兔兔以前好鐘意食草, 依家佢唔食呀?? 究竟點解?
同埋佢以前放佢出黎玩唔會周圍尿尿的, 依家一放出黎就立即尿尿
我隻兔兔未做絕育手術架! 11個月~
好煩惱...

貓仔兔 2012-5-28 10:57:42 PM 來自手機
佢係咪肚仔唔舒服,無食幾耐呀?餵草粉同按摩肚仔先啦!
all_loving_it 2012-5-29 09:18:21 AM

佢5食草, 敢食咩?

你有無嘗試比過其它牌子或第種草佢食?

好大可能係佢本身健康出現問題
1. 口腔牙齒問題, 令佢食草困難
2. 腸胃消化系統
3. 肝腎問題
4. 泌尿系統問題

兔兔突然周圍尿尿, 除左因為發情, 有地盆意識之外, 亦有可能係腎臟或泌尿系統出現問題

當然亦可能會係兔兔本身既心理因素所做成, 你5好等啦, 快快同佢睇醫生最為實際

不過, 就算兔兔未絕育, 都5會5食草
kachingf 2012-5-29 10:19:36 PM
我早晚都會比糧佢食, 有時會比蘋果仔佢食!
我係新手養兔兔!
佢有時d 屎屎又好鈿粒, 又有又正常番!
以前一早一晚都要加草草, 依家一日佢都唔係點食
但係佢出黎玩跳起個時就好鐘意潑尿尿...
荃灣邊度有醫生比較好呢?
請指教..thx!!
貓仔兔 2012-5-30 11:21:35 AM 來自手機
kachingf 發表於 2012-5-29 10:19 PM
我係新手養兔兔!

佢係咪熱得滯,你要留意下拉少左食少左幾多,可能係腸慢呀...係咁要睇dr

蘋果唔好俾,你甜食,對腸胃唔好,荃灣無vet睇兔,去番大圍,九龍城,紅磡嗰啲啦.  
Dylan 2012-5-30 12:23:18 PM
天氣熱,腸慢,仲等咩?!快d睇e son
小黑與我 2012-5-30 12:43:36 PM
跳起噴尿應該係發情, 我隻仔未絕育前都有試過
但唔食草應該係有病
all_loving_it 2012-5-30 01:56:46 PM
kachingf 發表於 2012-5-29 10:19 PM
我係新手養兔兔!

如果按你所講既情況, 兔兔出現問題5係依一, 兩日, 好可能已經有幾日, 更可能再耐D

兔兔既便便, 如果係時大時細已經有問題, 係5正常

無論兔兔飲水量突然改變, 食量同習慣有明顯差別既時候, 最大可能就已經健康響起警號, 一定要馬上立即5好等同兔兔去睇醫生

萍果比較甜, 5可以比太多兔兔食, 容易出現腸胃問題, 再加上你兔兔已經5食草, 便便時大時細, 腸道蠕動減慢, 會令食物之中既糖份留係腸道, 一旦腸入面既酸鹼失衡, 會令糖份變為害菌, 大量繁殖

另你所講, 潑尿尿係咩意思, 5係好明......

係咪兔兔出黎尿尿, 尿完之後又無走開, 跟住佢好似平日洗面敢樣, 前腳潑尿尿既情況
all_loving_it 2012-5-30 01:57:44 PM
我係新手養兔兔!

暫時未發現荃灣邊度有睇開兔兔較好既獸醫, 下面係睇得比較多兔兔既獸醫 :

大圍珍禽異獸及寵物醫院
大圍積信街69-75號立和樓地下B鋪
預約電話:2687 1030

九龍動物醫院
九龍城啟德道24及26號地下
預約電話:2382 3300

紅磡獸醫診所
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下
預約電話:2330 7566

維多利亞寵物診所 – 元朗診所
元朗民合徑8號幸福樓二期地下11號舖
預約電話:2477 8929

你快d同兔兔去睇醫生, 兔兔有事, 同佢睇醫生先可以幫到兔兔

兔兔一旦5舒服, 把握時間同佢去醫好緊要, 一旦未及時同兔兔去治療, 有機會醫好, 但日後仍落下病根, 5好再等啦
all_loving_it 2012-5-30 02:00:05 PM
小黑與我 發表於 2012-5-30 12:43 PM
跳起噴尿應該係發情, 我隻仔未絕育前都有試過
但唔食草應該係有病 ...

樓主只兔兔突然食量大幅下降

便便時大時細

好明顯係健康出現問題

希望佢快d同兔兔去睇醫生啦
kachingf 2012-5-30 06:32:18 PM
book左睇醫生啦!
謝謝各位呀~
希望兔兔快d無事啦...
all_loving_it 2012-5-30 07:14:24 PM
kachingf 發表於 2012-5-30 06:32 PM
book左睇醫生啦!
謝謝各位呀~

約左邊個醫生, 幾時去睇?
貓仔兔 2012-5-30 09:35:50 PM 來自手機
kachingf 發表於 2012-5-30 06:32 PM
book左睇醫生啦!
謝謝各位呀~

呢個等睇dr 時間,要keep住按摩肚仔同餵草粉呀!
kachingf 2012-5-31 08:47:27 PM
咁佢依家可唔可以食菜菜架?
貓仔兔 2012-6-1 05:02:46 PM 來自手機
kachingf 發表於 2012-5-31 08:47 PM
咁佢依家可唔可以食菜菜架?

可以呀,食多啲菜有助腸郁架!

快速發帖