我家噹噹三個多月大,近四個月,寵物店只給他momi 2nd cut + oxbow young rabbit兔糧。噹噹到我家已一個多月,吃草不算太多,但還可以,早晚各一大汁也能吃七八成,一開始時會衝過來吃。兔糧方面,我只在晚上給上一湯匙,這是他最興奮的時間,有時他會分兩三次食,但半小時內必吃光。

上星期,買了一包ADP alfalfa給他,中午或下午給他手掌一汁,他會衝過來吃,會要分好幾次,幾小時才吃光。可惜,他吃了alfalfa後,timothy明顯吃少了很多,少了近半。前幾天,買了一包oxbow timothy給他試,但他只吃花花,其他的只吃幾條,momi 1st cut也買了一包,差不多完全不吃

請問各兔友有什麼意見?怎樣令他吃alfalfa的同時也多吃timothy?不吃alfalfa會不夠營養嗎?現在兔糧的份量會太少嗎?但我怕吃多了兔糧會吃更少timothy!我應該買APD 1st cut + 2 cut給他試試嗎?

很多問題,請各兔友幫幫忙,感激
Dylan 2012-5-14 10:47:09 PM
我將alfalfa 當〇食間唔中比
飼料每晚1湯匙
你比開2nd cut禁香佢會唔食1st cut
你可以慢慢同佢
all_loving_it 2012-5-15 12:04:20 AM
兔兔食草5多原因有好多, 而你噹噹一直食開Momi 2nd cut, 草比較香, 可以吸引兔兔, 而Momi 1st cut較 多粗枝, 佢食5慣5鐘意食亦5奇

所以, 你可以再轉其它牌子比噹噹再試試

而你噹噹一直食草都5多, 而突然你比多左一汁份量既A草佢, 食少左T草有可能 :
- 佢飽5想食
- 一時腸胃5習慣多食多左種新草 (A草)

如果你每次新加T草噹噹好開心, 即刻走黎, 你可以增加每日餵草既次數

另幼兔既飲食之中, A草係必需, 因為A草含有豈富蛋白質同營養, 有助兔兔發育

每日一匙干糧已經足夠, 5建議再增加, 而A草方面你可以減少份量, 可以每日1-2湯匙比兔兔吸收當中營養
happyyuki 2012-5-15 02:53:58 AM
ALFAFA 真係每日當BONUS咁俾就好,  你兔兔仲細, 可以每日兩次, 定時少少咁俾*
(我通常都會係執籠既時候, 俾少少佢對住牆食, 通常佢食完望返果黎就會發現自己間屋煥然一新)
我會將ALFAFA放係糧碗上, 細個果時每日兩次, 令佢知道ALFAFA唔係普通草, 唔係無限量加既*
T草方面我隻兔都係食開2ND CUT MOMI, 食得好開心, 仲見佢肯食2ND D 粗支, 於是買多包1ST CUT 試下佢反應
點知都好似你咁講, 一加草就揀花花食, (而家我會拎起D 花花唔俾佢食..)
同食1ST既葉, 比較粗果D 真係好悶好餓先食幾支* 但其實對比之下, 1ST CUT 真係又乾又新鮮*
唯有慢慢轉下口味啦*
hkhrachel 2012-5-15 07:24:06 PM
唔該晒大家既意見
我會嘗試同佢轉食1st cut同埋每日試下用手餵alfalfa兩次比佢~~~
KathyChan 2012-5-21 12:20:43 PM
APD 既A 草好香架

你比返OXBOW同MOMI 佢佢可能覺得唔香所以唔食

你試下轉APD 1ST CUT比佢食啦

我兔轉左APD 明顯食多左好多草

APD 1ST CUT都好香

同埋如果你一日加2次草, 其實D 草你放左4個中已經走左唔少香咪, 仲有機會乾晒~

乾晒既草草佢地唔中意食...

可以每次加草加少D ...之後見佢差唔多食晒再加

咁會好D LOR!

快速發帖