今日同大家介紹下MilkMilk最愛既草架!

好易整 好平 好方便 最重要係多功能(下面詳細解釋)

材料:
1. $10店膠兜 (一定要夠硬夠粗先唔會俾兔兔咬)
2. $10店螺絲"?"勾
3. 銅鐵4吋左右

總成本: $12+$12+$4 = $28

1.jpg 2.jpg

步驟好簡單

1. 係膠兜鑽2個?勾入去 (根據自己個籠鐵支定位, 最好以45度鑽入)

2. 將銅線1分為2 膠兜上鑽2個位 扣上 **重點: 銅線要留足夠位置, 唔可以令兔兔食草果陣有阻礙 (下圖)
(用途: 防止兔兔跳上去大小便)

3. 將完成既草架放入籠內 扣實 (可扭動?勾用作扣緊/鬆開拆除)

完成品: (圖)

第一代草架
(上網搵到既idea, 不過唔太好用, 所以我改裝左成第2代, 係下面)
優點: 銅線可以防止草跌出黎, 草架易拆出, 方便加草
缺點: 兔兔有較大可能上去大小便, 銅線阻礙進食
3.jpg 4.jpg

第二代草架
改良:
1. 因為阿milk仲細, 我係草架入面加左硬卡紙加高個底 (淺左)
2. ?勾俾我裝左係草架底, 令草架有小小斜, 方便兔兔食草
3. 銅線拉高扣係籠較高位置, 更有效防止兔兔上去大小便, 而且空位大左兔兔食草更舒服.

優點: 有效防止兔兔上去大小便, 草架淺較適合細小兔兔, 銅線唔會再阻礙兔兔食草
缺點: 因為銅線扣係籠到 唔方便拆除草架

我用緊第2代

*多功能* (共4個)

1. 草架+菜架 (廢話)

2. 玩具 (阿Milk無聊好中意係度unun下, 好好笑)

3. 夏天/冬天收藏 冰種/暖蛋/暖墊

因為第2代下面有個空位 好岩放冰種

而且個草架同雲石之間有條小空隙

冷氣可以浸出黎

冬天雲石換木板 + 暖墊

MilkMilk係度涼冷氣

4. 特別功能 - 教兔兔去廁所 (個別適用)

唔知大家d兔兔新番屋企係唔係好中意貼牆果邊坐同訓呢

可能因為佢太驚, 所以大小便都集中左係近牆左右2個角

我一開始教阿Milk去廁所

佢係左面小便 我就放廁所去左面

佢係右面小便 我就放廁所去右面

但係偏偏就唔肯去廁所小便

所以個草架我就用黎擋住左一面

結果係 MilkMilk即刻識去廁所
(奸招)

後話:
可能大家會覺得個籠會變到好細, 的確如此

不過對我黎講籠只不過係MilkMilk既兔巢

我間房24小時開放 所以個籠既空間無咩所謂啦

all_loving_it 2012-6-5 08:08:06 PM
1. 兔兔裝食物既容器, 如果係塑膠, 物料品質需達到食品級安全既標準, 如果係一般用黎裝雜物既膠盒之類, 塑膠材質大多有塑膠本來既毒性, 兔兔天生喜歡又用口lam用牙咬, 即使咬5爛, 但一樣已經咬到有毒物, 長期對兔兔健康有不良影響

2. 草架上所用既銅鐵會生锈, 即使5用水洗, 放係空氣中一段時間都會氧化, 用黎裝食物, 干草接觸生锈既有害物質, 食埋落肚, 對身體入面既器官有害

3. 草架上兩枝銅鐵, 兔兔食草既時候, 好有可能會整親眼仔, 有可能會令眼瞼或眼膜發炎, 草枝都可以整親眼仔, 估況係依類硬物
Dylan 2012-6-5 10:04:21 PM
佢一屋都係格網既?!
all_loving_it 2012-6-6 09:56:15 AM
另提到兔兔會去草架到UNUN, 兔兔UNUN係發情既表現, 好多公兔都會

