唔知大家既兔兔廁所用唔用果塊格網,
我前幾日睇到D POST 話用果塊格網隻兔兔生腳瘡..
其實我啊B都用左年幾..我都有D驚驚地..
所以尋晚就拎開左塊格.. 隻衰B就即刻唔敢上個廁所咁..
平時食草佢會企上去食
但尋晚佢企係側邊食=.=
今朝仲發現佢ALL 尿ALL 左係出面TIM!!

有咩方法令兔兔企返上個廁所度食草...佢E+ 好似好怕個廁所咁=.=

sharonlai 2012-4-18 01:47:03 PM
我都想知
wesky 2012-4-18 02:08:23 PM
除非兔兔大部分時間企係上面,無咩走動過,否則基本上不會有太大影響
你可以將食剩既草枝鋪係上面,兔兔企得舒服啲,唔一定要拎走塊網既。
有啲兔,你拎走塊網,佢就唔係廁所去架啦。
KathyChan 2012-4-18 04:13:05 PM
wesky 發表於 2012-4-18 02:08 PM
除非兔兔大部分時間企係上面,無咩走動過,否則基本上不會有太大影響
你可以將食剩既草枝鋪係上面,兔兔企 ...

啊~~~咁架~~?
我啊B迎係食草先上去..
其他時間就企係涼版/上層既木版..再唔係就出黎玩..
all_loving_it 2012-4-19 06:25:28 AM

我以前有用, 近大半年抽起無用啦, 因為為左兔兔健康著相, 所以更加要拎走, 雖然有些兔友話放草上隔網有幫助, 但要知道始終對兔兔腳仔做成一定壓力, 好彩咪無事, 而且日益月累積埋5好

而且你兔兔係會跳上廁所食草, 敢即係唔只尿尿先上去, 而兔兔一日用黎食野既時間唔少, 即係對腳仔要受壓唔少時間

而你提到因為拎走網格後, 兔兔all尿all左出面, 敢咪再重新訓練過, 好小問題, 我之前拎走隔網之後, 有只兔兔都如你一樣情況, 我都係再用半年從新訓練, 未學識前咪係籠到鋪墊材, 同佢日日換籠, 好易解決, 反正一切對兔兔最好為要
wesky 2012-4-19 10:29:21 AM

腳瘡係由多方面因素引致,不因只著眼於其中一方面
兔協亦有用草鋪籠,用草鋪廁所不見得有甚麼問題

BTw, 你拎走廁網後,亦可以係墊料上鋪層草,對敎佢去返廁所有幫助
Litter box
Some people have also found it helpful to put some hay in the box to encourage defecation in the box (they usually pass stool while they are eating
http://www.rabbit.org/rescue/adoptionpack.doc

http://petmd.com/rabbit/conditio ... tive_pododermatitis
想知多啲腳瘡,可以睇下上面既網址
Dylan 2012-4-19 10:38:31 AM

格網會令腳枕仔惡化,  唔會再用
貓砂上面再舖 Aspen 大片木槺籠既四個角再舖貓砂
將草放起籠既地下比佢食有得食又得墊腳
bB 好搞笑走去厠所便便
腳仔 c 服無煩惱

all_loving_it 2012-4-19 08:57:14 PM
wesky 發表於 2012-4-19 10:29 AM
腳瘡係由多方面因素引致,不因只著眼於其中一方面
兔協亦有用草鋪籠,用草鋪廁所不見得有甚麼問題

你所講既網站我早已看過, 亦從來無講過腳蒼只係因廁所網格依個因素引起, 其實不論任何病都係由各種因素而形成, 這好比傷口發炎, 傷口會因接觸細菌而出現發炎, 但如果傷口有消毒, 再用紗布有包好, 就會減低傷口受細菌感染既機會, 惡化發炎既機會就可以減低

當然廁所用隔網并5一定代表會出現腳蒼, 但一點係事實, 就係隔網係不平, 不平整既地方係對兔兔腳仔做成壓力同腳板磨擦, 有機會令腳板甩毛, 當然你所講鋪干草上隔網係有幫助, 但事實上亦唔會變平

我所講係廁所網格5係平面, 係會引致腳蒼/腳枕其中一個因素, 對我而言, 只要係對兔兔不利既因素可以減少一個就一個

好多人對同一件事都有5同既觀點同做法, 好比有d獸醫表示兔兔係5應該/需要食干糧, 但有部份醫生卻持相反意見

jc1991 2012-4-21 07:46:35 PM
千奇唔好用廁所個網呀.
雖然污糟左D.
但日日換就OK架啦!
因為我衰多手加左塊網.
本身係無既.
一個月1都唔駛小蒙蒙就生腳瘡啦T.T
依家重未好呀!!!
鳴嗚嗚..我好後悔當時手多擺左上去.............

快速發帖