兔仔食唔食得蕃薯呀??
今日俾佢偷食到蕃薯呀唔知會唔會有事呢?
Dylan 2012-5-15 12:25:16 PM
耿係唔食得啦!
蕃薯starch高,糖粉高starch會轉化成糖粉.兔兔腸胃消化唔到,腸道內大量糖粉會產生細菌,形成脹氣,腸停.會很危險架!
不過要視乎佢食咗幾多呢,你要多加留意佢,未來幾個鐘既情況好關鍵.
因兔而異,我朋友養家兔,佢咩都唔比佢食,只係比薯仔,要佢煉牙wor.都有7年命仔,真的好神咧!
Huibi 2012-5-15 05:29:28 PM 來自手機
佢有食草有飲水,但便便細粒左,同成日趴係到,雖然之前都會甘**唔知會唔會有事呢?定而家帶佢睇醫生先呀?
貓仔兔 2012-5-15 06:48:01 PM 來自手機
Huibi 發表於 2012-5-15 05:29 PM
佢有食草有飲水,但便便細粒左,同成日趴係到,雖然之前都會甘**唔知會唔會有事呢?定而家帶佢睇醫生先呀? ...

佢食左幾多蕃薯呀?幫佢按摩下肚仔先,如果有草粉餵啲俾佢食,你可以打去大圍睇急症架...無事就買個心安...
Huibi 2012-5-15 07:52:19 PM 來自手機
食左兩件仔蕃薯,而家睇落就無咩事但係便便少左同細粒左,我有幫佢按摩肚仔呀,但無草粉.而家好乖俾你按佢肚仔,之前唔俾嫁**
貓仔兔 2012-5-15 08:03:04 PM 來自手機
Huibi 發表於 2012-5-15 07:52 PM
食左兩件仔蕃薯,而家睇落就無咩事但係便便少左同細粒左,我有幫佢按摩肚仔呀,但無草粉.而家好乖俾你按佢肚仔 ...

咁你要繼續留意下喇,按摩住肚仔,我隻兔唔舒服都好鍾意人按佢肚仔,仲會lam我,所以可能佢唔多舒服呢!如果無咩好轉都睇睇dr會放心啲,成晚留留長 唔知會點,另佢胃口點呀?有無屋企人可以順便幫你買草粉呢?旺角有得賣架..
happyyuki 2012-5-15 08:33:45 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 12:25 PM
耿係唔食得啦!
蕃薯starch高,糖粉高starch會轉化成糖粉.兔兔腸胃消化唔到,腸道內大量糖粉 ...

哎呀, 自由行既兔兔真係要睇實d*
我地食蕃薯仔幾件都飽飽啦, 何妨兔兔*

不過之前去旅行, 交低忌廉賓去養兔朋友屋企幾日*
佢地D 家兔係會沖涼, 食紅蘿蔔, 食蕃薯, 食粟米.....
佢咁樣法, 之前既兔兔都有7年命*
所以佢都驚訝我既兔兔要特別treatment (佢覺得好特別...)
我唯有係咁麻煩佢唔好咁慷慨咁請兔兔食野, 食我包草食我包糧就得*哈哈
Dylan 2012-5-15 10:51:39 PM
happyyuki 發表於 2012-5-15 08:33 PM
哎呀, 自由行既兔兔真係要睇實d*
我地食蕃薯仔幾件都飽飽啦, 何妨兔兔*

我懷疑家兔既体質係非凡既體質
Dylan 2012-5-15 10:53:53 PM
Huibi 發表於 2012-5-15 07:52 PM
食左兩件仔蕃薯,而家睇落就無咩事但係便便少左同細粒左,我有幫佢按摩肚仔呀,但無草粉.而家好乖俾你按佢肚仔 ...

佢食滯咗,肚仔5舒服,所以乖乖比你按摩
Dylan 2012-5-15 10:57:28 PM
Oh,䉒薯纖維好多架,人食咗都好多gas啦
all_loving_it 2012-5-15 11:03:06 PM
Dylan 發表於 2012-5-15 10:51 PM
我懷疑家兔既体質係非凡既體質

係呀, 家兔好勁架, 我以前細過隔離養既家兔個人比飯佢地食, 仲有比薯仔, 蕃薯, 蛋糕, 有時5舒服仲比人既藥佢食, 2只兔兔都差5多有9歲
all_loving_it 2012-5-15 11:50:29 PM
按正常黎講5可以比兔兔食

因為蕃薯碳水化合物, 蛋白質同糖份太高, 對腸胃5好

不過, 都要視乎個別兔兔, 有某D兔兔就算食左少少都未必有咩不良反應

你留意一下兔兔點樣啦

你今晚比多D菜兔兔食, 蔬菜對中和腸胃中既碳水化合物同糖份有一定作用

同時按摩腹部, 可以增加胃腸蠕動, 將氣體排出體外, 可以舒緩出現腹脹, 胃脹等問題

如果有益生菌都餵比兔兔食, 可以有效抑制蕃薯入面既糖份同蛋白質係腸胃入面滋生害菌, 引起腸胃問題

有時間去買定草粉係屋企, 以防不時之需啦
Dylan 2012-5-16 10:13:36 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 11:03 PM
係呀, 家兔好勁架, 我以前細過隔離養既家兔個人比飯佢地食, 仲有比薯仔, 蕃薯, 蛋糕, 有時5舒服仲比人既 ...
巨兔Darius每日食12棵紅蘿波,兔兔5係5食得禁多紅蘿波架咩
我朋友話兔兔,狗狗肚仔5舒服,都係比保濟丸佢食,重識預份量添
金毛尋回犬感冒,去醫房買小朋友藥,醫房問:幾多歲呀?主人答:7歲
Dylan 2012-5-16 10:15:46 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 11:50 PM
按正常黎講5可以比兔兔食

因為蕃薯碳水化合物, 蛋白質同糖份太高, 對腸胃5好

d草粉好快到期,10/12
all_loving_it 2012-5-16 08:23:03 PM
Dylan 發表於 2012-5-16 10:15 AM
d草粉好快到期,10/12

APD係好快到期, 而家買好似只去到2012年10月

同Oxbow差好遠, 1磅裝去到2013年11月

你只好快D比BB食晒去, 每日食少少當營養補充, 有益無害

快速發帖