我想搵兔兔上門剪甲服務, 但上網搵好耐都冇乜呢類服務
因為我兔豬唔比抱, 我試過想自己同佢剪, 但失敗咗, 跟本捉佢唔住
我原本今晚約咗去寵物店度剪, 但係抱佢入袋都好困難, 佢掙扎得好勁, 仲差d跌咗佢落地, 跟住佢心跳呼吸得好快, 我唔敢夾硬黎啦~
打去問過 station x, 寵x蛋, mini zxx等等...都話冇上門.....
mizumi 2012-5-29 07:27:24 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-29 01:03 PM
我之前見有兔友提station r,有上門剪甲,不過要連送貨一齊做,你不如打去問下吖!
我隻兔都好唔鍾意出街, ...

打去問過啦, 佢地話而家冇做上門剪甲啦, 成本問題喎, 佢話幾十蚊剪一次甲, 又要泊車費, 有時兔反抗得勁難剪又搞好耐, 佢後尾試過收貴d又比人鬧, 又話佢收咁貴係黑店, 所以而家唔做上門啦~
我兔豬一見到個袋就走夾唔唞, 連最愛既生果同零食都唔要, 佢精甩尾呀~
同埋佢一見到指甲剪又走, 仲要坐埋0係角落, 又或者lay埋 (因為佢係自由兔), 個樣好嬲咁望住我
mizumi 2012-5-29 07:30:16 PM
luckygirl1025 發表於 2012-5-29 06:22 PM
之前試過係station R梳毛剪甲個d,梳完皮膚表面好多紅晒,佢有同我講返話兔兔本身好多毛餅,所以梳到 ...

最慘係佢完全唔肯出街, 所以連去睇醫生都好困難, 上次仲比 dr ma 笑我捉佢覆診捉咗一個鐘, 話佢係最長既紀錄 只不過睇醫生咁大件事, 我捉得幾辛苦都要捉到佢咁解...剪指甲都仲可以諗吓其他方法, 所以我見佢呼吸好急促都唔敢夾硬黎囉~
貓仔兔 2012-5-29 07:46:27 PM
mizumi 發表於 2012-5-29 07:27 PM
打去問過啦, 佢地話而家冇做上門剪甲啦, 成本問題喎, 佢話幾十蚊剪一次甲, 又要泊車費, 有時兔反抗得勁難 ...

D人又會咁樣鬧人嘅....

阿兔有次都好唔鐘意,係勁憎個隻,我諗唔通把剪唔利?試左真係紙都剪唔到一條直線,所以你都CHECK CHECK把剪吖,兔兔好敏感,佢全完知你幾時搵佢笨...我個隻都係,唔想俾你剪個時真係咪使旨意....

咪兔兔睇醫生個樣係好乖吖?定係繼續反抗到底呢?
lago02223 2012-5-29 08:24:57 PM
我家少爺仔都唔會比抱起剪.可以試下我咁.
拎開個籠架.留返個低盆.係兔兔坐定既情況下.摸下佢同講下野.順便按摩.
之後慢慢拎起手仔.KEEP住按摩.按下手掌仔.因為你一下子拎起佢手仔.佢會驚
再睇下佢有咩唔好既反應.示意唔舒服.如無.就可以慢慢剪
一開始唔好剪哂.可以分開剪.如今日剪前掌.天日再剪後腳.等佢慢慢習慣.
如果一次剪哂得.但會驚心佢會攰.因為你提起左佢手仔.甘身體壓力會去哂另外3支
會攰係甘縮走人.甘就容易剪親.所以我自己會分2日剪
mizumi 2012-5-29 08:38:46 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-29 07:46 PM
D人又會咁樣鬧人嘅....

阿兔有次都好唔鐘意,係勁憎個隻,我諗唔通把剪唔利?試左真係紙都剪唔到一 ...

係啦, d人覺得貴咪唔好幫襯囉~都唔講道理既~
我把剪買返黎剪過兩次, 都係帶出街比人剪時帶埋去, 我未試過利唔利呀,等我一陣試吓先
佢去到 dr ma 度不知幾乖, 可能佢係囡囡, 見到靚仔就扮斯文啦~ 要攬要抱要剪指甲都任佢舞, 我唔講人地都唔知佢有公主病
Dylan 2012-5-29 10:12:56 PM
mizumi 發表於 2012-5-29 08:38 PM
我把剪買返黎剪過兩次, 都係帶出街比人剪時帶埋去, 我未試過 ...

佢驚 Dr Ma 驚到唔敢郁
mizumi 2012-5-29 10:27:35 PM
Dylan 發表於 2012-5-29 10:12 PM
佢驚 Dr Ma 驚到唔敢郁

佢似係異性相吸多d 因為有時我姐夫上我屋企食飯, 佢都會圍住佢轉圈圈~ 女大不中留~
Dylan 2012-5-29 10:40:30 PM
mizumi 發表於 2012-5-29 10:27 PM
佢似係異性相吸多d 因為有時我姐夫上我屋企食飯, 佢都會圍住佢轉圈圈~ 女大不中留~ ...

Desex 未
mizumi 2012-5-30 02:25:05 AM
Dylan 發表於 2012-5-29 10:40 PM
Desex 未

Desex 咗啦, 一月去馬大夫度做架~
Dylan 2012-5-30 10:14:16 AM
mizumi 發表於 2012-5-30 02:25 AM
Desex 咗啦, 一月去馬大夫度做架~

敢,搵哥哥幫佢剪甲咪得lor
mizumi 2012-5-30 11:36:04 AM
Dylan 發表於 2012-5-30 10:14 AM
敢,搵哥哥幫佢剪甲咪得lor

我朋友個朋友就係哥哥啦
不過下次要搵上門0個間就唔知係哥哥定姐姐囉~
貓仔兔 2012-5-30 12:08:33 PM
mizumi 發表於 2012-5-29 08:38 PM
我把剪買返黎剪過兩次, 都係帶出街比人剪時帶埋去, 我未試過 ...

兔兔中左DR.MA毒....電暈左...
小黑與我 2012-5-30 12:48:24 PM
mizumi 發表於 2012-5-29 07:22 PM
佢就算比我摸到反哂白眼好c服, 但只要佢一離地就狂掙扎, 又或者佢一感覺到我想抱佢就跳走, 我真係無哂佢 ...

我小黑都係咁架, 唔可以反轉來剪, 佢兩隻腳掂唔到嘢就會亂咁fing手fing腳
剪指甲要兩個人剪, 放佢喺其中一個人既身, 另一個就輕輕拎起其中一隻手剪
腳就麻煩d, 我會用塊abc 膠將佢隻腳擺喺個"粒"位, 咁佢隻腳就會踩到野而又long起左,
而我又可以剪到~~~
mizumi 2012-5-30 09:19:06 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-30 12:08 PM
兔兔中左DR.MA毒....電暈左...

Dr Ma 係兔兔 & 兔媽殺手
happyyuki 2012-5-30 09:28:59 PM
我都仲未抱到兔兔呀, 每次出街睇醫生, 都要用A草引佢入局

不過兔兔出黎趴地既時候, 我都趴係到對住佢, KEEP住同佢講野, 摸摸頭摸摸手*
而家已經成功剪到手仔既甲甲喇*
不過腳仔真係唔知點解決, 我HI下佢D腳毛, 佢都落荒而逃

快速發帖