我家囡囡小黑係喺一月中時去九龍動物醫院絕育嘅,當時七個半月大
之前我都曾經發帖問過。。因為小黑絕育後嘅一個月都唔太肯食草。。
食量可能連手術前一半都無。。覆診兩次,都係無改善
最後我帶左小黑去dr hugh度睇,dr hugh話小黑的腸胃都無問題
佢睇返九記的病歷,亦覺得手術過程同用的藥物應無出錯
佢話依佢嘅觀察,小黑係一隻比較細膽的兔兔,可能係心理因素影響
佢開左啲藥,都係同九龍動物醫院開嘅差唔多,郁腸藥,益生菌嗰d
而呢段時間我都用左好多時間陪小黑,佢唔肯食我就逐條餵,
晚晚坐喺籠隔離直至半夜= =
但真係有啲成效喎(雖然唔知關唔關我事,哈哈)
佢喺呢段時間好左好多,終於唔使人餵都肯自己食啦
雖然我覺得都係比手術前爭少少

手術至今都三個月啦,我覺得佢近幾日又差返d
有時會突然屙一堆又大又細的屎屎,但轉頭又無事
因為小黑極度驚出街,所以非迫不得已我都唔想成日帶佢去睇醫生
不過其實我係咪應該帶佢睇多次做個body check呢。。
上次dr hugh同我講,啱兔仔食啲腸胃藥小黑已經食過晒(但接近零作用)
所以我驚再睇,醫生又係開埋啲一樣嘅藥,咁都係無用。。

小黑而家每日係食無限量t草+少少a草+一匙多少少嘅糧+一碗菜
我有無啲咩可以再俾佢食下而會對佢有幫助呢?
佢屙啲奇怪屎屎時,其實我可唔可以俾啲草粉佢食?
佢呢幾個月嘅情況令我真係好後悔帶佢去絕育。。。
(不過我另一兔兔~可可,絕育後一個鐘已經乜事都無,
所以真係因兔而異架)
all_loving_it 2012-4-16 05:06:09 PM
見你提到小黑絕育之後食少好多, 敢佢係咪輕左好多?
小黑與我 2012-4-16 08:02:08 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-16 05:06 PM
見你提到小黑絕育之後食少好多, 敢佢係咪輕左好多?

係無架。。佢絕育時差不多1kg.. Now 1.2kg..
但佢真係食少左又屙少左。。我都唔明點解佢肥左==
小黑與我 2012-4-16 08:03:45 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-16 02:41 PM
之前有兔友同你兔兔差5多既情況, 當時係建議佢

- 菜 + 草粉 + 草碎 + 南瓜蓉 + 益生菌

原來兔兔可以食南瓜架@@
all_loving_it 2012-4-16 08:08:47 PM
小黑與我 發表於 2012-4-16 08:03 PM
原來兔兔可以食南瓜架@@

可以
all_loving_it 2012-4-16 08:19:12 PM
我諗係因為小黑大隻左個原故

快速發帖