Checked Up

Dylan 發表於 2012-04-16 12:38|只看該作者|倒序瀏覽|打印

bB 尋日去 check up

Dr Ma 話 bB skinny 咗少少不過問題唔大
腳仔 d 腳枕係 Grade 1 - 2 唔係腳瘡
兔籠同厠所照依家個 setting 就 okay
我比咗包屎 Dr Ma 佢話便便 size color 都正常
佢講解咗好多 bB 依家同年老兔既情況, 草既品種品牌,蔬菜份量同清潔耳朵既方法, 好多兔兔既病例, 我重問咗佢好多問題
佢重話 bB 好健康, 一年 check up 一次就可以
bB 健康又無腳瘡
我真係好 ...... 開心阿
all_loving_it 2012-4-20 02:45:14 AM
貓仔兔 發表於 2012-4-19 10:03 PM
噢,多謝日西樓主,原來唔可以食oat hay,我前排晚晚都俾一小撮佢... 怪唔得啲腸行慢左....等我仲以為開唔夠 ...

不宜食用 -  Oat Hay既麥粒有害兔兔腸胃,Alfafa Hay 成兔唔可以食,過多既鈣質唔能夠排出體外,萬一兔兔腎結石,就要開刀切除

唔係5可以食Oat Hay, 係指5應該食草上既麥粒,

OAT HAY 燕麥草係干草, 而麥粒係穀物, 在本質上係兩種不同物質

oat hay.JPG
以下內容節錄於家兔協會網站 :

oat hay.JPG
而Oat Hay 燕麥草係低蛋白, + 極高纖維

Dylan 2012-4-20 09:56:28 AM
貓仔兔 發表於 2012-4-19 10:03 PM
噢,多謝日西樓主,原來唔可以食oat hay,我前排晚晚都俾一小撮佢... 怪唔得啲腸行慢左....等我仲以為開唔夠 ...

你停咗 Oat Hay 睇下佢會唔會正常返你剪咗毛味呀? 呢幾日 20 度, 開窗同風扇就好舒服
Oxbow Oat Hay 入面唔見有麥粒
你食咩牌子嫁?如果兔兔食 Timothy Hay 夠多就唔洗比 Oat Hay 佢食
兔協姐姐話兔兔如果唔多食草就要用其他香草吸引佢食多 d 草, 好似 Botanical Hay 同 Oat Hay 果 d 敢兔兔要企起身起草架逐條捒黎食, 敢會食少咗
兔爸話每次上兔協都預咗有野學, 有新搞作
我上次上完兔協之後就改咗厠所同放草既 setting 佢 e 家真係食唨多好多 . . . . . . 草草
bB 開心我就開心

貓仔兔 2012-4-20 01:35:01 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-20 02:45 AM
不宜食用 -  Oat Hay既麥粒有害兔兔腸胃,Alfafa Hay 成兔唔可以食,過多既鈣質唔能夠排出體外,萬一兔兔 ...

我包oxbow堅係有呢d麥粒呀....我都有俾佢食........
Dylan 2012-4-20 01:41:22 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:35 PM
我包oxbow堅係有呢d麥粒呀....我都有俾佢食........

佢好返之後搣走 d 麥粒, 話返比我知佢會唔會腸慢
貓仔兔 2012-4-20 01:42:18 PM
Dylan 發表於 2012-4-20 09:56 AM
你停咗 Oat Hay 睇下佢會唔會正常返你剪咗毛味呀? 呢幾日 20 度, 開窗同風扇就好舒服
Oxbow Oat Hay 入面 ...

我已經停左oat hay喇...不過兔兔尋晚都係食少左痾少左.,屎屎都細粒左....OXBOW嘅oat hay係有呢d麥粒架,你睇睇吖!咁而家你個setting係點架?我見天氣熱,前排用杯裝水俾佢,等佢飲多d,而家成日倒瀉水,我又買多個350ml水樽俾佢(驚佢得350ml唔夠飲,草係放地同另有一個草架放係厠所旁,而家佢係食左地下個d先,好少食草架個d,但係我又覺得地下啲草會混埋墊料CAREFRESH, 唔多唔多會食左,所以都諗緊有咩更好嘅方法呀....
all_loving_it 2012-4-20 01:45:29 PM
Dylan 發表於 2012-4-20 09:56 AM
Oxbow Oat Hay 入面 ...

