兔兔好難養?

carebears 發表於 2012-05-22 00:56|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
兔兔係咪好難養
佢會唔會夜晚咬個*龍*架?
all_loving_it 2012-5-22 01:31:23 AM

養兔兔比養其它小動物難

有部份兔兔係會日頭或夜晚咬籠, 亦有機會將草架同食物碗咬起擲黎擲去, 推黎推去

亦每日需要花一定時間佢打理同照顧兔兔

5可以24小時都將兔兔困係籠到, 最少每日比佢自由走動4個鐘

兔兔有好多便便尿尿, 便便可以話係食幾多”ALL”幾多, 佢既便便同墊材要日日清理

如果兔兔係長毛兩日要梳1次毛, 如果係換毛期間, 每日都要梳, 短毛亦要3日梳一下

兔兔換毛期間, 毛毛有可能會周圍飄

兔兔既指甲亦需要定期修剪

兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 需要一定耐情同佢互相溝通, 亦要包容佢既一切

兔兔好敏感好易有壓迫感, 所以5可以用打鬧方式去對待

係佢心情5好, 發脾氣, 或者無端端DUM地DUM籠都有

有D兔兔既防衛心同保護意識比較強或佢嬲既時候, 有可能會咬人, 抓人

有部份兔兔5鐘意去指定地方大小異便, 就算用儘所有方法, 係佢出黎活動既時間周圍尿尿便便

有可能會周圍咬野

但亦有部份兔兔好聽話, 個性好溫馴亦有

如果兔兔5舒服, 一定要去睇醫生, 有時睇1次都5好, 醫療費由幾百至過萬都有

你可以上去兔協個網頁睇下有關兔兔既行為習性, 生活需要同其它資料, 入面有幾多資料, 去睇兔兔寶典都可以

兔協網址 : http://www.hkrabbit.org/knowledge1_ch.php

Dylan 2012-5-22 12:06:58 PM
樓主,你係唔係學生?!
你要考慮一下,能不能負擔兔兔既醫療費用,冷氣費,生活費,等等.兔兔平均有7-8年壽命,有兔兔友抱兔兔睇脷底生瘡,2個月已經花上$8200.又要定期check up除咗金錢以外,重要附出相當既時間同心機,而且亦得到家人既認同.如果家人唔鐘意兔兔,尢其係父母,問題就大喇,單係開冷氣比兔兔都會爭執不休.首先要有哩4個條件,先至適合養兔兔.有兔兔友既家人對兔兔既醫療費開支有微言.手術後同有病既時候,兔奴睇少一眼都唔得,真係諗起都想哭有兔兔友既爸爸日日都話兔兔好嗅嗅,其實兔兔友已經連旦旦都抹埋,邊有嗅味,兔兔友真係好煩惱.

不似貓貓狗狗,兔兔無聱帶,貓貓狗狗有要求會叫,狗狗會陪你出街玩.兔兔唔會比你抱住睇電視,兔兔只係一個小朋友,你要日日留意佢,食飽飽未,係唔係凍凍,有無熱熱,飲咗水未,開唔開心,肚仔有無痛,食完菜菜未要抹咀仔喇.兔兔愛自由,鐘意躲貓貓唔比你見到,但又好想你係屋企陪佢.
貓仔兔 2012-5-23 01:21:30 PM
兔兔真係幾難養,我覺得要有好多錢至可以頤養佢至天年,你要好好考慮未來11年有無恆心,經濟能力,愛心同時間至好養呀,如果家人有皮膚鼻敏感都唔好養,會家嘈屋閉,到最後,兔兔會成為犠牲品
all_loving_it 2012-5-23 01:57:53 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 01:21 PM
兔兔真係幾難養,我覺得要有好多錢至可以頤養佢至天年,你要好好考慮未來11年有無恆心,經濟能力,愛心同時間至 ...

同意

我最近係其它論壇都見到有2-3個人出post比人領養兔兔, 有2個係因為屋企人敏感問題5可以再養, 所以真係要考慮清楚......

我男朋友話, 我地兩個要比心機搵錢, 5係點養到4只化骨龍

如果兔兔無病無痛還好, 如果真係有咩5舒服, 醫藥費就肯定

仲要諗埋同預先計劃點安排

因為兔兔5舒服好多時要儘快去同佢睇醫生, 5可以話等人放假至去, 亦5可以等得閒先, 如果有做野, 係咪可以即時安排請假去同兔兔睇醫生, 睇完醫生, 係咪可以有時間照顧兔兔都好重要

有時為左照顧兔兔真係成晚都5無咩點訓, 好似我小填格格前主人因為飼養不當, 佢腸胃好大問題, 比正常兔兔郁得慢, 所以日日最少要同佢按腹部3粒鐘, 刺激佢腸胃蠕動, 仲要人工餵食, 用聽筒聽佢個胃同腸係咪正常蠕動..........
Dylan 2012-5-23 03:15:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-23 01:57 PM
同意

我最近係其它論壇都見到有2-3個人出post比人領養兔兔, 有2個係因為屋企人敏感問題5可以再養, 所以 ...

