兔籠 大家有興趣分享一下家中兔寵的佈置嗎?看看有否改進的地方,值以參考
我家噹噹的是這樣的~~~

all_loving_it 2012-5-2 08:43:58 PM
kwan104kwan 發表於 2012-5-2 08:22 PM
點解要煲草碎?健康D?

一箱草入面有好多係碎, 又5會比兔兔食, 5煲水就只有掉, 好浪費
Dylan 2012-5-2 08:45:12 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 08:31 PM
因為用得5好浪費

無錯!我想用黎墊籠底,不過真係好碎太多粉麈,怕 bB 打乞痴
all_loving_it 2012-5-2 08:49:45 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 08:45 PM
無錯!我想用黍墊籠底,不過真係好碎太多粉麈,怕 bB 打乞痴

我屋企有2只兔兔有呼吸道敏感問題, 所以我一定5會用黎墊籠, 連佢地食草同用既墊材都要過濾確保無粉塵, 5係會刺激到佢地
Dylan 2012-5-2 08:54:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 08:43 PM
一箱草入面有好多係碎, 又5會比兔兔食, 5煲水就只有掉, 好浪費

Oxbow 好多草碎,食埋呢箱下次食APD 1st+Momi 1st
Dylan 2012-5-2 09:00:05 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 07:26 PM
你煲幾耐, 禁深色?  煲5分鐘就可以,  我用Oxbow草碎, 煲5分鐘係深綠色,  

煲太長時間反而5好架

我唔想咁耐,無晒維他命C。你落幾多草呢
Dylan 2012-5-2 09:04:05 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 08:49 PM
我屋企有2只兔兔有呼吸道敏感問題, 所以我一定5會用黎墊籠, 連佢地食草同用既墊材都要過濾確保無粉塵, 5 ...

其實唔可能無粉麈架只可以減少d架咋
all_loving_it 2012-5-2 09:10:42 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 09:00 PM
我唔想咁耐,無晒維他命C。你落幾多草呢

我係1L水放3湯匙草碎
all_loving_it 2012-5-2 09:15:18 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 09:04 PM
其實唔可能無粉麈架只可以減少d架咋

我通常係過濾3次, 每次都係用孔既"西"續少少過濾, 就算無法完全無粉塵, 但可以減少幾多就幾多, 最起碼過濾完之後未見佢地有引致敏感既症狀出現
Dylan 2012-5-2 09:18:32 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 08:49 PM
我屋企有2只兔兔有呼吸道敏感問題, 所以我一定5會用黎墊籠, 連佢地食草同用既墊材都要過濾確保無粉塵, 5 ...

你有無試過食中薬啊,好有效喎
Dylan 2012-5-2 09:21:15 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 09:15 PM
我通常係過濾3次, 每次都係用孔既"西"續少少過濾, 就算無法完全無粉塵, 但可以減少幾多就幾多, 最起碼過 ...

増強抗抗力最重要,冬蟲草好好架
all_loving_it 2012-5-2 09:24:21 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 09:18 PM
你有無試過食中薬啊,好有效喎

佢地有食緊, 不過, 藥物係輔助作用, 最重要係平日生活起居加多注意照料, 減少致敏源係最大作用
all_loving_it 2012-5-2 09:27:48 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 09:21 PM
増強抗抗力最重要,冬蟲草好好架

基本上對佢地係增加抵抗力方面係無問題, 已經做足, 醫生都話做得好好, 蟲草雲芝佢地一直都有依緊, 我由兔協接佢地返黎都係發作過1次, 而家情況穩定
Dylan 2012-5-2 09:30:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-2 09:24 PM
佢地有食緊, 不過, 藥物係輔助作用, 最重要係平日生活起居加多注意照料, 減少致敏源係最大作用 ...

唔係呀!唔係呀!我所講既係中藥保健品,唔係氣管敏感薬呀!
我自己都係食返好架
all_loving_it 2012-5-2 09:35:14 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 09:30 PM
我自己都係食返好架 ...

佢地係呼吸系統敏感, 5係氣管敏感
all_loving_it 2012-5-2 09:36:31 PM
Dylan 發表於 2012-5-2 09:30 PM
我自己都係食返好架 ...

我自己都有敏感, 不過, 我自己就無所為, 佢地無事就最重要

快速發帖