便便很正常(因為牠們不會接觸到 ...

兔兔突然食少左糧, 當然係有可能因為飽既關係

但另一方面亦有可能因為腸胃蠕動減緩, 令腸胃同盲腸入前面既食物塞住, 有飽足感所致, 而做成腸胃蠕動減慢, 其中一個原因係兔兔吸收纖維量不足所致, 兔兔會因此偏向高纖維既食物, 食糧既份量減少

另你再留意兔兔往有無其它問題同改變
all_loving_it 2012-4-13 01:17:52 AM
貓仔兔 發表於 2012-4-13 12:20 AM
另 ...

兔兔突然食少左糧, 當然係有可能因為飽既關係

但另一方面亦有可能因為腸胃蠕動減緩, 令腸胃同盲腸入前面既食物塞住, 有飽足感所致, 而做成腸胃蠕動減慢, 其中一個原因係兔兔吸收纖維量不足所致, 兔兔會因此偏向高纖維既食物, 食糧既份量減少

另你再留意兔兔往有無其它問題同改變

快速發帖