1P 幣
隻兔仔黎左我屋企一星期....  我用墊料同草鋪滿個籠底.    但佢日日就周圍屙...除左廁所之外每到都有佢d尿......  咁我日日都掃哂d野出黎...用清水抹下再加返d新墊料上去o唔ok???

snow2ling 2012-6-4 08:05:47 PM
咁樣好似係最乾淨既做法, 不過你每日都會用好多墊料喎...
遲d佢識去廁所應該會好好多!!
kwan104kwan 2012-6-4 08:28:06 PM
你要先教佢去廁所,

將沾左佢V V既紙巾放入廁所內,

俾佢知呢個係廁所!

另用白醋抹走籠內既V V!

白醋可以抵消v v既味!
syt174698 2012-6-4 11:38:00 PM
要比D耐性去教兔兔去厠所,我家三個寶貝,最快都要半個月先識去厠所,其中一隻到依家都成日周圍VV
donaldkwok 2012-6-5 12:09:16 AM
snow2ling 發表於 2012-6-4 08:05 PM
咁樣好似係最乾淨既做法, 不過你每日都會用好多墊料喎...
遲d佢識去廁所應該會好好多!! ...

係--用左好多墊料...4日就要買過一包....   希望佢會快d識去廁所
donaldkwok 2012-6-5 12:10:22 AM
syt174698 發表於 2012-6-4 11:38 PM
要比D耐性去教兔兔去厠所,我家三個寶貝,最快都要半個月先識去厠所,其中一隻到依家都成日周圍VV ...

都唔明個衰女   成個籠都係尿...淨係廁所唔屙...
snow2ling 2012-6-5 09:36:18 AM
我家可樂初初教左佢去廁所, 佢都識去架.
但係呢排唔知係咪發情期, 成日都周圍屙
所以呢排我都係成個籠舖晒墊料...
yingxbb 2012-6-5 10:23:02 AM
我都係日日幫另外2隻兔仔同兔女換墊料...
用白醋洗佢個籠都係周圍都VV-.-"""
我都努力感化佢地中=.=
貓仔兔 2012-6-5 12:24:47 PM 來自手機
可以trt try 放啲t草碎落厠所,咁佢地會走去vv,同埋周圍去係想劃地盤,咁就唔好成日搞佢個籠就會好啲架喇!!
snow2ling 2012-6-5 02:02:14 PM
但係佢攪到周圍都係, 我地都要做返清潔, 點都要攪佢個籠~.~
donaldkwok 2012-6-5 10:51:24 PM
snow2ling 發表於 2012-6-5 02:02 PM
但係佢攪到周圍都係, 我地都要做返清潔, 點都要攪佢個籠~.~

係~o~....岩岩返黎一睇...成個籠又濕左...係得廁所d墊料最乾淨....
其實係咪枝水放係廁所位好d??
snow2ling 2012-6-6 10:10:24 AM
donaldkwok 發表於 2012-6-5 10:51 PM
係~o~....岩岩返黎一睇...成個籠又濕左...係得廁所d墊料最乾淨....
其實係咪枝水放係廁所位好d?? ...

點解呢? 你支水漏水?
我都冇放o係廁所度架~
貓仔兔 2012-6-6 12:08:43 PM 來自手機
snow2ling 發表於 2012-6-6 10:10 AM
點解呢? 你支水漏水?
我都冇放o係廁所度架~

放支水係厠所上面係有可能幫兔兔喺厠所去尿尿,因為有啲兔兔一路飲一路痾,草架亦可放附近幫助,伸手入去搞佢個籠最好引開佢,等佢出黎玩至搞,可以令佢無咁緊張同分散注意力!^^
snow2ling 2012-6-6 03:15:24 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-6 12:08 PM
放支水係厠所上面係有可能幫兔兔喺厠所去尿尿,因為有啲兔兔一路飲一路痾,草架亦可放附近幫助,伸手入去 ...

但係佢從來唔會o係飲水既地返同食草既地方vv喎....
不過佢會將個草球拎上個廁所上面食... 攪到d草跌晒落去囉
donaldkwok 2012-6-6 07:25:57 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-6 12:08 PM
放支水係厠所上面係有可能幫兔兔喺厠所去尿尿,因為有啲兔兔一路飲一路痾,草架亦可放附近幫助,伸手入去 ...

係...我枝水同個廁所係正對面唔知關唔關事...等我張d食物同水放埋d先

快速發帖