bB 每日飲好少水, 食得多菜菜先至多尿尿,我洗到個水樽好令, 無怪味

唔中意, 唔口渴, 唔好飲

happyyuki 2012-4-30 02:42:07 PM
哈哈* 因為BB係一隻斯文兔, 飲夠就收口*

不過好似話食得多乾草, 兔兔就會多飲水*

我隻野成日都 "啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜..."  D聲真係好持久
我做做下野會突然醒覺, 嘩, 你都啜左好耐WOR, 嘜你咁渴呀?

all_loving_it 2012-4-30 03:37:05 PM
兔兔飲水量跟季節, 溫度, 氣候, 年齡, 體重及食物飼料有很大關連, 在正常的情況下, 兔兔體內含水份約佔體重70%, 如體內流失水份超過20%的水份, 兔兔會因此死亡

一般來說, 兔兔攝取水份是進食干物 (即不含水份的食物, 如干草, 兔糧)的1.5至 2倍, 若在夏季更可達到4倍, 如兔兔有食用蔬果, 因為蔬果中含有水份, 飲水量會相對減少

水對兔兔來說是十分重要, 因為食下的干物必需靠水來幫助消化, 吸收, 營養物質代謝及體溫調節等生理上的需要, 亦是不可缺少的營養物質

有某些兔兔飲水飲得少, 係因為水無味, 兔兔5鐘意, 不過, 如果兔兔飲水量不足, 對腎藏5好, 所以要留意一下

所以每天必需提供足夠的水供兔兔可隨時飲用

如果不是季節轉換 (即溫度差異)或飲食方面有特別的改變, 兔兔飲水量不會有太大差距, 如兔兔突然飲水量顯著增加或減少, 有可能是身體方面出現問題, 便需要帶同兔兔到醫生那裡作檢查及進一步了解

all_loving_it 2012-4-30 03:39:32 PM
happyyuki 發表於 2012-4-30 02:42 PM

兔兔飲水量多少同佢既食量會有關係, 如食干物 (草/干糧)多既話, 就會飲水多啦, 而且賓尼兔係大只, 飲水量會相對地比其它兔兔多
Dylan 2012-4-30 04:02:21 PM
happyyuki 發表於 2012-4-30 02:42 PM

我要計算一下 bB 一日飲幾多水先
貓仔兔 2012-4-30 04:05:22 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-30 03:39 PM
兔兔飲水量多少同佢既食量會有關係, 如食干物 (草/干糧)多既話, 就會飲水多啦, 而且賓尼兔係大只, 飲水量 ...

咁一隻獅子兔呢d小兔正常要飲幾多ml水呀?自從我收走阿仔個杯之後,佢好似飲少左水呀....
Dylan 2012-4-30 04:10:27 PM

我好眼瞓, 入黎睇睇
今朝 4:30 am 起咗身, 見到 bB d 草食到差唔多
同佢攔草攔天光, 洗唔洗敢多花花, 想做死人咩
Dylan 2012-4-30 04:46:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-30 04:05 PM
咁一隻獅子兔呢d小兔正常要飲幾多ml水呀?自從我收走阿仔個杯之後,佢好似飲少左水呀.... ...

以身體重黎計算, 一隻 2 kg 既為例一日就飲 200 ml 既水架喇
Dylan 2012-4-30 04:51:45 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-30 04:05 PM
咁一隻獅子兔呢d小兔正常要飲幾多ml水呀?自從我收走阿仔個杯之後,佢好似飲少左水呀.... ...

你會唔會個水樽放得太高, 佢飲得辛苦所以飲少咗
要定期用洗潔精同溫水刷刷個水樽, 水樽有怪味兔兔會唔想飲水
貓仔兔 2012-4-30 04:58:15 PM
Dylan 發表於 2012-4-30 04:46 PM
以身體重黎計算, 一隻 2 kg 既為例一日就飲 200 ml 既水架喇

噢...用呢個比例,佢又超標WOR....咁無事LU...
貓仔兔 2012-4-30 05:00:17 PM
Dylan 發表於 2012-4-30 04:51 PM
你會唔會個水樽放得太高, 佢飲得辛苦所以飲少咗
要定期用洗潔精同溫水刷刷個水樽, 水樽有怪味兔兔會唔想飲 ...

阿兔有2個水樽,個高度一舉起個頭仔就到...之不過之前用杯,個杯放係廳,可能方便D就見佢飲多D...而家2個水樽都係籠就好似飲少左
chuk 2012-4-30 08:08:11 PM
我個隻都唔鍾意飲- - 我平時會俾多D菜菜佢補返
奶茶媽 2012-5-1 06:31:42 PM
我奶茶winter 24小時飲超過800-1000ml....
summer飲1200ml 咁上下..
但佢得1.2 kg  

大家而家明點解佢vv流量咁西利
打都未打完, 佢而家又飲緊了..............
貓仔兔 2012-5-1 07:30:43 PM 來自手機
奶茶媽 發表於 2012-5-1 06:31 PM
我奶茶winter 24小時飲超過800-1000ml....
summer飲1200ml 咁上下..
但佢得1.2 kg  

飲咁多?你下次帶佢睇醫生嗰時順便問下佢咁樣有無問題啦...怪唔得咁多vv lu...
奶茶媽 2012-5-1 08:14:19 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-1 07:30 PM
飲咁多?你下次帶佢睇醫生嗰時順便問下佢咁樣有無問題啦...怪唔得咁多vv lu... ...

可能因為食1cut啦.. 佢食左少少之後, 就走去飲兩啖
返黎又食過...........
可能太乾..........

快速發帖