我幫卡卡梳毛既時候發現佢耳隻外面有好多一粒粒,好細粒類似人既頭皮咁.
巳經梳哂出黎..但系米吾正常???應該點樣清理??
wesky 2012-6-4 09:50:01 PM
Dr Ma 話兔仔皮膚乾都會有皮屑,  唔一定有問題, 擔心可以check 下既
卡卡KaKa`; 2012-6-4 09:56:31 PM
wesky 發表於 2012-6-4 09:50 PM
Dr Ma 話兔仔皮膚乾都會有皮屑,  唔一定有問題, 擔心可以check 下既

咁塗d咩可以冇咁乾?如果你咁講我放心d..以為有咩病..
wesky 2012-6-4 09:58:58 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 09:56 PM
咁塗d咩可以冇咁乾?如果你咁講我放心d..以為有咩病..

可以唔理既, 好似人既頭皮咁
卡卡KaKa`; 2012-6-4 10:00:32 PM
wesky 發表於 2012-6-4 09:58 PM
可以唔理既, 好似人既頭皮咁

因為我幫佢梳先見到..但吾知幾時又有返..吾梳見吾到...
all_loving_it 2012-6-4 10:01:56 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:00 PM
因為我幫佢梳先見到..但吾知幾時又有返..吾梳見吾到...

敢你之前同佢梳有無見過?
卡卡KaKa`; 2012-6-4 10:16:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-4 10:01 PM
敢你之前同佢梳有無見過?

系前排都有少少....我以為系d紙碎...點知今日發現咁多就吾系紙碎咁簡單.
定系呢個>紅棕色硬皮碎片可能表明耳蟎。局部不乾淨。伊維菌素或革命將清除它們良好??
all_loving_it 2012-6-4 10:24:37 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:16 PM
系前排都有少少....我以為系d紙碎...點知今日發現咁多就吾系紙碎咁簡單.
定系呢個>紅棕色硬皮碎片 ...

你在那找伊維菌素給兔兔用?
卡卡KaKa`; 2012-6-4 10:26:06 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-4 10:24 PM
你在那找伊維菌素給兔兔用?

我睇post系咁咋.冇買..都吾知系邊到買.
all_loving_it 2012-6-4 10:59:39 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:26 PM
我睇post系咁咋.冇買..都吾知系邊到買.

有部份兔兔因為體質關係, 皮膚較干, 所以本身係有皮屑, 對佢地黎講係正常現象, 但正常黎講, 佢地本身出現皮屑既數量係穩定, 5會因為皮膚干而令皮屑增生, 如發現兔兔皮屑增多, 就要留意, 因為好可能係皮膚病

兔兔皮屑增多, 有可能係皮膚病, 皮膚病初期一般未出現異常症狀, 有可能一時無法分別, 但最明顯既現象, 係皮屑會增多, 有部份皮屑會較大塊, 再嚴重落去, 患處有脫毛既現象, 一般多為真菌性皮膚病

若發現問題持續落去, 建議去搵大夫
卡卡KaKa`; 2012-6-4 11:03:12 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-4 10:59 PM
有部份兔兔因為體質關係, 皮膚較干, 所以本身係有皮屑, 對佢地黎講係正常現象, 但正常黎講, 佢地本身出現 ...

姐系如果再多d/變大塊就要睇e生?如果冇變的話就冇問題??
咁我要幫佢每日梳毛毛??因為平時隔日先梳一次.
all_loving_it 2012-6-4 11:14:16 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 10:16 PM
定系呢個>紅棕色硬皮碎片 ...

依維菌素係對兔兔耳蟎有明顯療效, 而出現皮屑增多, 亦係耳蟎既其中一個特徵, 但依維菌素屬抗生素藥物, 使用方法及用量一定要有明確既認識, 若用量及用藥方法有誤, 可引起藥性中毒, 引致兔兔死亡

而抗生素藥物會有一個副作用, 就係會令兔兔腸道入面既益菌受影響, 擾亂腸道入面既平衡, 有部份兔兔接受抗生素藥物既治療後, 食欲明顯下降, 所以必需小心用藥
all_loving_it 2012-6-4 11:21:04 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-6-4 11:03 PM
姐系如果再多d/變大塊就要睇e生?如果冇變的話就冇問題??
咁我要幫佢每日梳毛毛??因為平時隔日先梳 ...

按你所講, 皮屑增加左, 而家最好同兔兔日日梳啦, 可以注意一下佢既情況

若發現日日同佢梳, 而皮屑同兩日梳一樣禁多, 就好明顯有問題

有問題當然要去搵大夫

我只係按個人所知黎講, 但係咪一定無問題, 我5敢論斷, 因為我我無見過卡卡到底咩情況

二我5係醫生, 無醫生禁專業既認識
卡卡KaKa`; 2012-6-5 08:11:26 AM
all_loving_it 發表於 2012-6-4 11:14 PM
依維菌素係對兔兔耳蟎有明顯療效, 而出現皮屑增多, 亦係耳蟎既其中一個特徵, 但依維菌素屬抗生素藥物, 使 ...

咁系米去返DOTOCR到買.?
卡卡KaKa`; 2012-6-5 08:13:06 AM
all_loving_it 發表於 2012-6-4 11:21 PM
按你所講, 皮屑增加左, 而家最好同兔兔日日梳啦, 可以注意一下佢既情況

若發現日日同佢梳, 而皮屑同兩日 ...

好既.因為初初卡卡黎個一個月我都幫佢日日梳.因為前主人話佢換毛..
大約一個月多D後.我先敢隔日梳一次
咁我留意大約幾多先肯定系冇問題??

快速發帖