話算轉左個大廁所之後, 忌廉賓就再冇係廁所外撤尿喇
為左保持清潔, 我12個鍾就會換一次紙砂 (換既時候紙砂都係溼到變左深色的了)

如是者一個星期, 就用左一包20L 既breedercelect紙砂
一包$153, 咁未一日用左廿蚊做廁所< 真係牙痛咁聲呀!!!!!哈哈哈

想請教下大家用咩方法係最乾淨最吸水最經濟(我意思唔係要最平, 只係想知會唔會有更好既方法)
大家分享下丫*

我見Q-PETS 而家30L做$360蚊2包, 冇其他方法都要入定貨先....

KenYau 2012-5-27 04:22:08 PM
係廁所底放多塊尿墊會唔會好d阿~
Dylan 2012-5-27 07:16:56 PM
你用兔協果隻aspen shaving墊面可以隔離尿尿同腳仔,紙砂可以放少d,濕透d都唔怕。aspen木糠平好架。
ccychoy 2012-5-27 07:48:09 PM
20L我用半年
all_loving_it 2012-5-27 10:13:17 PM

如果係無用隔網既情況之下, 一直賓尼兔的確1個星期最少要用20L紙砂, 你可以考慮用兔協既大塊木屑, 可能會比較節省支出

不過, 我無用過木屑, 因為我屋企長公主同總理有敏感問題, 5用得木屑, 所以我都只係侏老板同小填格格用紙砂, 長公主同總理用麥草粒做墊材, 面頭再鋪CAREFRESH
happyyuki 2012-5-27 11:50:41 PM
Dylan 發表於 2012-5-27 07:16 PM
你用兔協果隻aspen shaving墊面可以隔離尿尿同腳仔,紙砂可以放少d,濕透d都唔怕。aspen木糠平好架。 ...

對呢對呢* 我換得密都係怕佢踩到尿尿*
上左兔協個SHOPPING 網睇, 見到有幾隻ASPEN 木糠, BB而家用緊邊隻呀?
happyyuki 2012-5-27 11:52:45 PM
ccychoy 發表於 2012-5-27 07:48 PM
20L我用半年

半年!!! 好羨慕呀))))))))))
如果之前用細廁所, 有網網, 都係一個月就用哂* 仲成日水溼....*
原來每隻兔兔既尿尿差咁多
happyyuki 2012-5-27 11:54:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-27 10:13 PM
如果係無用隔網既情況之下, 一直賓尼兔的確1個星期最少要用20L紙砂, 你可以考慮用兔協既大塊木屑, 可能會比 ...

麥草粒吸水好嗎!? 大概幾錢!? 一日要用幾多到
好唔好麥草粒係低, 上面鋪返紙砂呢
hh0 2012-5-28 12:02:46 AM 來自手機
你用既量都幾多下,我以前用過紙砂,麻麻地吸水,改用木砂都幾年,—包25L既用至少1個月,我家有2個兔厠,5兔用。不過你唔用厠網唔知兔兔會唔會掘砂
all_loving_it 2012-5-28 12:50:05 AM
happyyuki 發表於 2012-5-27 11:54 PM
好唔好麥草粒係低, 上面鋪返紙砂呢 ...

Oxbow麥草粒, 一包$115, 20磅

如果係賓尼兔5用得幾耐,
總理1個星期要2包半  不過佢係一只有4.5kg既大種賓尼, 好大只, 你而家比兔兔用緊既大廁所岩岩夠總理坐上去

長公主係平日見到既賓尼正常大細, 佢一星期用1包

我另外有鋪carefresh係麥草粒上面

吸濕同吸尿味好好就真, 比普通紙砂吸濕多2倍, 就算食左落肚都5會有危險, 5怕兔兔會塞腸, 而且微塵係最少, 5會刺激令佢地敏感
all_loving_it 2012-5-28 12:53:54 AM
happyyuki 發表於 2012-5-27 11:54 PM
好唔好麥草粒係低, 上面鋪返紙砂呢 ...

因為我怕只鋪麥草粒佢地企上去5舒服, 所以我係麥草粒上鋪左carefresh, 佢地兩個一星期夾埋大約1-1/4包
happyyuki 2012-5-28 01:23:50 AM
hh0 發表於 2012-5-28 12:02 AM
你用既量都幾多下,我以前用過紙砂,麻麻地吸水,改用木砂都幾年,—包25L既用至少1個月,我家有2個兔厠,5 ...

係呀係呀* 可能係我未搵到個平衡點啦
應該16個鍾換一次都OK既, 但係就返工放工果D 時間, 見到溼就剷走佢, 其實應該仲可以吸多陣*
我今日都搵過木砂既資料, 但係唔係溼左水會變成粉的?
我冇用隔網,唔係好敢用木砂, 驚對佢唔好*
happyyuki 2012-5-28 01:26:28 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-28 12:50 AM
Oxbow麥草粒, 一包$115, 20磅

如果係賓尼兔5用得幾耐,

總理真係好大隻, 唔怪得佢之前咁支持盛世人傑

我最後都打電電訂左兩包30L 既紙砂* 搵日收工去搵ASPEN果隻木糠, 一個月後計下條數, 睇下有冇平D先=)

all_loving_it 2012-5-28 02:43:41 AM
happyyuki 發表於 2012-5-28 01:26 AM

我最後都打電電訂左兩包30L 既紙砂* 搵日收工去搵 ...

總理真係好勁, 佢食好多, 飲水多, 尿同便便當然會好好多

一個月佢最起碼可以食36磅草, 你可想而知
all_loving_it 2012-5-28 02:45:49 AM
happyyuki 發表於 2012-5-28 01:26 AM

我最後都打電電訂左兩包30L 既紙砂* 搵日收工去搵 ...

自從盛世人傑大結局之後, 佢就無煲劇

快速發帖