我始終認為,如果經濟唔許可,養小露寶,金魚簡單得多.體型又細,唔需要大地方.

兔爸mama個朋友,養1隻狗,單係1生既醫藥費都已經要10幾萬,而哩個數字,已經係好多人夢寐以求,買蝸居既首期.

其實我想講,養寵物係富貴既興趣,無錯.除非呢個世界無vet呢個行業.單係食,食得幾多$丫!最多咪1千幾百.醫療費真係無底深潭.

養小朋友無論供書教學定係醫療,政府都有資助,課外活動,豐儉由人,養兔兔,每樣都無得慳丫.兔兔,的而且確係奢侈品.
all_loving_it 2012-5-23 03:22:08 PM
Dylan 發表於 2012-5-23 03:15 PM
我始終認為,如果經濟唔許可,養小露寶,金魚簡單得多.體型又細,唔需要大地方.

兔爸mama個朋友, ...

我好同意你既講法, 如果係經濟, 環境同時間5許可真係5好養......

的而且確養兔兔係無得慳......

如果係能力不足, 條件5具足既情況下, 亦5好選擇去養

all_loving_it 2012-5-23 03:25:15 PM
Dylan 發表於 2012-5-23 03:15 PM

兔爸mama個朋友, ...

有5少人養左兔兔之後, 先發覺好多野係超乎佢想像, 包括照顧佢地需要既時間, 精神, 心血同洗費
Dylan 2012-5-23 03:30:59 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 01:21 PM
兔兔真係幾難養,我覺得要有好多錢至可以頤養佢至天年,你要好好考慮未來11年有無恆心,經濟能力,愛心同時間至 ...

係吵!係吵!
我以前養龍貓,但係屋企人全部都無鼻敏感,mama成日都鬧我:佢地禁多毛
dada話我: 佢地沖涼果d塵,我咪吸晒
我唔係主場,無話可說
Dylan 2012-5-23 03:40:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-23 03:25 PM
有5少人養左兔兔之後, 先發覺好多野係超乎佢想像, 包括照顧佢地需要既時間, 精神, 心血同洗費 ...

係呀!係呀!
我抱住阿b,兔爸同阿b抹腳仔d尿漬果時,都會有微言架.禁我就問佢:你你你dada mama第時老咗既時候,要你幫佢抹身,你會唔會鬧佢呀?!佢聽到之後就無再ee umum
all_loving_it 2012-5-23 04:58:48 PM
Dylan 發表於 2012-5-23 03:40 PM
係呀!係呀!
我抱住阿b,兔爸同阿b抹腳仔d尿漬果時,都會有微言架.禁我就問佢:你你你dada m ...

你依個答覆實在太妙......

真係勁

Dylan 2012-5-23 05:07:21 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-23 04:58 PM
你依個答覆實在太妙......

真係勁

貓仔兔 2012-5-23 09:27:38 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-23 01:57 PM
同意

我最近係其它論壇都見到有2-3個人出post比人領養兔兔, 有2個係因為屋企人敏感問題5可以再養, 所以 ...

見到兔兔可愛,無諗清楚一時衝動去養,最後慘嘅係兔兔,雖然可能個主人都唔想落得咁下場,但係最終被遺棄,疏忽照顧嘅,都係兔兔,如果兔兔有咩事,我真係好擔心之餘仲會快點帶佢睇dr.,因為佢只有我地兔奴,無第個!
smallpotatofung 2012-5-23 11:18:24 PM
你地好似講得誇張咗少少, 我都養緊一隻, 二年lu,
平有平養姐, 主要都係 主糧 同 草,  其它小食 生果或菜菜, 十蚊都唔洗,
最重要係有愛心, 耐 牲. 好易養架
佢好可愛, 成日做d攪笑的動作, 對住佢, 人都開心咗好多
一個月一百蚊都唔洗
貓仔兔 2012-5-23 11:47:10 PM 來自手機
smallpotatofung 發表於 2012-5-23 11:18 PM
你地好似講得誇張咗少少, 我都養緊一隻, 二年lu,
平有平養姐, 主要都係 主糧 同 草,  其它小食 生果或菜菜 ...

點會呀?草都唔只100啦???另外,我地講嘅係佢醫療問題,佢老左好多兔兔可能有肝腎病,要使好大筆$架,呢啲都係考慮因素...
而且家人心理同身體可唔可以接受兔兔都係好重要問題黎...
糧唔係兔兔主食,草至係呀!每日食佢兩個身咁大嘅草wor...100一個月邊夠....

快速發帖