我之前一直都覺得香港有好多棄兔, 但原來台灣每年既棄兔有20,000只以上, 數字好驚人

http://www.loverabbit.org/candy/prodshow.asp?ProdId=201011616001217

不過, 台北愛兔協會表示佢地每年最多只能接收10,000只棄兔, 剩下既棄兔佢地既命運實在好令人擔心

台北都有個愛兔協會佢地同香港兔協一樣, 都會好審慎同批核申請者係咪合適領養待領既兔兔, 亦會完成絕育之後, 先可以接走兔兔, 不過佢地多左一樣野, 就係會同被領養既兔兔打晶片

**同兔兔打晶片依部份, 係我之前無想像過**

貓仔兔 2012-4-26 10:44:25 AM 來自手機
竟然有咁多?只係救到一半,真係陰公呀!植晶片都好呀,走兔易啲搵番吖嘛!
all_loving_it 2012-4-26 11:26:47 AM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 10:44 AM
竟然有咁多?只係救到一半,真係陰公呀!植晶片都好呀,走兔易啲搵番吖嘛!

係呀, 真係好多
Dylan 2012-4-26 12:03:35 PM

一日丟 54 隻
d 人係唔係 d 錢多到洗唔曬啊, 買買埋埋又攞黎丟
all_loving_it 2012-4-26 12:13:51 PM
Dylan 發表於 2012-4-26 12:03 PM
一日丟 54 隻
d 人係唔係 d 錢多到洗唔曬啊, 買買埋埋又攞黎丟  ...

唉, 咩人都有
all_loving_it 2012-4-26 12:15:05 PM

5知香港有無得同兔兔打晶片
all_loving_it 2012-4-26 12:17:21 PM

我有個台灣朋友話, 佢地那裡係有好多棄養動物, 兔兔亦不能倖免
貓仔兔 2012-4-26 01:53:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-26 12:15 PM
5知香港有無得同兔兔打晶片

如果有,我都想同兔兔打,而家叫親外賣有人返屋企,都想"標"出去行街,有次真係走左出"車立"口呀.....都唔知顧間屋,食物,外賣仔,定隻兔好....唯有而家等到差唔多時間用個圍欄欄住,兔嘅反應:咬咬咬...咬咬咬...
貓仔兔 2012-4-26 01:57:39 PM
Dylan 發表於 2012-4-26 12:03 PM
一日丟 54 隻
d 人係唔係 d 錢多到洗唔曬啊, 買買埋埋又攞黎丟  ...

係台灣,有D攤位遊戲係送活生生嘅兔仔,亦有夾兔機....啲兔仔係好可憐架,不過經傳媒報導左之後,好似好左少少架喇....我又諗起用網撈魚個D攤位....條魚會唔會返到屋企沖左落厠所呢?諗起都想
all_loving_it 2012-4-26 02:08:27 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 01:53 PM
如果有,我都想同兔兔打,而家叫親外賣有人返屋企,都想"標"出去行街,有次真係走左出"車立"口呀.....{:3_126: ...

你5比佢見識外面既世界, 所以係到咬咬咬抗議
Dylan 2012-4-26 02:19:33 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 01:57 PM
係台灣,有D攤位遊戲係送活生生嘅兔仔,亦有夾兔機....啲兔仔係好可憐架,不過經傳媒報導左之後,好 ...

夾活兔機
係唔係有病呀
去 Dr Ma 道 check check 啦
Dylan 2012-4-26 02:27:24 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 01:53 PM
如果有,我都想同兔兔打,而家叫親外賣有人返屋企,都想"標"出去行街,有次真係走左出"車立"口呀.....{:3_126: ...

爸兔出門口, 關埋大門, 一睇見到佢出咗門口 好彩望下個地下炸
我都試過
bB 成日想出去玩, 咬到個門框爛曬
Dylan 2012-4-26 02:33:57 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 01:57 PM
係台灣,有D攤位遊戲係送活生生嘅兔仔,亦有夾兔機....啲兔仔係好可憐架,不過經傳媒報導左之後,好 ...

兔仔當獎品, 害人咩
無啦啦又多一隻, 過兩日又多一隻, 係獎定係罰啊
貓仔兔 2012-4-26 03:03:06 PM
Dylan 發表於 2012-4-26 02:19 PM
夾活兔機
係唔係有病呀
去 Dr Ma 道 check check 啦

叫馬生唔駛CHECK喇...立即幫嗰D人打支安樂死針好啲,除一大害呢!(哈哈...講笑...)
貓仔兔 2012-4-26 03:04:57 PM
Dylan 發表於 2012-4-26 02:33 PM
兔仔當獎品, 害人咩
無啦啦又多一隻, 過兩日又多一隻, 係獎定係罰啊  ...

D男仔帶女仔去當然係想個女仔:"好可愛唷!我想要唷"咁啦!不過佢地可能連兔食咩都唔知呢!

快速發帖