轉左份工, 出門時間多左, 於是買多個水樽俾傻兔
張新果個插係原位, 舊果個插係新位置
係衰野只係飲舊果個水樽
飲到冇哂水都唔飲新果個*!! 枉費一翻好意...*
好在今日收工返黎, 原來支舊水都仲有3分1*
不過轉左食1st cut之後, 兔兔真係飲多左好多水*

btw, 仲食剩好多粗支, 我應唔應該狠心迫佢食哂先....
其實咁compare 食2nd cut真係食少左好多草, 但屎蛋就好靚
收工返黎見到佢撲埋黎, 一定係1st cut食得佢唔飽..真係心都軟埋!!

all_loving_it 2012-5-14 10:36:36 PM
兔兔用開係識分新舊用品, 我屋企4只兔兔都係

兔兔其實好聰明, 長公主個籠既草食左一陣, 草就散開一堆, 佢就用前腳推埋一堆, 容易大啖大啖食

兔兔吸收既粗千維越多, 飲水量就會越多,

我自己比兔兔食草既方法, 不論兔兔有無食晒之前比既草都好, 一律都照加新, 加足份量, 而且佢每日食淨既草, 都會照掉

Dylan 2012-5-14 10:54:41 PM
唔會留架,放耐咗佢唔會食,而且佢本性挑食,所以早早唔食,放到天黑亦都唔會食
Dylan 2012-5-14 10:55:42 PM
新水樽佢慢慢會習慣
happyyuki 2012-5-15 02:41:05 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-14 10:36 PM
兔兔用開係識分新舊用品, 我屋企4只兔兔都係

兔兔其實好聰明, 長公主個籠既草食左一陣, 草就散開 ...

只咁睇我都係唔好轉哂1st cut住, 因為真係大部分既粗支傻兔都唔肯食!!!
唯有當佢食得幾多1st cut 就幾多, 當bonus, 2nd cut 份量都要俾返足...*
而家半夜起身見到佢又好可憐咁望住我, 唯有加2nd cut俾佢, 而家大啖大啖食緊*哈哈
happyyuki 2012-5-15 02:42:57 AM
Dylan 發表於 2012-5-14 10:54 PM
唔會留架,放耐咗佢唔會食,而且佢本性挑食,所以早早唔食,放到天黑亦都唔會食 ...

係呀, 佢食1st cut既態度係, 揀揀揀揀揀, 掉開掉開掉開, E, 呢支食得過, 食食食食食食*(一支咁大把)
再 揀揀揀揀揀...................................
happyyuki 2012-5-15 02:45:22 AM
Dylan 發表於 2012-5-14 10:55 PM
新水樽佢慢慢會習慣

到而家唯止, 我都時不時補充舊水樽, 又真係未使用新水樽住*
唯有當個新水樽係保險(or裝飾), 隻聰明兔口渴時, 應該都放下型格, 肯飲卦
Dylan 2012-5-15 11:05:38 AM
happyyuki 發表於 2012-5-15 02:45 AM
到而家唯止, 我都時不時補充舊水樽, 又真係未使用新水樽住*
唯有當個新水樽係保險(or裝飾), 隻聰明兔口渴 ...

個新水樽用舊個係唔係同款呢-.-
將佢起舊水樽飲過既水,倒入新水樽比佢飲
happyyuki 2012-5-15 08:17:05 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 11:05 AM
個新水樽用舊個係唔係同款呢-.-
將佢起舊水樽飲過既水,倒入新水樽比佢飲 ...

同款同色架!!!
我兩個都洗乾淨, 又將兩個吸咀互相磨擦下 (諗住d味會傳到新個吸咀)

點知.......唔work!!!哈哈哈

不過7點換水到而家, 成12個鍾, 原來兔兔只係飲左200ML水
唔知係唔係我返左工就掛住訓覺覺....* 哈哈!

快速發帖