話說天氣熱爆,冰種冰樽風扇都唔夠涼,冷氣電費又貴,兔兔呢個夏天真係難過...正當兔奴苦惱,諗住買多把風扇俾兔兔嘅時候,竟然係百老薈搵到好野...

係一部冷風風扇呀!!!價$1200左右,操作係入冰加冰種加凍水吹出黎就有冷風呀,啲風真係同冷氣差唔多,sales哥哥話最勁減到10度,咁我地打個5折,都減到5度啦心諗,咁就買左返屋企喇!
Test之後都幾好,最熱嗰日有成32度,但係室溫都keep到26-28左右....不過真係要test冰,冰種同水嘅比例至可以有?最好效果...(建議少凍水多冰同冰種),所以特別推薦俾屋企唔開得冷氣嘅兔友好等兔兔可以舒服啲,咁當然養兔兔理想溫度係18-21左右,用呢部野其他放籠嘅冰種,都唔少得架...不過一定好不過開風扇呢!
各位,我諗為左兔兔,我地要同夏天fight過呀!!!!
貓仔兔 2012-5-12 08:54:56 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-12 06:35 PM
我而家咪講緊冰種完任融晒之後既情況囉

咁佢未溶都有幫助同好過風扇架嘛...
all_loving_it 2012-5-12 09:07:21 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 08:54 PM
咁佢未溶都有幫助同好過風扇架嘛...

的確如此, 我覺得依部機應該比風扇安全d, 因為部機入面放左冰種同冰, 依兩樣未溶既時候應該可以幫助Motor運作時熱力降低
all_loving_it 2012-5-12 09:11:38 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 08:53 PM
買大舊啲多啲放埋一齊無咁易溶,會好少少...不過要防漏水...

漏水

叫兔兔擔姐 或者著件雨衣
貓仔兔 2012-5-12 09:15:07 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:07 PM
的確如此, 我覺得依部機應該比風扇安全d, 因為部機入面放左冰種同冰, 依兩樣未溶既時候應該可以幫助Motor ...

對!不過都唔好開太耐,以免危險...
貓仔兔 2012-5-12 09:16:04 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:11 PM
漏水

叫兔兔擔姐 或者著件雨衣

哈哈...叫佢扮鴨仔跣水...
all_loving_it 2012-5-12 09:20:48 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-12 03:19 PM
我都覺得少..但都吾知有咩方法好..我8:20巳經放到18:30.

你不如嘗試搵個超大既密實盒裝水雪做冰, 放係個籠既4周圍, 因為4周有冰可以有助下降溫, 兔兔會無禁熱, 而且冰越大塊, 就可以擺越長時間, 就算溶緊, 冰水變室溫水亦有一段時間

天氣熱, 兔兔會無咩胃口, 好多都有腸停既症狀......
all_loving_it 2012-5-12 09:29:38 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:15 PM
對!不過都唔好開太耐,以免危險...

係呀, 任何電器都5適合長時間開住, 就算冷氣係較安全, 但我自己都5敢長時間打開住一部, 3部冷氣用時間制輪流開

all_loving_it 2012-5-12 09:35:41 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:16 PM
哈哈...叫佢扮鴨仔跣水...

總理同侏老板佢可能叫我扮比佢地睇
貓仔兔 2012-5-12 10:23:46 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:35 PM
總理同侏老板佢可能叫我扮比佢地睇

哈哈...咁同小填格格一齊扮啦!
貓仔兔 2012-5-12 10:26:27 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:20 PM
你不如嘗試搵個超大既密實盒裝水雪做冰, 放係個籠既4周圍, 因為4周有冰可以有助下降溫, 兔兔會無禁熱, 而 ...

兔協教用冰樽,原理一樣,我而家用ing ,very good,遲啲都會轉個2升嘅包毛巾,L形咁放...兔就好涼!
卡卡KaKa`; 2012-5-13 01:23:10 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 09:20 PM
你不如嘗試搵個超大既密實盒裝水雪做冰, 放係個籠既4周圍, 因為4周有冰可以有助下降溫, 兔兔會無禁熱, 而 ...

我今日搵樓主講部機搵吾到既...冰袋得吾得?星期一至五要用多.因為星期六同日都屋企有人系屋企,可以開冷氣..
all_loving_it 2012-5-13 01:48:00 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 01:23 AM
我今日搵樓主講部機搵吾到既...冰袋得吾得?星期一至五要用多.因為星期六同日都屋企有人系屋企,可以開冷氣 ...

你指邊種冰袋?  
卡卡KaKa`; 2012-5-13 01:52:20 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-13 01:48 AM
你指邊種冰袋?

我今日上過mini zoo睇到有隻冰袋系for 兔用.吾識講邊隻.
all_loving_it 2012-5-13 02:01:58 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 01:52 AM
我今日上過mini zoo睇到有隻冰袋系for 兔用.吾識講邊隻.

係咪一包野敢款?

類似......???

冰墊001.jpg 冰墊002.jpg 冰墊003.jpg
貓仔兔 2012-5-13 02:52:34 PM 來自手機
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-13 01:23 AM
我今日搵樓主講部機搵吾到既...冰袋得吾得?星期一至五要用多.因為星期六同日都屋企有人系屋企,可以開冷氣 ...

係鑽石山有,你去睇睇,可能唔係間間有呢!^^

快速發帖