URGENT!!!!
令令雙腳生腳瘡....
已經流哂血甘=[
明明日日查藥膏但都唔見好
今日又流血啦
佢對腳板又紅又成. . .
點算好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
你地各位既兔兔生腳瘡要查幾耐先好架.
我幫佢查左成個星期都唔見好.
今日重要流埋血. . .
好想轉獸醫呀. . .都唔好既

同埋VET BED邊到買好?
因為令令見布都會尿尿.
見膠就食.
完全唔知用咩VET BED好...

syt174698 2012-4-19 06:22:29 PM
你睇邊個獸醫?如果咬Vet Bed,可考慮用尿片。試下舖係Vet Bed上面,Vet Bed基本兔兔咬完就唔會再咬,真係用唔到,唯有舖紙砂加木槺。
花芝媽 2012-4-19 07:07:02 PM

個地一定要放返D軟既野比佢行.. 如果唔係查幾耐都會唔好..
腳倉係 少運動 長期又行硬地...  

佢ABC膠都照咬?    你叫佢唔好咬之後仲會唔會咬..
放D玩具比佢咬 等佢唔好咬膠
jc1991 2012-4-19 07:16:00 PM
嗚........
佢咩膠都咬. . . . .
比毛公仔去玩又咬..
之後比布佢玩又尿尿...
極邪惡
我比佢玩到殘...
依家佢係主人我係奴隸. . .
不過我都會聽日買VET BED比佢.
兔協有得買?
sharonlai 2012-4-19 07:22:24 PM
佢咬唔咬木?一係買木比佢咬
我都放好多木呀,廁紙筒比佢咬
all_loving_it 2012-4-19 07:25:50 PM

1. 請問你兔兔接觸既地方會5會有不平整?  有用廁所既話, 必需將隔網拎走, 5可以再用 (因為隔網本身係不平整, 兔兔腳蒼會同不平整既地方互相磨擦, 令腳蒼磨損, 形成傷口)

2. 兔兔而家腳蒼流血, 已經形成傷口, 你急切要做先用生理鹽水消毒傷口, 再儘快去安排睇醫生, 因為腳蒼流血, 很易感染金黃葡萄球菌, 一旦感染或發炎係好大件事, 所以必需正視

3. 需要減少兔兔跳躍既運動, 因為當兔兔跳躍既時候, 正常係以後腳落地, 所以後腳會係受力位置, 若腳上有傷口腳蒼會令傷口加重負擔, 亦很容易令腳蒼會破損

4. 在兔兔未康復期間, 更需注意衛生, 特別係兔兔會尿尿既地方, 亦要注意消毒方面既工作

5. 兔兔活動既範圍必需鋪上軟墊

jc1991 2012-4-19 07:34:51 PM
咬木呀!
甘姐係木食得落肚?
OH!頭先就係係梳化跳落黎之後流血....
好!我依家約家另一個VET先
聽日再買木同埋VET BED!
多謝你地各位既意見!!!
不過我驚佢又比支一模一樣既藥膏我= =
wesky 2012-4-19 08:16:38 PM

腳瘡唔係短時間內可以醫得好,加油!
嚴重會變成膿瘡,到時更難醫好

有時間可以睇下呢篇文章
http://petmd.com/rabbit/conditio ... tive_pododermatitis
Dylan 2012-4-19 09:13:32 PM
你要比 d 耐性,籠入面要舖墊材
買 oxbow 紙筒裝草,個紙筒可以比佢咬
Excel 果隻蘋果木都好好咬,唔會太硬 q-pet 賣 $35
獸醫 vetbed 兔協有得賣,細既$100+ 大既$300+
all_loving_it 2012-4-19 09:13:46 PM
jc1991 發表於 2012-4-19 07:34 PM
咬木呀!
甘姐係木食得落肚?
OH!頭先就係係梳化跳落黎之後流血....

你拎埋而家令令用既藥物比醫生睇
貓仔兔 2012-4-19 09:45:05 PM 來自手機
腳瘡好難斷尾架,而且兔兔成日走來走去又lam傷口就更難好番,要俾啲耐性呀!不過真係要快啲買vedbed,會好好多,如果係放佢出來,可以考慮兔協嘅玩樂墊軟林林都好好!
其他兔友都要加油,留意兔腳仔呀!(雖然會俾兔起飛腳...)
Sawb226 2012-4-20 10:17:14 AM
我隻兔兔開首黎我度時, 因為個籠唔係平底, 佢腳跟位有甩毛同紅, 我鬼咁驚佢生腳瘡, 拿拿林同佢睇醫生. 醫生話腳枕係兔兔界都好common, 而我隻兔兔只係初期, 未成瘡, 首要的係改變生活習慣, 最最最緊要係用vetbed 同軟墊鋪地, 避免佢在硬地同不平的地方走動, 短期內縮小活動范圍。我之後一直用住vetbed, 都成三個月, 腳跟都仲有少少紅, 不過無惡化, 生返D毛, 用D毛com住紅位, 等佢少D磨擦。
你要加油呀, 流血就即係受左傷, 要比心機照顧佢. 唔好比佢走動太多, 用vetbed, 去日本城買Dcushion 墊鋪地比佢走動. 唔好比佢行階磚地, 要軟軟軟架!!! 比心機搽藥......如果腳瘡惡化好慘架, 好痛架........
貓仔兔 2012-4-20 01:25:49 PM
Sawb226 發表於 2012-4-20 10:17 AM
我隻兔兔開首黎我度時, 因為個籠唔係平底, 佢腳跟位有甩毛同紅, 我鬼咁驚佢生腳瘡, 拿拿林同佢睇醫生. 醫生 ...

我想問下而家兔兔瞓緊個張墊係邊樹買同幾$架?好似幾靚咁...我成日都放佢出黎玩,屋企係木地板都擔心腳枕會惡化,vedbed又熱又細,都鋪唔到咁多,加圍欄兔兔控制活動範圍又成日咬....有d無奈呀...原來要成3個月先生返少少毛?咁我咪有排等....
Sawb226 2012-4-20 03:50:58 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:25 PM
我想問下而家兔兔瞓緊個張墊係邊樹買同幾$架?好似幾靚咁...我成日都放佢出黎玩,屋企係木地板都擔 ...

你見到個塊墊係淘寶買, 不過好薄架咋, 我係下面用左4個cushion 軟墊(係日本城買, 一個個四方型, 其實用來做椅墊), 佢係圍欄裡面感到好安全, 個欄圍住就會成日訓到咁(好中意見到佢咁訓, 好安心)! 係呀, 鋪左地先好比佢行, 太硬地的話會做成腳跟壓力ga!
Sawb226 2012-4-20 03:54:09 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-20 01:25 PM
我想問下而家兔兔瞓緊個張墊係邊樹買同幾$架?好似幾靚咁...我成日都放佢出黎玩,屋企係木地板都擔 ...

墊, 有好多選擇: http://store.taobao.com/?shop_id=60160757

快速發帖