今日約左屯門維多利dr. gerry做絶育手術…

1045 帶喵去診所,個護士出黎問我有無野問醫生,跟住就叫我簽張紙講風險個啲,就叫我畀deposit,四點打黎問佢醒未,就叫我返歸。
我連同喵b交待一聲都無機會,唔知係咪星期六比較忙啦,我醫生房都無入過,但個陣無人排隊喎…
1115 返屋企清左個廁所同抹乾淨個籠等接喵
1500 診所打黎話佢patpat d毛打結,幫佢剃哂佢。
早輪佢換毛換到日日梳都仲會結==剃左佢都好
1600 打去診所,喵已經醒左,五點去接佢
1700 去到等左陣,護士連埋袋拎喵出黎,係大堂畀我睇傷口,教我餵藥
佢話宜家用既方法唔會見到線,兔仔應該唔會搞佢,都可以避免戴頭罩。佢話戴住兔仔會驚,影響佢食野
開左止痛同消炎藥,我又係無入過醫生房,無同醫生講過野==
1730 回到家,廁所上休息
1800 痾左尿
2300 食左幾粒糧,餵左兩支草粉

請問幾耐都仲未開始自已食草先要擔心?
草粉要餵幾多先夠?
kwan104kwan 2012-5-13 01:04:44 AM
我都係帶曳曳豬到呢間做!有同醫生傾計,不過無俾止痛藥我,係我叫佢開!兔兔都呆左幾日,大約四五日度先正常返食草!到依家都好健康!因為佢開頭幾日都無食草,但佢就飲好多水!草粉全日都係食左十五豪升度,因佢無胃口!所以佢肯食草就最好啦!唔食草都食多點草粉啦!
Dylan 2012-5-13 01:54:12 PM
果時 dr 連草粉都無開比bB呀,所以佢淨係飲水同食草喳
freeling820 2012-5-13 01:55:04 PM
我mo仔絕育後第二日晚就肯食番草喇
不過我唔係去呢間做絕育手術
我係搵dr.ma做
我記得佢講過兔兔做完手術會痛痛
頭幾日有機會會唔點食野
所以要喂草粉或者俾d新鮮菜菜佢食
過多幾日等個傷口埋左喵喵應該就會正常番架喇
all_loving_it 2012-5-13 06:02:37 PM
做完絕育之後, 兔兔回復正常飲食, 有快有慢

有D兔兔第2日已經如常食草食菜同飲水, 亦有差多6-7日先回復正常

兔兔如果5自己食野或者食好少好少, 係要比草粉

草粉同水既比例係1:1.5

餵草粉份量係按兔兔既體重黎計算 :
每kg一日要比50cc (ml), 要分開4-6次餵 (依個份量係以兔兔自己5食野黎計算)

如果兔兔肯自己食野, 不過, 無咩胃口, 食量減少既話, 你就自己預計餵幾多草粉

可以既話, 比D新鮮既菜葉兔兔食

如果係手術後方面既營養補給, 你可以每日比3克草粉兔兔食

留意下兔兔既便便點樣?  如果少左好多同細左既話, 都要比草粉
Admin 2012-5-13 06:40:27 PM
祝兔兔早日康復~ ^^
阿蚊 2012-5-13 08:00:30 PM
今日喵喵已經精神返,正常飲水同食糧,不過草就食少左,便便比平時細粒,所以我都仲有餵草粉
好彩佢都好乖肯食藥同草粉,又無點搞個傷口,算係幾合作==
happyyuki 2012-5-13 10:55:20 PM
阿蚊 發表於 2012-5-13 08:00 PM
今日喵喵已經精神返,正常飲水同食糧,不過草就食少左,便便比平時細粒,所以我都仲有餵草粉
好彩佢都好乖 ...

喵喵真叻豬

快速發帖