朝早11am要上【兔協護理班】!好緊張呀!
有幸被我選中去做 model 嘅喺 chok王之王 - 湯丸仔!
希望亞chok王唔會怯埸啦!始終都小出街,唔見慣大場面。
而我呢位姐姐都喺第一次養兔兔,有好多嘢想知同問喎!
唔知會唔會問到教我嘅義工煩呢?
yanyi:) 2012-4-15 12:30:11 AM
你領養邊個丫?
joycewongws 2012-4-15 12:35:48 AM
yanyi:) 發表於 2012-4-15 12:30 AM
你領養邊個丫?

我唔喺去領養兔兔
喺去上護理班
學好照顧同打理我兩隻兔兔
yanyi:) 2012-4-15 09:10:33 AM
哦~俾心機丫!
兩隻兔兔食得好住得好靠你喇~
kwan104kwan 2012-4-15 09:34:19 AM
湯丸仔好威喔!

我都想呀!

我依家終於明白:

點解D父母會將自己仔女叻既事,

四周圍話俾人聽啦!

因為我都係將曳曳豬同傻豬豬既相

俾晒我所有朋友睇!

真係真係真係好開心咖!!!

恭喜晒呀!

方便既,學完同我地分享下呀!
奶茶媽 2012-4-15 05:30:06 PM 來自手機
學完分享下哈哈
happyyuki 2012-4-15 08:20:24 PM
學完覺得點呀!??
我岩岩個星期5都有打去BOOK呀, 但義工姐姐話要星期一先覆到我
joycewongws 2012-4-16 01:38:06 AM
首先要多謝義工姐姐 Dion,我想知到我唔知嘅問題都通通解答唒。
我覺得所學嘅真喺好有用,令我更加深入去了解兔兔。
由基本兔兔日常護理,生活要注意D乜。
點樣去 check 兔兔有病,有蝨,有腳瘡... etc 都有教。
我又問埋芝麻仔添!芝麻仔比較瘦,點可以令佢肥番D?
義工姐姐話可以去驗血,一驗就知佢咩原因喺食極都唔肥。
到時就可以用藥物去調理芝麻身體!佢有提過三寶!
兔兔有病就一定要醫,唔拖得。
點解D硬便便一粒粒串埋?喺排毛,所以串埋一齊,唔講唔知!
冰種喺入鐵盒再放入籠入面等兔兔坐上去消暑,
我仲放喺籠上面添!真喺錯唒!
姐姐話我可以試比番芝麻湯丸一齊玩同住,
自從絕完育就分籠住同輪住放玩,宜家喺時候夾番佢哋!
如果兩隻想打交,姐姐又教埋我點去 control 佢哋!
我連用咩洗地都問!真喺無所不問!
Model 湯丸仔都好合作,好願意比我反轉學剪甲梳毛。比個讚湯丸仔先!
兔子護理工作坊真喺好值得去!義工姐姐會好用心去教,只要肯問肯學就一定有得着。
Dylan 2012-4-16 10:34:47 AM
倚我都想 book wor 要咩資格嫁
joycewongws 2012-4-16 11:24:34 PM
Dylan 發表於 2012-4-16 10:34 AM
倚我都想 book wor 要咩資格嫁

其實我都喺打電話去兔協到問,
我留電話,之後會有義工覆番我問我兔兔D資料。
佢哋會問你想 book 幾時?有位就會問你果日上唔上。
好似唔喺成日開班,仲有 full 得好快。
有興趣就打去問吓啦!
joycewongws 2012-4-16 11:26:19 PM
happyyuki 發表於 2012-4-15 08:20 PM
學完覺得點呀!??
我岩岩個星期5都有打去BOOK呀, 但義工姐姐話要星期一先覆到我 ...

義工姐姐有無覆到你呀?
joycewongws 2012-4-16 11:41:37 PM
kwan104kwan 發表於 2012-4-15 09:34 AM
湯丸仔好威喔!

我都想呀!

自從養咗芝麻湯丸,成日都掛住佢哋,
返梗工又掛,一放工就飛返屋企。
而屋企又多番D生氣,真喺要多謝兩隻仔仔。
我會好好照顧佢哋,一定會食好住好,
做隻開開心心嘅兔兔!
threefour 2012-4-17 01:09:20 AM 來自手機
係呀,我都上咗呢!教我嘅義工姐姐係joanna,好詳細好有用
kwan104kwan 2012-4-17 07:51:51 PM
joycewongws 發表於 2012-4-16 01:38 AM
首先要多謝義工姐姐 Dion,我想知到我唔知嘅問題都通通解答唒。
我覺得所學嘅真喺好有用,令我更加深入去了 ...

我好想夾到兩隻兔兔!

快速發帖