Checked Up

Dylan 發表於 2012-04-16 12:38|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印

bB 尋日去 check up

Dr Ma 話 bB skinny 咗少少不過問題唔大
腳仔 d 腳枕係 Grade 1 - 2 唔係腳瘡
兔籠同厠所照依家個 setting 就 okay
我比咗包屎 Dr Ma 佢話便便 size color 都正常
佢講解咗好多 bB 依家同年老兔既情況, 草既品種品牌,蔬菜份量同清潔耳朵既方法, 好多兔兔既病例, 我重問咗佢好多問題
佢重話 bB 好健康, 一年 check up 一次就可以
bB 健康又無腳瘡
我真係好 ...... 開心阿
all_loving_it 2012-4-16 01:07:06 PM
健康咪好,
all_loving_it 2012-4-16 01:08:36 PM
你有無咩資訊可以同我地分享喔?  謝謝
MIA 2012-4-16 07:58:09 PM
清潔耳朵既方法?
我想學,教教我^_^
我果隻係賓尼兔
kwan104kwan 2012-4-16 08:10:40 PM
弊啦!我無同佢地清潔過耳仔咖!
all_loving_it 2012-4-17 08:54:51 AM
kwan104kwan 發表於 2012-4-16 08:10 PM
弊啦!我無同佢地清潔過耳仔咖!

兔兔同人一樣, 都會有耳垢, 正常黎講, 兔兔會用後腳撓耳仔, 令耳垢自然排出, 但有部份兔兔因為技巧5好或者身體既因素 (如殘缺, 賓尼兔), 就無法將耳垢去除清潔(所以,賓尼兔較易患中耳炎), 敢就需要透過兔爸媽既協助

一般來說一個月清潔一次就可以, 如果耳仔係健康, 正常係無異味

但如果平日發現有異味, 有可能係耳道感染或經常抓耳仔, FING頭很可能係有寄生蟲, 敢就要去睇醫生,

以下是我同兔兔清潔耳仔既方法 :

1. 先令兔兔放鬆
2. 當兔兔放鬆至安心打側身訓低既時候, 就可以開始摸兔兔既身體, 再按摩兔兔耳仔一陣, 等兔兔知道你將會開始接觸佢既耳仔
3. 輕力將兔兔耳仔抬起約45度
4. 輕力按摩兔兔耳仔既根部, 再用乾淨的棉花棒或用耳鉗用棉花包成棒狀, 沾少許生理鹽水, 用耳朵內部向耳朵外部推的方式, 將髒東西推出來, 但動作要小心, 以免耳垢越推越深
5. 注意不要擦拭太深, 最後用棉花棒或棉花球沾溫水或生理鹽水清潔耳仔, 由內向外擦即可

建議 :
- 可以每次先清潔一只耳仔, 過兩日再清潔另一只, 以免做成兔兔既情緒過度緊張
- 進行清潔前令兔兔放鬆好重要, 越放鬆越好, 所以由頭到尾都要用耐心去進行, 即使你兔兔在過程中發狂, 你仍需要耐心, 唔好用嚴厲責問既態度, 因為敢樣只會更難做, 亦令兔兔情緒不安
- 有部份兔兔清潔完耳仔後, 會令耳仔貼背放低, 係正常情況, 但如果到第二日仍然5願意舉起耳仔, 就要注意好大可能係清潔過程中整傷兔兔既耳仔, 要儘快去睇醫生
kwan104kwan 2012-4-17 07:43:06 PM
唔該晒!好詳細呀!

all_loving_it 2012-4-19 05:58:52 AM
kwan104kwan 發表於 2012-4-17 07:43 PM
唔該晒!好詳細呀!

唔洗客氣, 應該既, 你唔怕我長氣就好............................
Dylan 2012-4-19 12:41:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-17 08:54 AM
兔兔同人一樣, 都會有耳垢, 正常黎講, 兔兔會用後腳撓耳仔, 令耳垢自然排出, 但有部份兔兔因為技巧5好或者 ...

棉花棒或棉花球唔洗沾溫水或生理鹽水嫁
乾既就得
貓仔兔 2012-4-19 01:29:38 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-4-19 12:41 PM
乾既就得

話時話可唔可以打日西dr.ma講啲野出黎,等我地知多啲呀!^^
哈哈哈哈哈
Dylan 2012-4-19 01:56:09 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-19 01:29 PM
話時話可唔可以打日西dr.ma講啲野出黎,等我地知多啲呀!^^
哈哈哈哈哈

Dr Ma放大bB 個咀仔入面 d 牙仔比我睇,Dr Ma 話 bB 好多口水不過無問題既,bB 不停玩口水 bu bu好多口水, 我一隻牙仔都見唔到.姑娘反轉 bB 比 Dr Ma check 個時 Dr Ma 重逗 bB 敢話: 重扭腰 tim 牙

