今早,

已經發現傻豬豬左眼

有條唔知係草,定分祕物!

用濕海棉抹過,但唔成功!

仲有什麼辦法處理?

深紅蒼月 2012-5-21 09:42:57 PM
我上次見這情況都是用濕海棉抹 但都是不成功 但其後仔牠開合多幾次眼會貼在眼邊 在抹出來 應該是草碎來的
Dylan 2012-5-21 09:55:45 PM
前日有奌白奌,我抺出來,唔成功,最後吹咗幾次,吹到眼角,再整走。
kwan104kwan 2012-5-21 10:04:44 PM
好擔心呀!

條草貼住眼球游來游去!

抹唔走!吹唔走!

好怕走去眼球入面!

all_loving_it 2012-5-21 11:11:15 PM
kwan104kwan 發表於 2012-5-21 10:04 PM
好擔心呀!

條草貼住眼球游來游去!

如果發現兔兔眼仔有異物 (包括毛毛, 草碎), 都5可以直接敢抹走, 因為兔兔眼球好脆弱, 好易整傷, 特別係部份淚液分泌不足既兔兔

我認識有個兔友之前就曾經見到兔兔眼仔有草碎之類, 就係直接同佢抹同佢吹想整走佢, 草碎後尾就去到近眼蓋地方, 佢再用海綿, 草碎的確係整左出黎, 但第2日眼仔開始出現問題, 整傷左, 佢去睇醫生, 結果老虎話兔兔係比異物整親而且淚液分泌不足, 所以出現問題

如果需要清除眼仔入面既異物, 應先用微量既生理鹽水滴入需要清潔既眼球, 若異物沖不出來, 再用沾有生理鹽水既棉簽或化妝棉輕力將異物黏出, 完成後, 可以用清潔既棉花球或化妝棉將眼仔位置擦乾, 保持毛髮干爽避免潮濕
all_loving_it 2012-5-21 11:11:42 PM

如果發現兔兔眼仔有異物 (包括毛毛, 草碎), 都5可以直接敢抹走, 因為兔兔眼球好脆弱, 好易整傷, 特別係部份淚液分泌不足既兔兔

我認識有個兔友之前就曾經見到兔兔眼仔有草碎之類, 就係直接同佢抹同佢吹想整走佢, 草碎後尾就去到近眼蓋地方, 佢再用海綿, 草碎的確係整左出黎, 但第2日眼仔開始出現問題, 整傷左, 佢去睇醫生, 結果老虎話兔兔係比異物整親而且淚液分泌不足, 所以出現問題

如果需要清除眼仔入面既異物, 應先用微量既生理鹽水滴入需要清潔既眼球, 若異物沖不出來, 再用沾有生理鹽水既棉簽或化妝棉輕力將異物黏出, 完成後, 可以用清潔既棉花球或化妝棉將眼仔位置擦乾, 保持毛髮干爽避免潮濕
all_loving_it 2012-5-21 11:12:11 PM
深紅蒼月 發表於 2012-5-21 09:42 PM
我上次見這情況都是用濕海棉抹 但都是不成功 但其後仔牠開合多幾次眼會貼在眼邊 在抹出來 應該是草碎來的 ...

all_loving_it 2012-5-21 11:18:28 PM
Dylan 發表於 2012-5-21 09:55 PM
前日有奌白奌,我抺出來,唔成功,最後吹咗幾次,吹到眼角,再整走。

如果發現兔兔眼仔有異物 (包括毛毛, 草碎), 都5可以直接敢抹走吹走, 因為兔兔眼球好脆弱, 好易整傷, 特別係部份淚液分泌不足既兔兔

syt174698 2012-5-21 11:29:07 PM
kwan104kwan 發表於 2012-5-21 10:04 PM
好擔心呀!

條草貼住眼球游來游去!

你有無生理鹽水,同佢沖下隻眼仔,你無既話,我比你,你都係住係天水圍,是嗎??
kwan104kwan 2012-5-23 12:40:29 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-21 11:11 PM
如果發現兔兔眼仔有異物 (包括毛毛, 草碎), 都5可以直接敢抹走, 因為兔兔眼球好脆弱, 好易整傷, 特別係部份 ...

感激你的指導!

咋晚,

我用左無菌的水,

用海棉抹眼,

唔知點解居然得左!

當時正計劃換衫帶佢睇醫生!

好好彩!

今日檢查數次,

隻眼都無異樣!
kwan104kwan 2012-5-23 12:42:54 AM
syt174698 發表於 2012-5-21 11:29 PM
你有無生理鹽水,同佢沖下隻眼仔,你無既話,我比你,你都係住係天水圍,是嗎?? ...

感激你無私的幫忙!

早上抹左好耐都唔得!

但當晚問完你們後,

突然,得左!

有驚無險!
all_loving_it 2012-5-23 12:49:26 AM
kwan104kwan 發表於 2012-5-23 12:40 AM
感激你的指導!

咋晚,

不用客氣, 兔兔無事就好!

你係咪用無菌水沖左先抹?
kwan104kwan 2012-5-23 12:54:39 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-23 12:49 AM
不用客氣, 兔兔無事就好!

你係咪用無菌水沖左先抹?

我係決定抹多兩下就換衫,

去24小時疹所睇獸醫!

點知就係眼頭位,

走左半條出黎啦!

all_loving_it 2012-5-23 12:59:13 AM
kwan104kwan 發表於 2012-5-23 12:54 AM
我係決定抹多兩下就換衫,

去24小時疹所睇獸醫!

條草可能見你禁擔心, 5好意思5出黎, 仲要去同兔兔睇急診

你快d"謝草濃恩"
kwan104kwan 2012-5-23 10:10:15 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-23 12:59 AM
條草可能見你禁擔心, 5好意思5出黎, 仲要去同兔兔睇急診

你快d"謝草濃恩" ...

我怕條草搞到佢隻眼發炎敏感!

雖然唔知會唔會!

快速發帖