今日同大家介紹下MilkMilk最愛既草架!

好易整 好平 好方便 最重要係多功能(下面詳細解釋)

材料:
1. $10店膠兜 (一定要夠硬夠粗先唔會俾兔兔咬)
2. $10店螺絲"?"勾
3. 銅鐵4吋左右

總成本: $12+$12+$4 = $28

1.jpg 2.jpg

步驟好簡單

1. 係膠兜鑽2個?勾入去 (根據自己個籠鐵支定位, 最好以45度鑽入)

2. 將銅線1分為2 膠兜上鑽2個位 扣上 **重點: 銅線要留足夠位置, 唔可以令兔兔食草果陣有阻礙 (下圖)
(用途: 防止兔兔跳上去大小便)

3. 將完成既草架放入籠內 扣實 (可扭動?勾用作扣緊/鬆開拆除)

完成品: (圖)

第一代草架
(上網搵到既idea, 不過唔太好用, 所以我改裝左成第2代, 係下面)
優點: 銅線可以防止草跌出黎, 草架易拆出, 方便加草
缺點: 兔兔有較大可能上去大小便, 銅線阻礙進食
3.jpg 4.jpg

第二代草架
改良:
1. 因為阿milk仲細, 我係草架入面加左硬卡紙加高個底 (淺左)
2. ?勾俾我裝左係草架底, 令草架有小小斜, 方便兔兔食草
3. 銅線拉高扣係籠較高位置, 更有效防止兔兔上去大小便, 而且空位大左兔兔食草更舒服.

優點: 有效防止兔兔上去大小便, 草架淺較適合細小兔兔, 銅線唔會再阻礙兔兔食草
缺點: 因為銅線扣係籠到 唔方便拆除草架

我用緊第2代

*多功能* (共4個)

1. 草架+菜架 (廢話)

2. 玩具 (阿Milk無聊好中意係度unun下, 好好笑)

3. 夏天/冬天收藏 冰種/暖蛋/暖墊

因為第2代下面有個空位 好岩放冰種

而且個草架同雲石之間有條小空隙

冷氣可以浸出黎

冬天雲石換木板 + 暖墊

MilkMilk係度涼冷氣

4. 特別功能 - 教兔兔去廁所 (個別適用)

唔知大家d兔兔新番屋企係唔係好中意貼牆果邊坐同訓呢

可能因為佢太驚, 所以大小便都集中左係近牆左右2個角

我一開始教阿Milk去廁所

佢係左面小便 我就放廁所去左面

佢係右面小便 我就放廁所去右面

但係偏偏就唔肯去廁所小便

所以個草架我就用黎擋住左一面

結果係 MilkMilk即刻識去廁所
(奸招)

後話:
可能大家會覺得個籠會變到好細, 的確如此

不過對我黎講籠只不過係MilkMilk既兔巢

我間房24小時開放 所以個籠既空間無咩所謂啦

nixie 2012-6-7 11:19:28 PM

我之前都係用你呢個籠   不過我隻家兔唔夠大
而我隻兔兔個草架 都試過係10蚊店買 但買個陣搵唔到你圖入面個d釘 搞到到依家都冇用 去5金店又唔知買邊隻好T0T" 依家個兜要左黎比我放雜物-.-

KenYau 2012-6-7 11:48:47 PM
個草架度身訂造 我加重左阿milk拎唔起既~

所以佢掂唔到個冰種咖~
KenYau 2012-6-7 11:52:23 PM
nixie 發表於 2012-6-7 11:19 PM
我之前都係用你呢個籠   不過我隻家兔唔夠大
而我隻兔兔個草架 都試過係10蚊店買 但買個 ...

個籠好似有大碼 8x cm長

不過講真真係唔係幾好用

如果唔係怕佢食到底材+唔識用廁所

都係覺得平底d果好用d

最多買幾個碌自己裝番入個底方便移動
KenYau 2012-6-8 12:02:37 AM
貓仔兔 發表於 2012-6-7 07:09 PM
我好明白你嘅用意,我都因為咁換左好多次草架,要揀啲佢個pat pat坐唔到落去就萬無一失喇,不過我都有放 ...

我就係衰想教阿millk分廁所同草架

要milk學識係草架食野 而且因為成個籠都豬仔板

跌左落去就無得食lu
貓仔兔 2012-6-9 10:48:49 PM 來自手機
KenYau 發表於 2012-6-8 12:02 AM
我就係衰想教阿millk分廁所同草架

要milk學識係草架食野 而且因為成個籠都豬仔板

如果milk milk識去厠所,你又鍾意平底籠,界塊膠板放係豬仔板上面咪得囉?不過,防禦兔有腳瘡都要係膠板上面墊地氈,毛巾之類俾佢企,我初頭唔知以為放養同用平底籠唔會中招,而家我隻兔兔有腳枕,真係好內疚...豬仔板同厠所網都好易令兔有腳枕架...

快速發帖