1P 幣

最後沒有任何方法...只好上黎請求幫忙~

是咁的...

我家隻兔兔一幾了...2個月個前發現佢有唔食草之後同佢去睇e生...點知發現佢有肝病...(我不是好爸爸...)

e生開左肝藥同其他藥仲有草粉....開始回復正常生活...肥返了~

不過,問題開始了....

自從佢食草粉之後就開始唔食草....

呢2個月用左好多方法買左好多唔同ga草都唔食....係都要食腸粉....

仲要一日食足五餐草粉....(早午夜三餐+下午茶仲有燒夜!)(ps:一餐大約20~30ml)
有咩方法可以令佢食返草,唔食草粉?  (ps: 不足一星期就要買一包大包裝草粉....)

(ps:我家兔兔身子小,不過食量可怕!)這張相係岩岩偷拍佢zzz的!

all_loving_it 2012-5-15 08:31:03 AM

你睇邊個醫生?

醫生有無同你講兔兔點解完全5食草?

兔兔肝病都有幾方面, 你既兔兔係咩事呢?

除左肝有事之外, 有無其它因素?  包括兔兔既口腔方面, 腸胃方面出現問題令佢進食困難?

而家仲有無比藥兔兔食?  醫生係咪已經話兔兔完全康復呢?

你嘗試將草粉洒係草上面, 睇下佢肯5肯食草啦

如果仍然5食, 或者食好少, 你都要繼續餵草粉同埋再搵醫生睇下係咩事......

除左草粉以外, 你有無再餵其它野比兔兔食

1歲既賓尼兔, 一日如果只係食草粉, 150ml其實係5多, 佢都可能5夠飽  

kakiaks 2012-5-15 12:37:15 PM
係 KOWLOOn  VETERINARY HOSPITAL 睇開  DR. Amanda Roddam

我家兔兔食草粉仲有[平]果

肝藥同腸藥都一直有食開~

張草粉洒係草上面呢個方法其實有用~只不過佢會睇下邊條草多粉先食....

一個月左右就返去搵DR. Amanda Roddam...次次都開肝藥同腸藥~

DR. Amanda Roddam 又冇話個完全康復,只係話俾上次又重左係好事~

Dylan 2012-5-15 04:45:54 PM
你同e son講佢既情況,e son同佢check up搵出個原因,會有解決方法
貓仔兔 2012-5-15 04:50:40 PM 來自手機
kakiaks 發表於 2012-5-15 12:37 PM
係 KOWLOOn  VETERINARY HOSPITAL 睇開  DR. Amanda Roddam

咁不如用草碎加草粉加水整成波波俾佢食,等佢食番草味野得唔得呢?成碼牙仔有野趙,佢無食草無磨到牙仔唔好架...另外,150ml,真係有啲少,完全食草粉要計兔兔重量去餵,不如你打去9龍問姑娘啦!
all_loving_it 2012-5-15 07:18:50 PM
kakiaks 發表於 2012-5-15 12:37 PM

日日都食萍果?  有無比菜兔兔食?  如果佢腸胃可以食菜, 肝有問題, 食菜對佢好架

問下醫生佢可5可以食草藥3寶, 係牛蒡根, 蒲公英根, 奶薊

係對肝好好既草藥

兔協有得賣, 係膠囊黎, 你問下醫生
all_loving_it 2012-5-15 10:50:23 PM

你兔兔可能好鐘意草粉陣味, 所以將草粉加上草到佢會肯食

而且佢食左草粉一段時間, 所以口味已經習慣左, 你要慢慢幫佢等習慣食返草

草粉同水既比例1:1.5, 要按重量餵

既然有草粉係草上面佢肯食, 敢你先用依個方法等佢層慣食草同可以透過食草磨牙

而肝病同腸胃問題營養補給好重要, 就算佢肯食返草, 但只係食草5夠營養

我屋企有只肝腎貧血既長公主, 佢日日都食緊150ml草粉, 4種草, 干糧, 3種蔬菜共1000克, 草粒同各樣補給品, 藥草, 藥物
kakiaks 2012-5-16 03:29:08 AM
萍果唔係天天都給的~~只要佢乖乖做某動作就有得食~~~

我用左上面ga方法~好似幾好用~

小草粉+多草碎+多水~ 佢就食得好開心~~~

不過我見到佢好似想話中伏了
kakiaks 2012-5-16 03:33:45 AM
死火...我家兔兔自細就只食草....干糧我怕佢又唔食...

4種草!? 邊 4種??? 我明天馬上去買!
貓仔兔 2012-5-16 10:32:41 AM 來自手機
kakiaks 發表於 2012-5-16 03:29 AM
萍果唔係天天都給的~~只要佢乖乖做某動作就有得食~~~

我用左上面ga方法~好似幾好用~

哈!中伏個樣超得意!^^
你可以try try落少啲水,唔用針筒餵,整成粒草粉草碎波(好似魚蛋咁),睇下佢自己食唔食吖...
Dylan 2012-5-16 11:00:36 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 07:18 PM
日日都食萍果?  有無比菜兔兔食?  如果佢腸胃可以食菜, 肝有問題, 食菜對佢好架

問下醫生佢可5可以食草 ...

兔協三寶?!我前幾日上去又唔多見有既?!
Dylan 2012-5-16 12:37:11 PM
你有無比新鮮蔬菜,提升食慾,綠色愈深含鈣愈多,每日比3種新鮮蔬菜,唔同顏色愈好。

蕃茄對肝臟好處多多,當中所含既蕃茄紅素(是胡蘿蔔素的一種),具有多重生物效應,有抗氧化、誘導癌細胞良性分化和凋謝。維他命A、B、C、E(果色愈紅含量愈多),抑制自由基對細胞染色體基因的損壞。蕃茄含有榖胱甘肽,可維護細胞正常代謝,可促進內臟消炎。蕃茄纖維素含量,可促進腸蠕動。

蕃茄既果糖、葡萄糖較高,唔可以食太多.
kakiaks 2012-5-16 03:10:39 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-16 10:32 AM
哈!中伏個樣超得意!^^
你可以try try落少啲水,唔用針筒餵,整成粒草粉草碎波(好似魚蛋咁),睇下佢自己食 ...

E+發現只要D草有草粉味佢就會食~
貓仔兔 2012-5-16 03:38:48 PM 來自手機
kakiaks 發表於 2012-5-16 03:10 PM
E+發現只要D草有草粉味佢就會食~

咁就好喇,食多啲草草,牙仔健康啲,不過如果遲啲因為食草而食少左草粉,要更加留意佢體重,因為草粉好有營養,all loving it好有經驗,因為佢隻兔都有差不多問題,你同佢交流下...另外,睇下你會唔會睇睇多個dr.有多啲意見俾到你點照顧佢,聽聞大圍dr.tiger同9龍dr.ma都對呢方面好有經驗架!^^
kakiaks 2012-5-16 05:08:58 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-16 03:38 PM
咁就好喇,食多啲草草,牙仔健康啲,不過如果遲啲因為食草而食少左草粉,要更加留意佢體重,因為草粉好有 ...

大圍太遠啦

我家兔兔從街汁返黎到E+都一直係9龍睇開~~
(PS:因為9龍E院行個去就得)

其實之前一直都係睇開DR.BATTE   點知佢返左澳洲之後就轉左E生~

DR.AMANDA 感覺上都唔錯~不過最大問題係無法交談   (PS:只怪自己細個唔讀好D英文)

(以)直接PM ALL LOVE IT 煩佢

快速發帖