細菌 - 兔兔身上有金黄色葡萄球菌、巴士德杆菌

眼瞼 - 健康既兔兔,眼瞼係唇色既,如果呈 pale pink 就有問題嫁喇
淚管 - 兔兔既淚管唔係直既,係有圈既所以淚管窒既機會會大咗,淚管窒會有好多眼屎,淚管起眼角至鼻孔,可以按摩按摩
排汗 - 兔兔係會出汗嫁,鼻孔微濕呈透明係排汗,而呈奶白或黃色就係病徵喇
頭骨 - 貓貓兔頭骨比較細,而侏儒兔比較大會有牙齒上既問題,如牙齒過長引至膿瘡就要剪牙同 jik 膿
膿瘡 - 賓尼兔耳朵有膿瘡好常見,因為佢地係垂耳,會有寄生虫同中耳炎,所以一定要清潔耳朵,經常 fing 耳仔就係有寄生虫,痕痕癢癢
心跳 - 每分鐘跳動240次好正常 80 次太少 300 次又太多,正常既心跳聲可以清楚聽到,有個 Case 兔兔心臟兩邊生咗腫瘤會聽唔到心跳聲,因為又要開胸骨又攝及心臟血管風險太大所以唔會做手術,開腹腔簡單得多
乾草 - 兔兔主要食糧 Timothy Hay, 可按以下次序加少量其他乾草 1st Orangic Meadow 2nd Botanical Hay
不宜食用 -  Oat Hay既麥粒有害兔兔腸胃,Alfafa Hay 成兔唔可以食,過多既鈣質唔能夠排出體外,萬一兔兔腎結石,就要開刀切除
食藥 - 食藥要定時,如果唔可以定時餵藥,兔兔就要留院嫁喇
耳朵 – 用棉花清潔耳朵,睇下有無臭味
毛毛 – 睇下皮膚有無蚤,好似芝麻敢嫁
兔糧 - 家兔平均壽命 8-10 年,兔糧係不必既. 兔糧營養豐富,一般用來谷肥1 歲既兔兔再製皮草,timothy hay 同菜就已經夠營養
蔬菜 – 每日兩杯 250 ml 太小既杯就夠喇
便便 - 貓貓兔既便便比較深色屬正常
圓便 - 兔兔食圓便因為口痕或者肚餓
營養便 – 兔兔生理時鐘改變咗,排營養便時間會有改變,兔兔會食曬 d葡萄便,如果唔食就有問題嫁喇
臭線 - 臭線係 5 需要 jik 既,臭線係兔兔用作霸地盤,無 desex 既兔兔會比較多,兔兔年紀俞大臭線會比較黑
草粉 - 兔兔有病要食抗生素果時先需要食
益生菌 - 兔兔腸道有害菌有益生菌,當害菌多過益生菌就會生病,益生菌類似益力多敢
Gaz - 因為兔兔唔會嘔,所以會有 gaz
推肚 - 左右兩邊近後方打圈按摩,5洗反轉兔兔嫁
腫瘤 - 睇兔女既vulva可以睇到有無腫瘤
腳枕 - 每日搽凡士林 2 次,薄薄一枕就可以
淋巴 - 淋巴腫大可能是係腫瘤 (淋巴瘤),亦有可能係不明細菌/病毒引起的感染
墊材- Carefresh 最好用天然無漂無染既色 beige 比較天然

all_loving_it 2012-4-19 05:57:31 PM
Dylan 發表於 2012-4-19 12:41 PM
乾既就得

係Dr. Tiger教既, 或許每個醫生做既方法5到, 不過, 依個方法我用左8年多, 養既賓尼耳仔十分之健康, 完全無出過任何問題, 所以我都係信Dr. Tiger
Dylan 2012-4-19 07:43:28 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-19 05:57 PM
係Dr. Tiger教既, 或許每個醫生做既方法5到, 不過, 依個方法我用左8年多, 養既賓尼耳仔十分之健康, 完全 ...

3年來我用手指同 bB 清潔耳朵,試棉花同毛巾都唔得bB好抗拒。我問過 Dr Ma 佢話用令佢最舒服既方法同佢清潔,重話唔洗用清潔液
all_loving_it 2012-4-19 09:11:45 PM
Dylan 發表於 2012-4-19 07:43 PM
3年來我用手指同 bB 清潔耳朵,試棉花同毛巾都唔得bB好抗拒。我問過 Dr Ma 佢話用令佢最舒服既方法同佢清 ...

無聽過用手指依個方法

生理鹽水5係清潔劑

另外我問過醫生點解要將棉花點少許溫水/生理鹽水, 醫生同我講因為兔兔耳仔構做好特別, 特別係賓尼兔無辦法自己將耳垢排出, 所以耳仔內有較多耳垢, 棉花上濕溫水/生理鹽水可以幫助清潔時將耳垢依附在棉花上清除出來, 若棉花是干, 有可能會將耳垢越推越入, 無法徹底清潔
貓仔兔 2012-4-19 10:03:09 PM 來自手機
噢,多謝日西樓主,原來唔可以食oat hay,我前排晚晚都俾一小撮佢... 怪唔得啲腸行慢左....等我仲以為開唔夠冷氣,開左48小時!=="

快速發帖