1P 幣
兔兔係咪好難養
佢會唔會夜晚咬個*龍*架?
all_loving_it 2012-5-26 04:35:01 AM
smallpotatofung 發表於 2012-5-23 11:18 PM
你地好似講得誇張咗少少, 我都養緊一隻, 二年lu,
平有平養姐, 主要都係 主糧 同 草,  其它小食 生果或菜菜 ...

5係呀, 1個月$100都5洗......

侏儒兔1個月最少都食差5多6磅草, 當1次過買22磅既MOMI草$398, 拆返開計草就最少都$100有多,

兔兔墊材日日換, 當用最平既粗木屑, 起碼都幾十蚊

菜$10都5洗???  每日2杯250ML份量, 每日當你比一種菜, 都要$2, 一個月起碼$60或以上

仲有兔糧

侏儒兔係細種兔, 已經係食得最少, 按侏儒兔黎講1個月最少都二百幾, 如果係比較大只既兔兔, 根本開支比依個金額多

未計兔兔5舒服睇醫生既醫藥費, 睇1次醫生最少都五六百, 而且未必睇1次就好, 好多時起碼要睇兩三次, 依D都係開支亦係養兔兔必需可以負擔得起

你養兔兔一個月$100都5洗, 真係好想知道你一日比幾多草兔兔食, 比咩牌子

兔兔5可以食兔糧當主糧, 干牧草先係主食, 若比過量干糧兔兔食, 對佢身體係極之5好
小黑與我 2012-5-26 11:04:18 AM 來自手機
smallpotatofung 發表於 2012-5-23 11:18 PM
平有平養姐, 主要都係 主糧 同 草,  其它小食 生果或菜菜 ...

一個月先食十蚊菜??? 你係咪自己種草同菜架,咁抵嘅XD
Dylan 2012-5-26 01:11:24 PM

唔係馬!$100 都唔洗,你自己種菜,係野外摘草牙!
木碎至平都 $10 啦
阿 b 上次睇醫西生都 $900 啦
Dylan 2012-5-26 01:14:36 PM
兔爸 dada 個鄰居真係晚晚放兔係公園食草架
smallpotatofung 2012-5-27 04:59:39 AM
moni 草2 nd cut
如果兔兔有事, 會去問竉物店店主, 店主好好人,同埋間鋪開咗七年,
所以對兔兔認識非常了解, 我連睇醫生錢都省番,
咁, 你地話係咪一D都唔貴呢
Dylan 2012-5-27 12:40:53 PM
smallpotatofung 發表於 2012-5-27 04:59 AM
如果兔兔有事, 會去問竉物店店主, 店主好好人,同埋間鋪開咗七年,
所以對兔兔認識非常了 ...

例如咩5舒服,之後又奌醫呢!?
貓仔兔 2012-5-28 11:13:11 AM 來自手機
smallpotatofung 發表於 2012-5-27 04:59 AM

又一隻患病得唔到適當治療嘅兔兔,真係好可憐...

一個月用一百大元...唉...Momi 草$138都只有5.5磅,一個月都食唔到一包,到底你俾多野隻兔食?你頭像隻兔係賓尼,我好懷疑佢其實三餐都得唔到溫飽...養寵物講到好似去街市格價咁巿,有病又唔帶佢睇獸醫,你點解要養呢?我諗你無視左兔兔好多真正需要...得閒睇多啲兔兔寶典啦,養兔唔係咁架,趁兔兔只有兩歲,而家改都唔遲,唔好搞壞佢身子呀..

仲有個店主賣兔渣,啲兔會留長時間咩?當然我唔否定坊間有偏方去醫兔,但係未必一定可以斷岩症...因為佢地唔係獸醫...開左七年就會好了解兔兔?咁唔使考獸醫啦,個個去開間寵物咪得囉...

另外,我想問...你其實係咪就係個店主呀?100一個月....我真係唔明點用,如果你講係美金,咁我就誤會左你喇!

你養得佢,希望你負責任啦,你媽咪見你病,都會帶你睇醫生,唔會問個養左小朋友七年嘅人點可以救返佢個仔囉...
貓仔兔 2012-5-28 11:19:22 AM 來自手機
Dylan 發表於 2012-5-27 12:40 PM
例如咩5舒服,之後又奌醫呢!?

又一隻患病得唔到適當治療嘅兔兔,真係 好可憐...
all_loving_it 2012-5-28 07:11:48 PM
Dylan 發表於 2012-5-26 01:14 PM
兔爸 dada 個鄰居真係晚晚放兔係公園食草架

我都真係聽過有人係敢樣  
all_loving_it 2012-5-28 07:53:40 PM

我5知兔兔係你心目中到底係咩? 係你親人?  你朋友?  定係你有時間就理下佢?  

我見你頭像有2只賓尼兔, 但你又話養左1只有2年, 敢仲有一只兔兔去左邊呢?

