前個禮拜開始見Yoghurt 豬腳板底紅左, 唔係腳跟, 係腳底中間, 仲係一橫咁:
我估可能係新廁所個隔屎板鐵線, 令佢腳仔受壓, 所以紅腫左.......於是尋日同佢去睇Dr Andrew (紅磡獸醫診所) ..... 同場有幾隻兔仔呀, 不過搭完車, Yoghurt 驚到呆呆地, 唔識say hello ....
Dr andrew 睇完, 話佢腳仔唔係受壓, 而係整"酸"過, 之後hum膿!!!! 助理一邊抱住Yoghurt, Dr Andrew一邊解釋比我聽, 隻手按下按下, jit 左成條膿出來!!!! 好似我地jit暗瘡咁......

客鬼死我!!!! jit 完用diluted iodine 清潔傷口, 不過jit完應該爽哂....Dr Andrew 再同Yoghurt 打左支抗生素....之後我要每晚同佢餵藥同清潔傷口, 等佢生番D肉出來 (唔係等埋口, Dr Andrew 話如果埋左口, d 膿就會留係裡面)!! 應該5-10日可以好番啦! 而家拎起左隔屎板, 用草草舖廁所, 底下墊feline fresh.....

Yoghurt 豬好叻叻呀, 雖然食藥同清潔傷口時仲好"junk"札, 不過好叻仔架啦!!!! 你地睇下佢累到呢.......謎埋哂眼......

Dylan 2012-5-25 03:53:37 PM
d膿好澎湃呀,jik膿痛唔痛呢?!
e son睇咗幾多$呢?!
dorisliu520 2012-5-25 04:11:58 PM
好大粒呀,一定好痛
Admin 2012-5-25 04:29:05 PM
祝早日康復
Sawb226 2012-5-25 04:36:25 PM
Dylan 發表於 2012-5-25 03:53 PM
d膿好澎湃呀,jik膿痛唔痛呢?!
e son睇咗幾多$呢?!

紅磡睇症個價一向係$250 左右, 加埋針, 藥水等, 五百多走人.....
Sawb226 2012-5-25 04:38:29 PM
dorisliu520 發表於 2012-5-25 04:11 PM
好大粒呀,一定好痛

睇住佢jit出來, 真係好驚架......我個心都好痛......
Sawb226 2012-5-25 04:38:53 PM
Admin 發表於 2012-5-25 04:29 PM
祝早日康復

謝謝你!
freeling820 2012-5-25 05:16:39 PM
陰公豬
見到都痛
mo仔錫番
早日康復!
Sawb226 2012-5-25 05:24:27 PM
freeling820 發表於 2012-5-25 05:16 PM
陰公豬
見到都痛
mo仔錫番

係啦, 陰公啦......最衰媽咪唔細心啦!
貓仔兔 2012-5-25 05:45:54 PM 來自手機
真係jik左好多出黎呀!!!!咁你使唔使晚晚同佢jik呀?一定好痛痛喇.....不過墊料用carefresh好啲架,軟啲吖嘛!
Sawb226 2012-5-25 05:57:14 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-25 05:45 PM
真係jik左好多出黎呀!!!!咁你使唔使晚晚同佢jik呀?一定好痛痛喇.....不過墊料用carefresh好啲架,軟啲吖嘛! ...

咁又唔駛晚晚jit, 只係清潔, 等佢自己好返.....

我係墊料上面舖左好多好多佢食唔哂的草, 好軟架......好掛住yoghurt豬, 放工要"fei"返去先!
all_loving_it 2012-5-26 01:29:15 AM
Sawb226 發表於 2012-5-25 05:57 PM
咁又唔駛晚晚jit, 只係清潔, 等佢自己好返.....

我係墊料上面舖左好多好多佢食唔哂的草, 好軟架......好 ...

如果兔兔腳板仔無傷口, 可以鋪草比佢墊腳, 係有用

但如果係好似Yoghurt佢腳板仔有傷口, 用草鋪5得架, 因為草係一條條, 如果係枝莖更5ok, 一條條既草會同腳仔既傷口磨擦, 對傷口有5好既影響, 最好都係用返carefresh呀
卡卡KaKa`; 2012-5-26 04:30:07 PM
我都買左新TOIET比我隻兔兔,但系未用住..見到你隻兔兔咁.我應該要拎走先得..
Sawb226 2012-5-29 09:59:34 AM
尋晚去左覆診, Dr Andrew 話Yoghurt 個傷口埋得好好, 無膿係裡面, 實在太好啦......佢話兔仔有膿好長手尾, 如果jit左都仲未清, 就好大機會要做手術.....好在Yoghurt 叻叻!!!!

多謝你地提點,  遲D會轉用carefresh 架啦!

快速發帖