近排d天氣又熱又潮濕,bB頭仔d毛毛痴住粒耳屎,清潔咗都唔係幾耐姐.耳仔入面又增厚咗1層耳屎,佢比d耳屎黏到好唔舒服,所以乖乖企定定比我清潔,真係睇少眼都唔得
貓仔兔 2012-5-17 02:11:11 PM
立耳兔都要幫佢洗耳仔架?點洗架?
Dylan 2012-5-17 03:35:33 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-17 02:11 PM

兔兔耳垢,好似初生嬰兒d頭泥敢,1磷1磷,5洗5會甩

http://www.hkrabbit.org/knowledge7_ch.php
兔協:滴1至2滴 olive oil 或 baby oil 於耳朵內,輕輕按摩

Dr Ma:用兔媽既化妝綿(兔兔耳內有毛毛,化妝綿纖維比較幼細,而且5會有1絲絲脫落,如果5係,耳朵痕痕痒痒,就會抗拒 prison break),放入耳朵內,輕輕力向外抹就可以

而我就只用手輕輕按摩,耳垢就會輕鬆脫落

Dylan 2012-5-17 03:40:46 PM

當然要洗!你睇睇佢雙兔腳仔,禁大隻,抓來抓去都只係抓到個耳殼
所以你咪要幫佢一把lor
all_loving_it 2012-5-17 09:17:21 PM

未必一定要, 有部份兔兔好叻, 佢地本能既技巧好好, 而且佢地耳仔分泌5係太多, 所以兔兔自己清潔都無問題

但有某部份兔兔技巧5好, 或者佢本來耳仔分泌較多, 耳垢就會痴係耳仔毛毛較實, 就無法自己完全清潔

敢就要兔爸兔媽代勞
all_loving_it 2012-5-17 09:24:41 PM
Dylan 發表於 2012-5-17 03:40 PM
當然要洗!你睇睇佢雙兔腳仔,禁大隻,抓來抓去都只係抓到個耳殼
所以你咪要幫佢一把lor ...

未必一定要, 有部份兔兔好叻, 佢地本能既技巧好好, 而且佢地耳仔分泌5係太多, 所以兔兔自己清潔都無問題

但有某部份兔兔技巧5好, 或者佢本來耳仔分泌較多, 耳垢就會痴係耳仔毛毛較實, 就無法自己完全清潔

敢就要兔爸兔媽代勞
KathyChan 2012-5-18 12:11:35 PM
我BB唔使幫佢,佢都可以自己洗得好乾淨
Dylan 2012-5-18 12:18:31 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 12:11 PM

佢有大耳朵,幼腳仔咪得lor
KathyChan 2012-5-18 12:32:48 PM
我真係好低能丫,開頭養佢果時見佢係咁R , 仲以為佢有:" 失" : $
貓仔兔 2012-5-18 01:32:35 PM
Dylan 發表於 2012-5-17 03:35 PM
兔兔耳垢,好似初生嬰兒d頭泥敢,1磷1磷,5洗5會甩

http://www.hkrabbit.org/knowledge7_ch.php

按摩耳仔裡面?定係外面耳仔連頭個位呀?咁要隔幾耐/望入去見佢有耳屎至清潔呢?
貓仔兔 2012-5-18 01:35:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-17 09:17 PM
...

我見仔仔佢好勤力架...不過佢係大腳八,等我都留意下佢係咪熟手技工先!我其實笨手笨腳,好驚兔兔周身郁整親佢....
貓仔兔 2012-5-18 01:36:29 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 12:11 PM

你隻兔兔係咪污咀兔呀?佢頭頂毛毛好似我個隻
Dylan 2012-5-18 01:37:26 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-18 01:32 PM
按摩耳仔裡面?定係外面耳仔連頭個位呀?咁要隔幾耐/望入去見佢有耳屎至清潔呢? ...

兩面都按,有時望唔到架,用手向外一按至見到脫落既,原來有好多.
要視乎天氣同兔兔分泌多唔兔,天均1個月左右啦
KathyChan 2012-5-18 05:42:36 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-18 01:36 PM

冇錯~!!! 佢個咀仔隔離有一達黑色既毛毛架

KathyChan 2012-5-18 05:43:36 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-18 01:36 PM

之後D頭髮好長, 可以整到PUNK 頭

快速發帖