1P 幣
通常兔兔既廁所都係有塊格仔既板既....
我想問下你地係照用定係轉其他呢?  
如果轉其他既你地又會有咩提議呢?

雖然我阿囡係屎屎vv同食草先踩上個廁所到....但都佔左佢好多既時間.......
all_loving_it 2012-4-26 01:54:49 PM
我無用個隔網, 係直接鋪墊材, 底係放Oxbow麥草粒, 面頭再鋪兩層carefresh
貓仔兔 2012-4-26 03:24:33 PM
如果佢識去厠所,可以改左個setting等佢唔駛上去厠所飲水同食草,不過最初要放草碎落厠所等佢適應,咁腳仔就無憂啦!
Dylan 2012-4-26 04:37:10 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 03:24 PM
如果佢識去厠所,可以改左個setting等佢唔駛上去厠所飲水同食草,不過最初要放草碎落厠所等佢適應,咁腳仔就無 ...

樓主你係咪將個草架放起個厠所上面呢
d 草要放起厠所既另一面,
我用緊 Marukan MR-157 呢個本身無格網既, 貓砂上面舖 Aspen 大片木槺
籠既四個角舖貓砂, 草舖起籠既地下比佢食, 草可以墊腳又可以食, 食得輕鬆就會食多好多草
之前個 MR-314 都可以拿手個格網, 當然本身無格網既厠所化會算好多啦
我之前有用格網又將個草存放起個厠所出面, 佢要企起個格網上面食草, 我發現腳仔甩咗大汁毛
成日用後企對對腳仔既壓力好大, 腳枕會俞來俞嚴重
Dylan 2012-4-26 04:40:40 PM
如果佢識去厠所,可以改左個setting等佢唔駛上去厠所飲水同食草,不過最初要放草碎落厠所等佢適應,咁腳仔就無 ...

bB 識去厠所, 但係佢既腸係邊食邊尿尿, 所以我會放貓砂起籠邊吸尿, 唔會有問題
奶茶媽 2012-4-26 09:43:04 PM

UPDATE一下我上次說我sleeping的時候兔兔水浸的問題
我而家已冇用toilet板了
直接po木粒

解決方法是4點鐘am 教鬧鐘起身換toilet
加上又剪左毛
vv都唔會hi到patpat
現在兔好乾爽~

再update一下
原來....我隻兔係仔= =
因為果日帶佢去剪毛
個老細發現佢有2塊謝左ge 蛋蛋皮
同埋...佢沒有linlin 的

但係佢明明有傷口係個肚....
好擔心係咪果時佢白開刀........
happyyuki 2012-4-26 10:26:47 PM
奶茶媽 發表於 2012-4-26 09:43 PM
UPDATE一下我上次說我sleeping的時候兔兔水浸的問題
直接po木粒

奶茶係仔仔!!!!!?
BODY CHECK果時冇發現? 哈哈哈*
hh0 2012-4-27 09:18:39 AM
我一直無拎走兔廁既格網,都係照用,咁樣會乾淨d,用左5年幾,兔兔都無腳仔既壓力問題,腳板底靚靚。經驗話我知最重要係3點:

1.唔好用鐵網格既籠底,膠板底或者闊木條係ok既,最好係平底
2.兔兔唔好過肥,健康既體重唔會增加腳仔既壓力
3.腳板底毛一定要梳,少梳毛會起結形成硬毛un住腳板底,,定期梳鬆d毛,鬆鬆既腳板底毛就係兔兔既天然腳墊,咁樣企廁所就唔會有壓力。

lovin_gloria 2012-4-27 10:50:18 AM

接左兔兔返黎一個星期到...頭o個幾日佢都好乖架, 返黎都唔駛點教佢去廁所....

但呢幾日佢作反啦....初時以為佢痾出界啦.....轉個頭又返去廁所出少少既位置痾, 跟住清潔完個位置之後又o係第2度痾.....
lovin_gloria 2012-4-27 10:57:09 AM
Dylan 發表於 2012-4-26 04:37 PM
樓主你係咪將個草架放起個厠所上面呢
d 草要放起厠所既另一面,
我用緊 Marukan MR-157 呢個本 ...

我將個草架放o係廁所出面, 佢要企少少先食到....
我早幾日買左另一個俾佢....諗住等佢食得舒服少少...
佢就係咁咬又抓個新草架
我諗佢唔鍾意嚕.....

而家見佢d毛毛都ok無乜甩毛.....不過都諗緊點樣改良下個廁所同草架......
lovin_gloria 2012-4-27 10:59:16 AM
直接po木粒

水浸?!
好勁....

我隻兔兔都痾得幾多下...我都係早晚換咋...
lovin_gloria 2012-4-27 11:01:35 AM
hh0 發表於 2012-4-27 09:18 AM
我一直無拎走兔廁既格網,都係照用,咁樣會乾淨d,用左5年幾,兔兔都無腳仔既壓力問題,腳板底靚靚。經驗話 ...

thanks^^

我日日都同佢梳毛毛...腳底o個d都會梳~~
Dylan 2012-4-27 12:59:00 PM
直接po木粒

你提及既水浸係唔係個厠板上面浸
Dylan 2012-4-27 01:02:16 PM
直接po木粒

其實你用個超大厠所, 墊多 d 木粒, 咪唔洗 4:00 am 起身敢辛苦 lor
做人禁辛苦為咩
貓仔兔 2012-4-27 01:20:23 PM
Dylan 發表於 2012-4-26 04:40 PM
bB 識去厠所, 但係佢既腸係邊食邊尿尿, 所以我會放貓砂起籠邊吸尿, 唔會有問題 ...

近排我試驗左我隻兔不論支水同草係邊,佢都只會係厠所VV,所以我已經略為改左SETTING喇!不過佢D屎量好多,我都想佢D屎屎盡量去厠所解決,所以個草架仲未郁,等我諗諗計仔先!而兔兔甩毛個位都好似有好少好少毛生番出黎....不過唔知我有無睇錯!哈哈!

快速發帖