Oxbow Oat Hay係有麥粒, 前後已買幾年, 我包包都有麥粒, 不過, 只要餵既時候剪左佢就得
貓仔兔 2012-4-20 01:45:48 PM
Dylan 發表於 2012-4-20 01:41 PM
佢好返之後搣走 d 麥粒, 話返比我知佢會唔會腸慢

唔好喇...我都係丟左佢...買第d俾佢食....哈哈,雖然係高纖,但得都係得30%左右,momi草都有29.5%,相差唔係好大啫....博唔過呀....
貓仔兔 2012-4-20 01:53:04 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-20 01:45 PM
Oxbow Oat Hay係有麥粒, 麥粒數量包包都有5同, 有D多, 有d少, 不過, 只要餵既時候剪左佢就得 ...

ok, 都唔明點解oxbow要放d兔唔食得嘅野落d草度,害死兔呀!
Dylan 2012-4-20 01:55:24 PM

我睇睇下, 無買到 Oat Hay 最後買咗包 Oxbow Botanical Hay 炸
等 bB 食完呢包, 轉買 Oxbow Organic Meadow 先

all_loving_it 2012-4-20 01:55:36 PM

Oxbow Oat Hay係有麥粒架, 不過, 時多時少, 我都係餵緊Oxbow依只, 都係將麥粒抽晒出黎

澱粉質, 穀物類, 豆類都5可以比兔兔食, 因為佢地無法完全消化, 係會影響腸胃蠕動同有機會做成腹瀉

all_loving_it 2012-4-20 02:04:37 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:53 PM
ok, 都唔明點解oxbow要放d兔唔食得嘅野落d草度,害死兔呀!

因為天竺鼠, 葵鼠同龍貓都係草食性,一樣可以食燕麥草, 佢地食穀物無問題, 所以包草會有埋
Dylan 2012-4-20 02:05:34 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:42 PM
我已經停左oat hay喇...不過兔兔尋晚都係食少左痾少左.,屎屎都細粒左....OXBOW嘅oat hay係有呢d麥粒架,你 ...

你早晚加兩次 350 ml 水比都 okay 啦
唔用碗, 唔洗令兔兔濕濕, 濕濕會病嫁
我唔再用草架, 厠所呢係貓砂上面再加大片 Aspen 木槺
籠既四個角再放少少貓砂, 籠底墊草比佢食又可以墊腳, 所以唔洗墊 Carehresh 或者木槺
你都試下啦 It works
all_loving_it 2012-4-20 02:10:07 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:53 PM

因為我之前只兔兔5鐘意食T草既枝莖, 佢需要既纖維吸收5足夠, 有腸胃問題, 所以醫生建議我嘗試比Oat Hay佢食, 如果佢食對腸胃同牙仔十分之好, 我有跟醫生建議比兔兔試, 佢果然肯食, 跟住再無腸胃蠕動既問題
all_loving_it 2012-4-20 02:12:54 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:45 PM
唔好喇...我都係丟左佢...買第d俾佢食....哈哈,雖然係高纖,但得都係得30%左右,momi草都有29.5%,相差唔係 ...

比兔兔食燕麥草5係搏播, 事實上根本係可以食得, 只係5可以食草上既麥粒

我對兔兔既飲食, 照顧以及有關一切, 我從來都5搏, 一定係經過多翻了解, 考查先會去做, 因為健康一旦無左就係無左

另外, 如果你兔兔近日腸仔5係敢好, 餵T草既時候你抽起花花, 佢地食花多都5好
Dylan 2012-4-20 05:57:44 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:42 PM
我已經停左oat hay喇...不過兔兔尋晚都係食少左痾少左.,屎屎都細粒左....OXBOW嘅oat hay係有呢d麥粒架,你 ...

木槺千其唔好用 pine shaving, pine 會提高兔兔肝酵素嫁

快速發帖