我家囡囡小黑係喺一月中時去九龍動物醫院絕育嘅,當時七個半月大
之前我都曾經發帖問過。。因為小黑絕育後嘅一個月都唔太肯食草。。
食量可能連手術前一半都無。。覆診兩次,都係無改善
最後我帶左小黑去dr hugh度睇,dr hugh話小黑的腸胃都無問題
佢睇返九記的病歷,亦覺得手術過程同用的藥物應無出錯
佢話依佢嘅觀察,小黑係一隻比較細膽的兔兔,可能係心理因素影響
佢開左啲藥,都係同九龍動物醫院開嘅差唔多,郁腸藥,益生菌嗰d
而呢段時間我都用左好多時間陪小黑,佢唔肯食我就逐條餵,
晚晚坐喺籠隔離直至半夜= =
但真係有啲成效喎(雖然唔知關唔關我事,哈哈)
佢喺呢段時間好左好多,終於唔使人餵都肯自己食啦
雖然我覺得都係比手術前爭少少

手術至今都三個月啦,我覺得佢近幾日又差返d
有時會突然屙一堆又大又細的屎屎,但轉頭又無事
因為小黑極度驚出街,所以非迫不得已我都唔想成日帶佢去睇醫生
不過其實我係咪應該帶佢睇多次做個body check呢。。
上次dr hugh同我講,啱兔仔食啲腸胃藥小黑已經食過晒(但接近零作用)
所以我驚再睇,醫生又係開埋啲一樣嘅藥,咁都係無用。。

小黑而家每日係食無限量t草+少少a草+一匙多少少嘅糧+一碗菜
我有無啲咩可以再俾佢食下而會對佢有幫助呢?
佢屙啲奇怪屎屎時,其實我可唔可以俾啲草粉佢食?
佢呢幾個月嘅情況令我真係好後悔帶佢去絕育。。。
(不過我另一兔兔~可可,絕育後一個鐘已經乜事都無,
所以真係因兔而異架)
花芝媽 2012-4-14 04:03:46 PM
你可以試下問下醫生佢食唔食得 APD出既草粉糧   香蕉味+唔知咩味   
我2個女超中意.....    同埋食左排..   佢地不停同我清草-  -   感覺上開心左
小黑與我 2012-4-14 04:07:04 PM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-4-14 04:03 PM
你可以試下問下醫生佢食唔食得 APD出既草粉糧   香蕉味+唔知咩味   
我2個女超中意.....    同埋食左排..   ...

香蕉味嘅糧@@ ???
花芝媽 2012-4-14 04:09:47 PM
小黑與我 發表於 2012-4-14 04:07 PM
香蕉味嘅糧@@ ???

佢係香蕉味+唔知咩味既糧黎 ...  APD出嫁  
另外比少少佢咁囉@@
all_loving_it 2012-4-14 05:55:03 PM
小黑與我 發表於 2012-4-14 04:07 PM
香蕉味嘅糧@@ ???

你可以嘗試比Fiberplex + 益生菌小黑食
小黑與我 2012-4-14 07:44:10 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-14 05:55 PM
你可以嘗試比Fiberplex + 益生菌小黑食

出面可以買到?定係要帶佢去診所架?
all_loving_it 2012-4-14 07:58:15 PM
小黑與我 發表於 2012-4-14 07:44 PM
出面可以買到?定係要帶佢去診所架?

Fiberplex要去診所買, 如果係益生菌, 有兩種粉狀同膏狀, 我係用開Bene-Bac食只牌子, 係小動物通用, 應該一般獸醫同寵物護理既店可以買到

我之前只新兔兔同你小黑差5多, 都係敢食, 而家情況好左好多

另如不是必要5好同佢轉糧, 因為轉糧對兔兔黎講好大工程, 無論腸胃, 肝腎都要好長時間適應過來, 再加上2你小黑現時腸仔不是太穩定, 除非醫生建議, 先同佢轉糧, 如果想為佢增加抵抗力同營養之類, 日日比少少草粉佢食仲好
Dylan 2012-4-14 11:27:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-14 07:58 PM
Fiberplex要去診所買, 如果係益生菌, 有兩種粉狀同膏狀, 我係用開Bene-Bac食只牌子, 係小動物通用, 應該 ...

Bene-Bac益生箘幾多$
份量有幾多嫁!?
all_loving_it 2012-4-14 11:40:31 PM
Dylan 發表於 2012-4-14 11:27 PM
份量有幾多嫁!?

我之前係連同草粉購買一共接近$300, 一支係15克膏狀
all_loving_it 2012-4-14 11:41:08 PM
Dylan 發表於 2012-4-14 11:27 PM
份量有幾多嫁!?

需要食幾多最好問醫生, 而且未必所有兔兔需要食
Dylan 2012-4-14 11:44:25 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-14 11:41 PM
需要食幾多最好問醫生, 而且未必所有兔兔需要食

我睇下有咩好 arm bB 食姐
all_loving_it 2012-4-14 11:54:41 PM
Dylan 發表於 2012-4-14 11:44 PM

健康既兔兔每日食大量干草 + 干糧同3種蔬菜既飲食配搭已經好好
kwan104kwan 2012-4-15 09:50:20 AM
Dylan 發表於 2012-4-14 11:44 PM

唔知可唔可以將

菜+草粉+草碎+丁咁多紅蘿蔔

搞成蓉,

引起佢食欲呢?

因為曳曳豬女絕育後,五日唔肯點食草!

我將草粉+草碎  溝埋,

務求引佢食丁點草!

當時,每日都係迫佢食到一兩匙咋!

真係好心痛咖!!!
Dylan 2012-4-16 10:53:33 AM
kwan104kwan 發表於 2012-4-15 09:50 AM
唔知可唔可以將

不如你試試 APD 香焦味草粉
比 d 油墨菜佢食
香焦同油墨菜比較香可以提升兔兔既食慾
祝兔兔早日康復

all_loving_it 2012-4-16 02:41:11 PM
kwan104kwan 發表於 2012-4-15 09:50 AM
唔知可唔可以將

之前有兔友同你兔兔差5多既情況, 當時係建議佢

- 菜 + 草粉 + 草碎 + 南瓜蓉 + 益生菌

- 益生菌係直接加落草粉到

- 每日係餵5ml, 唔可以餵多, 因為如果餵得多, 兔兔飽既話, 會食少好多草

- 每日同兔兔按摩肚仔

佢食兔兔食左之後, 大將一星期就有改善

快速發帖