覺得呀兔好悶,食瞓拉伏,有時同我地來回跑步,有咩可以安全俾佢玩呢?我怕佢自己一個成日咬圍欄,牙仔遲早出事呀........
dorisliu520 2012-5-24 12:17:33 AM
我隻兔仔好百厭,剛剛來到我家,不敢俾他周圍走,前日走咗去sofa 底,搵咗我好耐
Dylan 2012-5-24 10:06:01 AM
dorisliu520 發表於 2012-5-24 12:17 AM
我隻兔仔好百厭,剛剛來到我家,不敢俾他周圍走,前日走咗去sofa 底,搵咗我好耐 ...

佢咬唔咬sofa架,
我阿b咬到張sofa體無完膚,想換新張sofa都唔敢
dorisliu520 2012-5-24 03:14:55 PM
佢唔咬嘢,好好喎,不過我張SOFA 係彈出嚟嗰啲,成日驚佢係下面俾啲鐵枝整親。
我覺得佢好悶呀,佢唔係成日出嚟玩,一日兩次,我係屋企先放佢出嚟。個籠放咗草架,廁所,食物兜,都冇咩位放玩具
all_loving_it 2012-5-24 03:59:41 PM
Dylan 發表於 2012-5-23 03:22 PM
吓,自由兔都咬籠敢啖定,唔自己搵細藝,會悶d,敢你比玩具佢,會唔會都唔玩架?! ...

放養既兔兔都會咬籠, 太無聊, 發牙癢, 有時太悶

有部份兔兔發洩會搵敢野咬, 應該搵返D同個籠差5多質感比佢玩會好D, 好似無染色既柳枝, 滕籃之類可能都可以
all_loving_it 2012-5-24 04:12:33 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 02:50 PM
佢係無玩具玩嘅小朋友....

我比兔兔既玩具有好多
厚紙箱 (有好多個孔比兔兔捐來捐去), 厚紙筒, 係筒上面整左2-3個孔 (入面塞左佢地最鐘意既草), 入面有噹噹既草球, 木球, 有噹噹既木球, 好多5同大小型狀味道既木頭木枝木塊, 隊道, 屋仔, 草墊, 床仔, 跳台, 木制跳望台 (有爬梯可以比兔兔行上去, 上到去有地方比佢休息), 天然干松果, 無染色既滕藍, 滕制品, 柳木制品, 迷宮, 磨甲板, 干草做既掃把, 劍麻玩具......  仲有好多

有部份兔兔發洩會搵敢野咬, 應該搵返D同個籠差5多質感比佢玩會好D, 好似無染色既柳枝, 滕籃之類試下
all_loving_it 2012-5-24 04:19:50 PM
yingxbb 發表於 2012-5-23 02:21 PM
我都好想買D玩具比兔兔玩丫...
有咩建議??

我比兔兔既玩具有好多

厚紙箱 (有好多個孔比兔兔捐來捐去), 厚紙筒, 係筒上面整左2-3個孔 (入面塞左佢地最鐘意既草), 入面有噹噹既草球, 木球, 有噹噹既木球, 好多5同大小型狀味道既木頭木枝木塊, 隊道, 屋仔, 草墊, 床仔, 跳台, 木制跳望台 (有爬梯可以比兔兔行上去, 上到去有地方比佢休息), 天然干松果, 無染色既滕藍, 滕制品, 柳木制品, 迷宮......  仲有好多

all_loving_it 2012-5-24 04:27:42 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 06:23 PM
我都有聽過兔兔咬野整到牙根,所以想搵啲安全嘅,等我地出街時俾佢玩!^^ ...

如果選擇兔兔玩具, 木質既話, 選擇白楊木, 白樺, 萍果木, 柳木, 滕, 草既材質比較好, 以無染色為要

紅木對兔兔黎講5好
all_loving_it 2012-5-24 04:54:12 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-23 07:53 PM
你就好啦,可以用abc膠,兔兔係迷戀膠怪,佢會咬爛日西啲膠架...佢連拖鞋,遙控器都唔會放過==" ...

