兔仔食唔食得蕃薯呀??
今日俾佢偷食到蕃薯呀唔知會唔會有事呢?
Dylan 2012-5-16 10:41:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-16 08:23 PM
APD係好快到期, 而家買好似只去到2012年10月

同Oxbow差好遠, 1磅裝去到2013年11月

草粉我無買,益生菌我買咗1盒Bene一Bac粉狀,我bB又介咗糧,都唔知奌比佢食⋯⋯
Dylan 2012-5-16 10:42:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-16 08:23 PM
APD係好快到期, 而家買好似只去到2012年10月

同Oxbow差好遠, 1磅裝去到2013年11月

Oxbox 你起邊樹買?
all_loving_it 2012-5-16 11:38:33 PM
Dylan 發表於 2012-5-16 10:42 PM
Oxbox 你起邊樹買?

我係診所買, 1買就1磅
all_loving_it 2012-5-16 11:40:49 PM
Dylan 發表於 2012-5-16 10:41 PM
草粉我無買,益生菌我買咗1盒Bene一Bac粉狀,我bB又介咗糧,都唔知奌比佢食⋯⋯ ...

溝落水樽比佢得架啦, 可以放12個鐘, 你買左幾大盒
all_loving_it 2012-5-17 12:36:14 AM
Dylan 發表於 2012-5-16 10:13 AM
巨兔Darius每日食12棵紅蘿波,兔兔5係5食得禁多紅蘿波架咩
我朋友話兔兔,狗狗肚仔5舒 ...

正常5會比禁多兔兔食, 可能12棵紅蘿蔔都5係好大一條, 加上巨兔好大只, 由細食到大習慣左, 對佢黎講可能濕濕碎........

外國同香港養兔兔既方法同觀念有差別

有D人兔兔5舒服係會比小朋友食既藥佢地

兔兔又係可以睇中醫, 佢地都係食中藥, 有時比食西藥更見效, 可能保濟丸既成份對兔兔無害同佢兔兔本身係適應所以食左無事

不過, 要有一定膽識先敢有依種嘗試
Dylan 2012-5-17 10:34:04 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-16 11:40 PM
溝落水樽比佢得架啦, 可以放12個鐘, 你買左幾大盒

um......大大盒16oz,四川餓聾d紅貓日日食到成咀白泡果隻,好好笑
阿!日日比佢do好,反正佢5多飲清水,希望佢鐘意啦!
之前blend蕃茄nutrigen膏狀益生菌,blending果時佢都好期待,但係一放低,哄吓哄吓就即刻閃開,其實果隻d味有d似肉乾.我地都5 like
Dylan 2012-5-17 10:48:37 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-17 12:36 AM
正常5會比禁多兔兔食, 可能12棵紅蘿蔔都5係好大一條, 加上巨兔好大只, 由細食到大習慣左, 對佢黎講可能濕 ...

成40幾kg,抱佢5起,壓死我自從中醫學科可以起香港修讀之後,起香港中醫藥係近年先至抬頭,但係良莠不齊,幫狗狗睇既中醫師,多年前都已經略有所聞.不過識睇兔兔既vet都已經5多,中醫師就更加寥若晨星.
你知唔知道要睇Dr Ma既話,就好似排街症敢,到你等到都可能已經......dada mama真係等到心都痛,重焦急過自己入廠阿!
就算同1間clinic剩係得Dr Eric幫bB desex,另1個西人vet唔做.不過Dr Eric好好人,重好有愛心,所以我先無去搵Dr Betty
all_loving_it 2012-5-17 08:58:43 PM
Dylan 發表於 2012-5-17 10:34 AM
um......大大盒16oz,四川餓聾d紅貓日日食到成咀白泡果隻,好好笑
阿!日日比佢do ...

四川餓聾d紅貓日日食到成咀白泡果隻 <-----  你形容好好笑至真

膏狀, 好似餵草粉直接餵入佢個口仔到就得架啦

有肉干味5鐘意正常, 如果有出前一丁味總理會5會好鐘意

all_loving_it 2012-5-17 09:09:52 PM
Dylan 發表於 2012-5-17 10:48 AM
成40幾kg,抱佢5起,壓死我自從中醫學科可以起香港修讀之後,起香港中醫藥係近年先至抬頭, ...

係呀, 40幾kg好鬼重, 總理4.5kg我抱起佢梳毛時間耐都勁攰  佢又好鐘意痴住我, 有事無事都走過黎訓係我個大比到, 如果係40kg可能手都斷

比較出名既獸醫係要等好耐, 大圍Tiger都係, 不過, 我屋企4只兔兔有3只都係要長期睇醫生覆診, 長主公同小填格格1個月都最少要去一次, 佢地都好似等到已經慣左  
Admin 2012-5-17 09:13:55 PM
請勿離題,謝謝合作
KathyChan 2012-5-21 11:53:42 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-17 12:36 AM
正常5會比禁多兔兔食, 可能12棵紅蘿蔔都5係好大一條, 加上巨兔好大只, 由細食到大習慣左, 對佢黎講可能濕 ...

保濟丸...

令我諗起上次我啊B唔食野~ 我帶佢去DR.MA度醫生

個TAXI 司機問....兔兔咩事啊~?

我話佢唔食野啊!!!!

司機話.. : " 唔食野要睇E生架? 我教你啦~~我以前細個養兔仔..

佢唔食野~ 我地用生菜夾D保濟丸比佢食~ 佢就好返LA!  "

我當場呆左

我仲知有人養兔會比紅酒佢飲

同埋幫佢沖涼
all_loving_it 2012-5-22 11:18:03 PM
KathyChan 發表於 2012-5-21 11:53 AM
保濟丸...

令我諗起上次我啊B唔食野~ 我帶佢去DR.MA度醫生

食保濟丸算少事

小兒樂信感X靈都有聽過

兔兔5食野, 好多時係腸胃問題, 消化不良, 個司機覺得食滯左, 而保X丸係醫依方面, 所以比兔兔食

係大陸去動物醫院5方便, 就算附近有, 都未必會去, 好多人都係去買成藥或者比中藥兔兔食, 食完之後兔兔又好返

如果講到沖涼, 係某D情況真係會同兔兔局部沖涼, 好似小赫格格黎既時候有時肚瀉, 好臭, PATPAT附近既毛毛全部係便便, 就一定要沖, 5沖既話, 反而會有問題

養任何小動物, 有5少野係好彈性, 要視乎實際情況去做......

快速發帖