1P 幣
想問下幼兔食唔食得小麥粒....
去Q-PETS買野,個sales姐姐sell我買,
其實食唔食得gar?
all_loving_it 2012-5-19 09:41:55 PM

無論係幼兔定成兔都5可以食麥粒, 因為麥粒係穀類, 兔兔腸胃無法消化, 對兔兔腸胃不好, 嚴重會引致腸停

麥粒入面既碳水化合物同蛋白質會改變盲腸中既酸鹼度, 會令惡菌增生, 擾亂消化系統既生物環境, 產生致死既毒素, 引發腸炎同死亡!  

若兔兔一旦腸停, 會無法正常飲食同排便

因而產生脹氣, 做成腹脹, 胃脹, 令兔兔5想食野飲水, 導致脫水同便秘 (即無法排便)

脹氣胃氣既氣體會體內不停打滾, 令兔兔出現肚痛, 胃痛, 腹痛, 嚴重會引發全身基肉痛症

細菌毒素會停留係體內, 而肝臟係負責分解毒素, 增加肝臟既負擔, 對肝臟會做成損害

幼兔既飲食係由牧草, 干糧, 食水組合, 而牧草係主糧

成兔既飲食係由牧草, 蔬菜, 干糧, 食水組合, 而牧草係主糧

兔兔食既干糧應選擇"淨"糧, 而且纖維含量5可以少於22%

任何穀類, 瓜子類, 高蛋白質, 糖份高, 碳水化合物既食物, 會對兔兔既消化系統有不良影響同損害

而寵物店出售各式各樣既寵物零食, 大多含有很高既糖份, 色素同味素, 對兔兔既健康有害無益, 5適合比兔兔食

另磨牙產品, 兔兔既牙仔不停生長, 只要提供足夠既牧草, 係進食既過程, 已經有助兔兔磨牙, 若提供其它磨牙用品比兔兔, 可以選擇草磚, 萍果枝或白樺木等制品即可, 市面上有D干粟米磨牙棒, 有糖份既棒棒, 火山石, 磨牙石, 鹽磚都對兔兔健康5好

對兔兔黎講, 飲食之中最重要係攝取足夠既粗纖維同身體所需營養維生素已經足夠, 亦係最好

身體所需營養維生素係干糧入面已經可以提供!

有時間去多了解有關兔兔正確既資訊, 對兔兔提供正確健康既飲食, 合適既照顧係好重要

Sylvie_Law 2012-5-19 10:13:19 PM

佢仲同我講有好多鈣質...好arm兔仔食!
以後唔去Q-pet 買野了!!!!
happyyuki 2012-5-19 11:02:21 PM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-19 10:13 PM

我都係去開QPET買兔兔野*
佢時不時就會叫我買D SUPPLIMENT俾兔兔*
又話係我D 積分到扣!! 一定要小心揀!!!
mizumi 2012-5-19 11:12:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-19 09:41 PM
無論係幼兔定成兔都5可以食麥粒, 因為麥粒係穀類, 兔兔腸胃無法消化, 對兔兔腸胃不好, 嚴重會引致腸停

麥 ...

我都想知, 因為我見 r 記有自家制蕎麥粒,麥皮等賣, 其實兔兔係咪都唔食得?
all_loving_it 2012-5-20 12:39:06 AM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-19 10:13 PM

好坦白講, 有養兔兔好多年既人都未必一定知道兔兔食咩會有危險

亦5一定知道食依d對兔兔腸胃5好, 係好多人心目中認為都係天然野無問題掛

而且好好營養, 以為對兔兔好

有d兔友比Oxbow Oat Hay兔兔食, 依只燕麥草草上面都係有麥粒

會以為兔兔可以食, 就比兔兔食埋草上既麥粒, 食多左就出現腸胃問題,

個sales可能都未必真正了解兔兔食左有問題, 二黎佢個職位責任係sales

說實在重點并5係你去邊買野, 重要係自己有個正確既認知

亦係養兔兔本來應有既責任

all_loving_it 2012-5-20 12:41:10 AM
mizumi 發表於 2012-5-19 11:12 PM
我都想知, 因為我見 r 記有自家制蕎麥粒,麥皮等賣, 其實兔兔係咪都唔食得? ...

都係5食得
Sylvie_Law 2012-5-20 07:51:27 PM
我上網search到有人種小麥草比兔仔食,其實有冇害同幼兔食唔食得gar?.?
all_loving_it 2012-5-20 08:49:43 PM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-20 07:51 PM
我上網search到有人種小麥草比兔仔食,其實有冇害同幼兔食唔食得gar?.?

小麥草可以當零食比腸胃健康既成兔食, 每次最多食10條長度不超出10CM既大小份量, 次數最多兩星期到1次

小麥草既蛋白質含量相當高, 對腸胃5好既兔兔5適合食, 有機會引起腸胃問題

新鮮既牧草, 蔬果5建議比幼兔食用

若想提供其它草比兔兔, 可以選擇 :

OXBOW ORGANIC MEADOW HAY (有機牧草) -
依只草入面有好多種牧草, 每日比一小汁已經可以提供足夠既營養
但入面有ALFAFA, 如果比幼兔食既話, 就要減少平日餵依開A草既份量,
若係成兔要先將入面既ALFAFA挑出, 5好比兔兔食

OXBOW ORCHARD GRASS HAY (果樹草)

APD MOUNTAIN HAY (高山草)
all_loving_it 2012-5-20 08:58:08 PM
happyyuki 發表於 2012-5-19 11:02 PM
我都係去開QPET買兔兔野*
佢時不時就會叫我買D SUPPLIMENT俾兔兔*
又話係我D 積分到扣!! 一定要小心揀!!! ...

你做得好正確

如果要比兔兔食咩補給品, 藥草之類最好先向醫生查詢

兔兔如果係無咩事, 健健康康只需要比足夠質量好既干草, 蔬菜同干糧, 食水就已經好好, 5洗特別再比其它野, 比返兔兔本來應該食既野就係對佢最好

我屋企既兔兔, 要比咩佢地食之前一定問醫生
Sylvie_Law 2012-5-21 09:38:36 PM
其實Q-pets 質數真係有d差...不過都要怪我冇細心check, 佢包兔糧原來穿lone...
好彩我d兔仔BB未拎得如果唔係食死佢地

快速發帖