我都有用ABC膠墊鋪地比佢地, 但我就加左個帆布套套住ABC膠

雖然暫時未見過佢地有咬膠既興趣, 但怕佢地突然走去咬, 吞左落肚就大件事, ABC膠墊既質感QQ地, 有部份兔兔好鐘意
all_loving_it 2012-5-24 05:00:10 PM
dorisliu520 發表於 2012-5-24 03:14 PM
佢唔咬嘢,好好喎,不過我張SOFA 係彈出嚟嗰啲,成日驚佢係下面俾啲鐵枝整親。
我覺得佢好悶呀,佢唔係成日 ...

你可以搵D可以吊起籠頂既玩具比佢地, 5會佔好多地方

我都有部份玩具係掛起籠頂比佢地玩, 好似, 萍果木串, 草球 (入面有噹噹), 亦可以搵D可以塞草入去, 磨抓板 (固定係籠既其中一邊)

兔兔可以頂頂下, 如果係有噹噹入面, 頂頂下會有聲, 有部份兔兔好鐘意

磨抓板可以比佢地用前腳抓抓

有D細藝, 5係真係好悶
dorisliu520 2012-5-24 11:08:45 PM
磨抓板 是否可以磨短指甲呢其實
yingxbb 2012-5-25 09:53:26 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-24 05:00 PM
你可以搵D可以吊起籠頂既玩具比佢地, 5會佔好多地方

我都有部份玩具係掛起籠頂比佢地玩, 好似, 萍果木串 ...

磨抓板係咩樣GA??
我隻兔兔一放籠出黎就不斷抓地板-.-!!
幫佢檢查D指甲又唔係太長.....
貓仔兔 2012-5-25 01:10:36 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-24 04:54 PM
我都有用ABC膠墊鋪地比佢地, 但我就加左個帆布套套住ABC膠

雖然暫時未見過佢地有咬膠既興趣, 但怕佢地突 ...

我隻兔係超級鍾意,所有有膠嘅都唔會放過!而且咬得超快,睇黎我要物識D玩具俾佢,等佢無咁無聊至得!
all_loving_it 2012-5-26 12:32:34 AM
yingxbb 發表於 2012-5-25 09:53 AM
磨抓板係咩樣GA??
我隻兔兔一放籠出黎就不斷抓地板-.-!!
幫佢檢查D指甲又唔係太長..... ...

兔兔抓地抓籠底或牆壁, 有可能係因為指甲過長, 想將指甲磨短, 但更多時候係由於兔兔天性, 亦係玩耍同用黎減輕壓力既方法

磨抓板可以DIY, 亦有現成可以買, 材質亦有幾種

1) 木質
2) 劍麻

3) 一面麻質, 另一面係瓦通纸

一般賣寵物用品店就可以買到, 賣貓狗既用品店為好, 有5同既大細, 型狀同材質

兔兔天性鐘意好奇, 鐘意咬野, 特別對新奇既物件

而部份劍麻同麻質既磨甲板有D係染色 - 彩色, 建議儘可能買原色為好

另有部份係有香味, 磨抓板上面所散發既香味係由於加入香精, 依類化學物品對兔兔呼吸系統無益, 所以儘可能選擇無味為好
all_loving_it 2012-5-26 12:34:21 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-25 01:10 PM
我隻兔係超級鍾意,所有有膠嘅都唔會放過!而且咬得超快,睇黎我要物識D玩具俾佢,等佢無咁無聊至 ...

係呀, 玩具對兔兔黎講好緊要, 可以有效維持兔兔心理健康
all_loving_it 2012-5-26 12:47:38 AM
dorisliu520 發表於 2012-5-24 11:08 PM
磨抓板 是否可以磨短指甲呢其實

磨抓板係有助將指甲磨短, 但未必可以代替剪甲, 即使兔兔有用磨甲板, 亦要定時同兔兔檢查指甲長短, 如果有需要, 都要同兔兔剪甲

指甲過長, 好大可能會令兔兔活動既時候, 反甲

快速發帖