hello, 大家好,初來報到,多多指教。
我係Doris, 剛剛養了羅伯臣不到兩星期,還有很多東西未懂,大家多多指教呀!!
俾啊臣啲相大家睇下先~ ^^
男仔,1歲9個月大
474722_3356344103497_1115803096_45504533_523888313_o.jpg 465557_3356385344528_1115803096_45504554_1997430764_o.jpg 472925_3356356023795_1115803096_45504538_2032136544_o.jpg 412543_3356388384604_1115803096_45504556_968071689_o.jpg 467729_3356352183699_1115803096_45504536_1623528949_o.jpg 473138_3303952913750_1115803096_45482158_856379081_o.jpg

呀臣全身白色,耳朵,四肢,鼻哥同尾係黑色,眼睛紅色。
我係旺角I_ rabbit 度買佢番嚟啦,寵物店話佢係超級株儒兔( 我唔知係咪)
買佢番嚟嗰陣(即係依家啦)都成1年9個月了,都好大個,但係好合眼綠,還是帶了他回家。
佢個地盤係咁嘅。
我每日放佢出嚟玩兩次,基本上我係屋企佢都出來的了。
夏天俾佢吹風扇,家人在家就開冷氣,但籠頂會舖大毛巾,驚佢涷親。
佢好百厭,有次哩係 sofa底,搵死我。
冇咩點教佢去廁所,只將他的尿尿放進廁所,他就識去了,hahaha ^^ 很開心。

我買咗蘋果乾,草餅,木瓜乾粒粒,草鐘 俾佢食。
有時佢跳上籠頂,又跳上sofa,
其實啲兔仔咁跳上跳落,跳咁高可唔可以跳番落黎,我驚佢跌親,佢地啲腳咁幼

暫時未識剪指甲,等佢熟啲我先
睇兔友話夏天要剪毛,呀媽話咁短洗乜剪,大家睇呀臣其實洗唔洗剪??
呀臣真係好得意(邊個養兔話自己隻兔唔得意,哈哈)

很開心可以在這裏分享養兔嘅事,多多指教,很高興認識大家^^

threefour 2012-5-25 12:21:18 AM
他的樣子很有性格呢,真是超可愛

hh0 2012-5-25 09:17:46 AM
你好, 歡迎你同羅伯臣, 佢係喜瑪拉亞兔, 識去廁所好叻仔!
睇落有d 偏瘦, 俾多d草兔兔食, 但其他如蘋果乾,草餅,木瓜乾粒粒,草鐘等零食就要戎. 佢係短毛唔洗剪, 平日梳下毛, 定期剪指甲就ok
super4 2012-5-25 11:24:44 AM
亞臣終於有個家啦!真好!我次次去金魚街,都會見到佢,現在就喺網上見吧!
dorisliu520 2012-5-25 04:05:44 PM
hh0 發表於 2012-5-25 09:17 AM
你好, 歡迎你同羅伯臣, 佢係喜瑪拉亞兔, 識去廁所好叻仔!
睇落有d 偏瘦, 俾多d草兔兔食, 但其他如蘋果乾, ...

原來佢係喜瑪拉亞兔,哈哈。
食咩先可以肥啲? 我已俾了A 草, T草佢都得幾多
Dylan 2012-5-25 04:06:03 PM
兔籠同厠所既網網,兔兔腳仔踩唔平既地下,會受好大壓力,會好腳瘡,到時間要去獸醫道jik膿架喇,
手尾好長.
Dylan 2012-5-25 04:07:36 PM

亞臣臣!你好面善
dorisliu520 2012-5-25 04:08:02 PM
Dylan 發表於 2012-5-25 04:06 PM
兔籠同厠所既網網,兔兔腳仔踩唔平既地下,會受好大壓力,會好腳瘡,到時間要去獸醫道jik膿架喇,
手尾 ...

咁點算呀?
依家有咩方呿處理?
dorisliu520 2012-5-25 04:08:43 PM
super4 發表於 2012-5-25 11:24 AM
亞臣終於有個家啦!真好!我次次去金魚街,都會見到佢,現在就喺網上見吧! ...

係呀,我諗佢係嗰度都幾耐。
Dylan 2012-5-25 04:10:25 PM
dorisliu520 發表於 2012-5-25 04:08 PM
咁點算呀?
依家有咩方呿處理?

拿走就可以啦,厠所墊足夠既墊材,腳仔唔會污糟喇
dorisliu520 2012-5-25 04:13:46 PM
墊紙粒OK 喇??? 佢會唔會踩番哂自己的便便呢?
Dylan 2012-5-25 04:22:36 PM
dorisliu520 發表於 2012-5-25 04:08 PM
咁點算呀?
依家有咩方呿處理?

我以前唔知道,只係想清理方便,所以用有櫃筒既籠,後來阿b有腳枕又甩毛,所以換咗個平底既
而厠所依家無用lu,因為佢上厠所尿尿既比例少,我係籠既四邊圍墊料.
清理既時候,1次過倒晒乾手淨腳
dorisliu520 2012-5-25 04:27:17 PM
咁依個情況係佢用咗幾耐之後發生??
Dylan 2012-5-25 04:30:28 PM
dorisliu520 發表於 2012-5-25 04:13 PM
墊紙粒OK 喇??? 佢會唔會踩番哂自己的便便呢?

只要份量足夠吸晒d尿臭,唔會污糟
至於屎屎係乾既,而且入面只係消化唔到既纖維,唔會臭,踩到都無問題
Dylan 2012-5-25 04:32:28 PM
你只兔兔大個仔,要做絕育喇!
super dwarf香港好少人養,唔知咩原因呢?!

快速發帖