兔兔的廁所

lovin_gloria 發表於 2012-04-26 13:12|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
通常兔兔既廁所都係有塊格仔既板既....
我想問下你地係照用定係轉其他呢?  
如果轉其他既你地又會有咩提議呢?

雖然我阿囡係屎屎vv同食草先踩上個廁所到....但都佔左佢好多既時間.......
貓仔兔 2012-4-27 01:25:48 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 10:50 AM
接左兔兔返黎一個星期到...頭o個幾日佢都好乖架, 返黎都唔駛點教佢去廁所....

但呢幾日佢作反啦 ...

你係咪有時伸手入去加草同換墊料呢?我個隻同你個CASE一樣,係佢覺得無安全感想霸地盤王咁做,後來我換墊料嗰時會用野食引開佢,教番佢去厠所,幾個月先乖番,同時要留意係咪厠所太細佢唔鐘意呀!
lovin_gloria 2012-4-27 01:38:11 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 01:25 PM
你係咪有時伸手入去加草同換墊料呢?我個隻同你個CASE一樣,係佢覺得無安全感想霸地盤王咁做,後來我換墊料 ...

我會伸手加草....但換墊料就引佢出去第2度玩o個陣先走換....佢玩到咁上下就企o係個籠邊睇住我

咁我下次都係引佢出去先一次過做了...

至於個廁所...應該唔算細...四方o個隻, 成隻企上去都仲有位剩...不過佢倒返轉企o係個廁所(即係pet pet向左外面)就會痾出界......
貓仔兔 2012-4-27 01:40:39 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 01:38 PM
我會伸手加草....但換墊料就引佢出去第2度玩o個陣先走換....佢玩到咁上下就企o係個籠邊睇住我

...

我而家郁大爺個籠,都同佢講聲,等佢批左至郁架!
Dylan 2012-4-27 01:42:53 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 01:20 PM
近排我試驗左我隻兔不論支水同草係邊,佢都只會係厠所VV,所以我已經略為改左SETTING喇!不過佢D屎 ...

其實屎屎無味, 唔洗一定要佢起厠所便便啦, 唔好對佢太嚴厲喇
lovin_gloria 2012-4-27 01:54:00 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 01:40 PM
我而家郁大爺個籠,都同佢講聲,等佢批左至郁架!

咁大爺唔ok會有咩表現? 咬咬? 抓抓? bear住你?
貓仔兔 2012-4-27 03:26:27 PM
Dylan 發表於 2012-4-27 01:42 PM
其實屎屎無味, 唔洗一定要佢起厠所便便啦, 唔好對佢太嚴厲喇

噢...佢係地下都有草食,會放屎蛋係地,不過咁擺法我會執少啫,同唔想太多屎同佢一齊瞓渣....
貓仔兔 2012-4-27 03:32:38 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 01:54 PM
咁大爺唔ok會有咩表現? 咬咬? 抓抓? bear住你?

大爺佢呢....

如果我未郁手:佢會跳入去食草...(因為草草我日日清,佢可能有D鍾意嘅未食,所以要入去食番!)

如果我成個人阻住個籠門口,佢係會細力咬我PAT PAT架....咁我一縮,佢會跳番入去食草咁...

但係....如果個籠污糟/夠鐘換籠,佢會引你過去,根住BEAR住個厠所架!
Dylan 2012-4-27 03:39:38 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 03:26 PM
噢...佢係地下都有草食,會放屎蛋係地,不過咁擺法我會執少啫,同唔想太多屎同佢一齊瞓渣.... ...

洗咩執啊, 每日連草帶屎倒晒佢 咪得 lor
貓仔兔 2012-4-27 03:50:50 PM
Dylan 發表於 2012-4-27 03:39 PM
洗咩執啊, 每日連草帶屎倒晒佢  咪得 lor

我都係咁做...不過最主要係唔想兔兔瞓落屎屎度...我成日覺得如果佢中槍瞓....好怕佢隻眼掂到
Dylan 2012-4-27 04:19:50 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 03:50 PM
我都係咁做...不過最主要係唔想兔兔瞓落屎屎度...我成日覺得如果佢中槍瞓....好怕佢隻眼掂到 ...

係呀!係呀! 屎屎同尿尿燻到佢隻眼仔係唔好嫁
你唔係放養架喇, 佢起籠入中面中槍瞓
happyyuki 2012-4-27 04:38:34 PM

哈哈哈* 我諗我一開始就做錯左
我個廁廁係放左上角, 水樽右下角, 草草就右前方門口位(冇用草架呢)
兔兔通常都係右上角覺覺豬

我隻野真係好飄忽架* 有8成日子, 佢既8成便便都會係廁廁入面
但間唔中又會有幾日唔識去廁廁大便, 一路食草一路痾屎蛋
有微潔癖既我, 一見到屎蛋就會執返入廁廁*
然後同佢講: 兔兔, 認唔認得呢d咩黎架, (兔兔聞兩下), 佢地應該痾係廁所, 拿, 呢到就係廁所, 望住, (兔兔跟住望向廁所) 係喇, 放入去就岩喇 明唔明? (摸摸頭)
然後佢當然冇睬我, 繼續食草

奶茶媽 2012-4-27 07:09:27 PM
Dylan 發表於 2012-4-27 12:59 PM
你提及既水浸係唔係個厠板上面浸

唔係~我上次咪開POST話個板格唔走屎GE
你地SUGGEST我拎左塊板
我話夜晚我訓左的時候佢會水浸~
其實又不到水浸
不過係全部都濕哂, 總之就唔方乾爽啦!
而家我半夜起身換
腳仔好乾淨!
奶茶媽 2012-4-27 07:10:18 PM
Dylan 發表於 2012-4-27 01:02 PM
其實你用個超大厠所, 墊多 d 木粒, 咪唔洗 4:00 am 起身敢辛苦 lor
做人禁辛苦為咩 ...

我初初都有諗過架
但我隻係BUNNY MA
本身呢個TOILET都不小
已岩岩好夠位攤長訓
再大D我驚會逼~~
all_loving_it 2012-4-27 07:38:05 PM
Dylan 發表於 2012-4-27 01:42 PM

係呀, 有時過於嚴厲, 兔兔會好大壓力

其實識得去廁所尿尿都好好架哪
貓仔兔 2012-4-27 08:04:24 PM 來自手機
Dylan 發表於 2012-4-27 04:19 PM
係呀!係呀! 屎屎同尿尿燻到佢隻眼仔係唔好嫁
你唔係放養架喇, 佢起籠入中面中槍瞓  ...

我係放養,但係籠有冰,所以佢鍾意入去瞓多啲架!

快速發帖