我想買定D益生菌放係屋企以防萬一
兔兔們較接受粉定膏呢?同有無話咩牌子好?
我見三樓有隻Nutri+gen牌子的益生菌保健膏,可以買10蚊12 G一枝試下先
都見到有APD益菌草粉 (不過其實我草粉,所以其實就咁買益生菌都OK)
又見有隻日本牌子Yeaster龍貓益生菌糧(草粉糧)

大家有無邊個買過邊隻OK?

sharonlai 2012-4-15 09:29:40 PM
我岩岩係三樓見有得買bxxx,我買左最細package放屋企守門口
all_loving_it 2012-4-15 09:30:50 PM
益生菌係有粉狀, 同膏狀

醫生介紹我用就係Bene -Bac 同Pro-kolin兩種, 兩種之中功效較好係P字頭膏狀, 但相對價格係貴3陪以上, 就有粉狀同膏狀, 膏狀比粉狀好

如果單純性係混草粉或保健用, 用B字仔都可以, 因為我日日用, 餐餐用, 用好多所以我係一買就一磅裝, 但如果發現班老板有5舒服, 腸胃問題, 我就會用P字仔

粉狀一般係溝落水或草粉餵兔兔食, 但只可以放8個鐘, 超出8個鍾就要換新, 但膏狀就直接食幾多就餵幾多 (因為係一格格)

邊只兔兔比較接受好難講, 因為只只兔不同, 好似侏老板就好鐘意膏狀, 總理就5鐘意, 我既做法係會用平時既草碎煲水隔渣凍左之後再加益生菌粉落去, 敢佢地就會飲得好happy

除左上面兩只牌子, 我無用過其它, 因為一般外邊既牌子當中含糖份, 當然兔兔會比較鍾意食, 因為覺得好味, 但對健康實際不好
all_loving_it 2012-4-15 09:32:01 PM
sharonlai 發表於 2012-4-15 09:29 PM
我岩岩係三樓見有得買bxxx,我買左最細package放屋企守門口

看門口幾好, 你買幾$?
kwan104kwan 2012-4-16 07:37:12 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-15 09:16 PM
益生菌係有粉狀, 同膏狀

醫生介紹我用就係Bene -Bac 同Pro-kolin兩種, 兩種之中功效較好係P字頭膏狀, 但 ...

唔該晒!
kwan104kwan 2012-4-16 08:06:28 PM
sharonlai 發表於 2012-4-15 09:29 PM

請問你係邊度買?幾錢?
sharonlai 2012-4-16 09:05:12 PM
kwan104kwan 發表於 2012-4-16 08:06 PM
請問你係邊度買?幾錢?

$48 - 1g (Pack of 4 tubes)
$98 - 15g
all_loving_it 2012-4-17 07:32:18 AM
sharonlai 發表於 2012-4-16 09:05 PM
$48 - 1g (Pack of 4 tubes)
$98 - 15g

我有好多啦, 不過八卦問下
WingT 2012-4-24 11:45:40 PM
唔係番dr ma o個d 買寫明for rabbits 好d? 佢地教我每次都係溝半包 每日1餐就夠 仲要係真係覺得佢胃口麻麻先用.... 要買咁大包嗎?
all_loving_it 2012-4-25 02:21:42 AM
WingT 發表於 2012-4-24 11:45 PM
唔係番dr ma o個d 買寫明for rabbits 好d? 佢地教我每次都係溝半包 每日1餐就夠 仲要係真係覺得佢胃口麻麻 ...

益生菌有幾只牌子 : Protoxin, Synbiotic D-C, Pro-Kolin (有粉狀同膏狀), Bene-bac (有粉狀同膏狀), 依幾種益生菌都係小動物通用(包括可以用在兔兔方面), 亦在說明中有明確註明 "for rabbit" 5同既獸醫亦會按實際情況需要, 比5同既益生菌

而益生菌需要既份量亦會因體重同情況不同有差距, 同時, 5單止係用係胃口麻麻既問題上面, 依個只係以一般正常情況黎講, 但若因某些小動物身體問題, 健康需要, 就有時常用到, 有時需要每天服用, 係按實際需要, 不能一慨而論

如我養既兔兔因為其中3只兔兔分別有腸胃問題同肝腎病患, 除左每日需要食藥外, 同時, 亦需要用到益生菌

若發現兔兔經常胃口不好, 應要搵醫生檢查兔兔身體狀況, 因為兔兔食欲下降, 不一定只是腸胃問題, 更可能係其它健康或心理因素所做成!

你所講溝落水係粉狀, 而如果係需要用到膏狀, 就係直接口服, 需要幾多餵幾多

當然有實際需要, 先會買得多

Dylan 2012-4-25 12:10:40 PM

三樓即係邊道呢
Dylan 2012-4-25 12:14:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-15 09:22 PM
如果你識人係做寵物保健護理中心之類, 一次過買一磅Bene-Bac平好多, 我用開一磅係$220 ...

你起邊道買嫁呢
all_loving_it 2012-4-25 08:20:38 PM
Dylan 發表於 2012-4-25 12:14 PM
你起邊道買嫁呢

係我朋友做寵物護理中心, 訂貨同我訂埋, 係佢個訂貨價, 我5知出面零售價幾$, 你可以問下, 獸醫應該有得賣

快速發帖