一包5.5磅既Momi 2nd, 按兔兔實際需要根本1個月5夠食, 賓尼兔閒閒地都起碼食2, 3包至夠, 而且2nd cut既千維含量少, 5好話兔兔食5飽要捱餓, 連佢本身每日需要既營養同千維維持佢既健康都得5到

或者你根本用寵物店既方式去養你既兔兔, 每日限制食1個草球5夠既草, 佢5舒服就自己比藥佢食, 好就好, 5好都無同佢睇醫生

或者你所講寵物店養左7年兔兔佢真係好好人, 但要知道好人并5代表可以醫好有病既兔兔, 係兩回事, 佢就算再有經驗都好, 兔兔有病并5表示5需要去睇醫生, 接受正確既治療

兔協一年接收既兔兔好多, 佢地照顧兔兔好有經驗, 亦長期有照顧5少健康問題既兔兔, 我相信比你所講養左7年兔兔寵物店既人更有經驗, 認知一定更多, 如果兔兔有事, 兔協都會同兔兔去睇醫生, 5係靠自己醫

無可否認, 養兔兔係平有平養, 你未必一定要比佢食最貴最好, 用最好, 但最基本係要比到佢生活上實際所需, 可以比佢食得飽, 食得健康, 5舒服會同佢睇醫生, 得到合理既治療

你問我地你養兔兔係咪話一d都5貴
我只可以同你講, 你係一d都5貴, 但同時你既方式同心態係完全5正確
貓仔兔 2012-5-28 10:41:50 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-28 07:53 PM
我5知兔兔係你心目中到底係咩? 係你親人?  你朋友?  定係你有時間就理下佢?  

我見你頭像有2只賓尼兔,  ...

有一隻我估係死左,我記得睇過佢有個post話隻兔唔食野,叫人答佢點做,都唔係即刻帶兔睇獸醫,之後隻兔兔死左,我今朝搵到呢個post
http://petkd.net/thread-21239-1-1.html
兔兔死左第日,佢出post想領養第隻賓尼
http://petkd.net/thread-21244-1-1.html
生命對於佢到底係咩?反正又唔使睇獸醫又省一筆,領養唔使$又省一筆,兔兔會做得意動作去令佢開心,佢又俾咩兔兔呢?個post係去年11月出的,何來有養兔兩年呢?咁如果兔兔成日都食唔飽,其實算唔算虐畜呢?
佢所講養兔要有愛心,到底佢啲愛心係邊呢?佢自己做過咩,佢自己知囉...
all_loving_it 2012-5-29 10:05:08 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-28 10:41 PM
有一隻我估係死左,我記得睇過佢有個post話隻兔唔食野,叫人答佢點做,都唔係即刻帶兔睇獸醫,之後隻兔兔 ...

或者對佢而言, 兔兔5係一條生命, 只係令佢開心既工具同係佢既表現嘉賓而已

佢大概2年前開始養2只兔兔, 其中一只已經死左, 而家就淨返1只, 佢用依種方式養兔兔, 兔兔死係意料之內

有可能佢出post想領養返一只, 不過, 無再領養到

兔兔有5舒服5去睇醫生已經夠慘, 平時仲係要捱餓, 佢本身都5覺得有問題, 仲以為好叻敢, 真係好過份, 離晒大普

5知係法律上面有無扣成虐畜罪, 但事實上兔兔已經受到虐待, 已經非人道對待

得罪都要講句, 佢真係5好再去殘害兔兔, 5好令兔兔係惡夢之中渡過悲慘既一生
all_loving_it 2012-5-29 10:23:20 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-28 10:41 PM
有一隻我估係死左,我記得睇過佢有個post話隻兔唔食野,叫人答佢點做,都唔係即刻帶兔睇獸醫,之後隻兔兔 ...

養咩寵物都好, 如果佢5舒服5打算同佢睇醫生或者平日連佢生活所需都比5到, 真係5好養

我個人認為依類論壇只係比大家兔友互相交流各種經驗同分享兔兔既趣事

或者, 兔兔有問題可以做既應急措施, 但絕對5可以因為兔兔健康問題. 單靠依度提出問題, 等其它兔友回答而希望5需要同兔兔去接受治療

兔兔有事一定要去睇醫生, 依度大家所講只係一個意見或者類似既經驗分享

就算係一個有經驗獸醫, 都5可以完全單靠空中文字黎診斷, 都係要同兔兔做臨床檢查再配合正確既處方治療先可以醫好兔兔
貓仔兔 2012-5-29 01:14:11 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-29 10:05 AM
或者對佢而言, 兔兔5係一條生命, 只係令佢開心既工具同係佢既表現嘉賓而已

佢大概2年前開始養2只兔兔,  ...

佢咁養法,真係情願佢可以俾一個真心愛兔嘅人去領養佢隻兔...店主肯幫佢,可能都係出於同情隻兔,有個咁嘅主人...
真係好希望佢可以快趣醒悟,尊重生命,照顧好兔兔...唉...我好同意你話上黎呢度係攞多個意見,分享經驗,急嘅時候,係好應該立即睇dr.,尤其是嗰啲叫日西救命嘅情況...
all_loving_it 2012-5-29 01:44:49 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-29 01:14 PM
佢咁養法,真係情願佢可以俾一個真心愛兔嘅人去領養佢隻兔...店主肯幫佢,可能都係出於同情隻兔,有個咁 ...

我都好希望佢會早日醒悟, 5好再敢樣落去

事實上, 如果兔兔有事, 情況緊急, 就拿拿聲去睇醫生先係解決方法, 5係係到叫救命都無用

快速發帖