今日去完睇 Dr amanda
佢比左D草粉~葯比呀仔食
但啊仔回到家五食T^T
你地D兔兔食五食咖
你地點餵咖?
all_loving_it 2012-4-14 12:17:02 AM
你將藥溝埋草粉一起餵阿仔食, 要續小續小餵
yanyi:) 2012-4-14 12:41:06 AM
佢俾左咩藥你?藥水定藥丸?
如果係藥水就用針筒支入口,
如果係藥丸一係整碎溝草粉用針筒餵,
一係就直接塞入佢口

兔兔唔肯食粉係正常既事,
正如小朋友食藥都會扭計。

開草粉就跟番醫生要佢食既份量開,
草粉同水既比例係大約1:2,
如果想易吸d可以考慮剪左針筒個頭佢,
或者草粉開稀多少少都得,
如果有益生菌(白色一包粉狀)
可以溝埋落草粉開亦可就咁開水

餵兔兔果時抱佢係身,
用手逗起佢下巴仔
手指戚起佢是但一邊咀角
跟住你會發現門牙兩邊都係空位黎,
你戚起佢個咀角個空位就係果度,
之黎放支針筒入去,支,搞掂
注意唔好一次過成支打入口,
一支1 ml針筒大約分三下支會比較穩陣,
俾時間兔兔去吞

第一次餵藥係會搞得耐
我第一次搞個女個半鐘先收到工
如果餵完發現成咀都係草粉,
記得濕少少水幫佢clean up
同埋留意下兔兔既便便同胃口,
太差既可能要餵多少少草粉
愛糖糖 2012-4-14 08:45:11 AM
佢比左 fibreplex
Cisapride 5 mg Capsule比啊仔
今日啊仔食 fibreplex~五洗10mis就餵完
但草粉,,,呀仔就五食...
貓仔兔 2012-4-14 11:54:50 AM 來自手機
愛糖糖 發表於 2012-4-14 08:45 AM
佢比左 fibreplex
Cisapride 5 mg Capsule比啊仔
今日啊仔食 fibreplex~五洗10mis就餵完

咁醫生話佢咩事呀?你可以試下用毛巾包住兔兔,等佢無得郁慢慢餵,兔兔有無自己食草呀?如果有記得摸下肚肚,如果已經好漲又唔係實即是飽飽喇!要遲少少至餵唔係佢會好辛苦,如果得閒多啲按摩肚肚啦!

祝兔兔早日康復,你都要加油呀!^^
貓仔兔 2012-4-14 12:00:29 PM 來自手機
仲有藥丸fibre都可以用菜包住餵....根住你隻兔就會俾個"媽咪!你俾咩我食呀!!!"嘅表情你睇!好搞笑!!!
愛糖糖 2012-4-14 01:25:55 PM
佢話啊仔腸聲五夠~
啊仔佢五比毛巾住就食
比毛巾包住就發脾氣
花芝媽 2012-4-14 05:43:19 PM
食藥  先甜後苦     甜佢會自己lam黎食    跟住呃佢....   一野塞苦個支入去   甘就食完...   粉就難搞d.. 草粉
愛糖糖 2012-4-14 08:34:24 PM
好彩我呀仔係超[為食]
一有野食就飛過黎
今日仲咬爛左支針筒

快速發帖