如果按現時你用既物料, 其中銅鐵會生綉, 生綉之後銅鐵表面有機會5係干滑, 若兔兔係UNUN過程同生綉既銅鐵互相磨擦, 有機會令兔兔下體受傷, 特別係公兔, 係UNUN過程中會伸出生殖器官, 一旦整親, JIJI係會馬上縮返入去, 若主人未及時發現同處理傷口, 會引起發炎, 十分危險
Dylan 2012-6-6 01:43:48 PM

佢咬起個膠兜就咬到個冰種!d 釘又禁出,兔兔整到流血,點算呢?!
用5度以上可重用既食物膠兜.
佢食到忘晒形,頭仔伸晒入去兩枝銅線下面,眼仔都無呀!
好多小朋友既陷阱,兔爸湊小朋友要心思細密.
KenYau 2012-6-6 01:48:10 PM
Dylan 發表於 2012-6-6 01:43 PM
佢咬起個膠兜就咬到個冰種

我整重左個草架 佢咬唔起
KenYau 2012-6-6 01:52:18 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-6 09:56 AM
另提到兔兔會去草架到UNUN, 兔兔UNUN係發情既表現, 好多公兔都會

如果按現時你用既物料, 其中銅鐵會生綉,  ...

事實係你諗多左

最近有人問我個草架點黎我先post

unun下一定係你諗果樣咩

我都知你吹得咖啦

成日都長篇大論未又係上網copy果幾句

睇過百幾二百次啦

無你咁好氣
all_loving_it 2012-6-6 02:15:42 PM
KenYau 發表於 2012-6-6 01:52 PM
事實係你諗多左

最近有人問我個草架點黎我先post

5好意思, 我誤會左你既意思, 謹此致歉!

我只係出於好意, 若你認為無問題咪無問題, 就算係我講多左

另在此謝謝你的建議!

wesky 2012-6-7 12:16:27 PM
多謝分享,側邊固定到既話(釘洞),可以唔用銅線
貓仔兔 2012-6-7 03:56:35 PM
兔爸爸打斜少少個草架兔兔又食得舒服D喇....我都有用呢種膠兜,不過係用索帶固定,(當然兔兔唔會咬到啦)...其實如果MILK MILK識去厠所可以拆左條銅線,等佢再食多D痾多D....

另我想問,個雪種加上溫差會唔整濕D草呢?
KenYau 2012-6-7 06:00:38 PM

佢習慣左用個草架之後我拆左線

另外因為冰種同草架有距離

掂唔到個草架 所以無整濕到d草
KenYau 2012-6-7 06:03:34 PM
wesky 發表於 2012-6-7 12:16 PM
多謝分享,側邊固定到既話(釘洞),可以唔用銅線

其實銅線唔係用黎固定咖 係一開始佢走上去小便我先咁做
貓仔兔 2012-6-7 07:06:06 PM 來自手機
KenYau 發表於 2012-6-7 06:00 PM

原來係咁,明白!拆左線佢有無勁食呀?我嗰隻獅子仔都不停食食食架!
貓仔兔 2012-6-7 07:09:08 PM 來自手機
KenYau 發表於 2012-6-7 06:03 PM
其實銅線唔係用黎固定咖 係一開始佢走上去小便我先咁做

我好明白你嘅用意,我都因為咁換左好多次草架,要揀啲佢個pat pat坐唔到落去就萬無一失喇,不過我都有放係地下,一來怕佢唔夠食,二來易食又食多啲,哈哈!
貓仔兔 2012-6-7 09:39:14 PM 來自手機
KenYau 發表於 2012-6-7 06:00 PM

呀,係呀,我見你個冰種無包毛巾,小心如果兔仔條脷同手仔掂到,舊冰種又凍嘅時候會癡住隻兔,好似小朋友用脷lam冰咁...怕兔兔有意外...溫馨提示一下!^^

快速發帖